VIDEO Premiul Nobel pentru pace: de ce trebuie Malala să câştige lupta cu Maulana

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Malala, pe patul de spital după ce a fost împuşcată de talibani în octombrie 2012
Malala, pe patul de spital după ce a fost împuşcată de talibani în octombrie 2012

Malala Yousafzai, tânăra pakistaneză împuşcată în cap de talibani, anul trecut, pentru că a luptat pentru respectarea drepturilor femeilor şi liberul acces al copiilor pakistanezi la educaţie, ar putea fi cel mai tânăr câştigător al premiilor Nobel pentru pace.

În cursa pentru câştigarea premiului Nobel pentru pace se mai află şi chirurgul congolez Denis Mukwege, activiştii ruşi conduşi de Svetlana Gannushkina şi disidenta în vârsta de 84 de ani Lyudmila Alexeyev, egipteanca Maggie Gobran şi Chelsea Manning, soldatul american care a dezvăluit celor de la Wikileaks peste 700.000 de documente secrete privind activitatea armatei SUA.

De-a lungul timpului, începând cu anul 1905, doar 15 femei au câştigat premiul Nobel pentru pace. În jurul acordării acestei distincţii s-au născut numeroase speculaţii. Majoritatea specialiştilor o dau câştigătoare certă pe Malala. A i se acorda acest premiul Malalei ar însemna că drepturile femeilor şi ale copiilor la educaţie şi respectarea altor libertăţi cetăţeneşti în zonele de conflict vor sta în capul listei de pe agenda publică.

Pe 9 octombrie 2012, în timp ce se întorcea cu autobuzul de la şcoală, un taliban înarmat a oprit autobuzul. A urcat şi a întrebat cine este Malala. Apoi, a împuşcat-o în cap. După luni întregi în care s-a zbătut între viaţă şi moarte în spitalele din Peshawar, Islamabad şi Marea Britanie, Malala şi-a revenit iar acum locuieşte împreună cu familia sa în Birmingham.

"Îi mulţumesc lui Dumnezeu că nu am murit". Acestea au fost primele sale cuvinte atunci când s-a trezit din comă.

În Pakistan, Malala şi-a atras mai mulţi duşmani decât admiratori. După ce a fost împuşcată, acolo a demarat o campanie de discreditare a fetei. Tatăl ei a fost catalogat drept "peşte" iar Malala a fost numită "curva Vestului". Islamiştii au admis însă că au eşuat în tentativa lor de a o reduce la tăcere pe Malala.

Astfel că, la 9 luni de la tragica întâmplare, pe 12 iulie, atunci când a împlinit 16 ani, Malala a ţinut un discurs extrem de emoţionant şi plin de pasiune la sediul Naţiunilor Unite din New York despre cum educaţia va schimba lumea. "Hai să punem mâna pe creion şi pix. Sunt cele mai puternice arme pe care am putea să le avem. Un copil, un profesor, o carte, un pix... Toată această imagine poate schimba lumea. Educaţia este singura soluţie". Ban Ki-moon şi alţi tineri lideri din 100 de ţări ale lumii o urmăreau cu atenţie.

"Vreau să ajung să fiu politician şi să schimb viitorul ţării mele. Vreau ca educaţia să fie obligatorie!"

Joi seară, Malala a câştigat premiul acordat de Uniunea Europeană pentru apărarea drepturile omului, învingându-l în această cursă pe Eduard Snowden. "Scopul meu nu este să câştig premiul Nobel. Da, ar fi o mare oportunitate pentru mine, dar scopul meu în viaţă este să lupt pentru liberul acces la educaţie", a spus Malala într-un interviu acordat celor de la BBC.

"Malala luptă eroic pentru dreptul copiilor de a beneficia de educaţie, în special al fetelor. care este prea des neglijat", a apreciat si Martin Schulz, preşedintele Parlamentului European, în timpul ceremoniei de acordare a premiului Sakharov.

Anul trecut, pe 9 octombrie, Malala era împuşcată în cap de talibani. În 2009, ea a început să scrie pe un blog al celor BBC despre dorinţa ei de a merge la şcoală fără a se teme de moarte.

"Nimeni nu mă poate opri! Nu o să renunţ la educaţie, fie că voi învăţa acasă, la şcoală sau oriunde în altă parte".


"Dacă va câştiga, atunci va fi victoria tuturor", a afirmat o fetiţă pakistaneză, înscrisă în clasa a şasea la o şcoală din Valea Swat, din nord-vestul Pakistanului.

Pasiunea. devotamentul şi sacrificiul Malalei au adus lângă acest copil mari figuri ale politicii mondiale, precum Hillary Clinton şi Gordon Brown dar şi staruri hollywoodiene precum Madonna sau Angelina Jolie.

"Malala este creaţia Americii pentru a-şi promova propria cultură a nudului şi să defăimeze Pakistanul în jurul lumii" Maulana Gul Nasseb, politician pakistanez  

În 2011, premiul Nobel pentru pace era acordat lui Tawakkoi Karman, jurnalistul din Yemen, activist pentru respectarea drepturilor omului şi care a avut un rol extrem de important în timpul primăverii arabe. Tawakkoi, "mama revoluţiei din Yemen", este până acum cel mai tânăr câştigător al premiului Nobel pentru pace.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite