VIDEO În industria naţională de apărare pot fi create peste 100.000 de noi locuri de muncă, în 10 ani

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Generalul Nicolae Ciucă, şeful Statului Major General, la o expoziţie de armament modern.
Generalul Nicolae Ciucă, şeful Statului Major General, la o expoziţie de armament modern.

Nici nu s-a uscat bine cerneala pe Pactul pentru Apărare - prima dovadă, a preşedintelui în funcţie, că dincolo de erorile şi naivităţile oricărui început de mandat, la Palatul Cotroceni, este adeptul paşilor concreţi, implicit a lucrului bine făcut, cum îi place să ne reamintească starea postdecembristă tipică clasei politice autohtone, aceea de...la dolce farniente - că au şi apărut doinele unora ce deplâng fortificarea armiei române.

Contrapunerea, nefericită sau bazată pe o informare unilaterală, a cheltuielilor pentru apărare celor pentru educaţie, domeniu care a beneficiat de un alt pact naţional, în anul 2008, îndeplinit la jumătatea sumei promise atunci, ţine şi de o viziune tipică struţului obişnuit să îşi ascundă capul în nisip.

Cel al deşertăciunilor umane.

Documentarea după ureche este o opţiune posibilă pentru cei presaţi să se exprime asupra unui subiect la modă, dar dăunătoare atunci când vocile avizate sunt apriori ignorate, probabil dintr-o grabă ce ţine de instabilitatea emoţională a acelei părţi a societăţii care nu acceptă decât enunţurile proprii, în arena publică.

Bugetul sporit al Ministerului Apărării Naţionale, nicidecum peste noapte, nu imediat la 2% din P.I.B., nici măcar 2,38% cum a fost promis de politicienii ce conduceau ţara, la intrarea României în NATO, este, totuşi, un semnal, de bun augur, pentru restartarea industriei naţionale de apărare.

O industrie în care, conform expertului militar Aurel Cazacu – dialogul integral cu acesta, realizat în cadrul emisiunii ZIUA Z, la postul de televiziune The Money Channel poate fi vizionat dacă daţi click aici - pot fi create peste 100.000 de noi locuri de muncă, în următorii 10 ani.

Este bine să ne uităm şi la datele oferite pe 15 ianuarie, de Centrul Pew Research, privind pulsul unor pământeni mai bine informaţi, de peste Ocean, în chestiuni vitale pentru viitorul nu doar al lor.

Pentru prima dată, în ultimii cinci ani, cei mai mulţi americani citează apărarea SUA împotriva terorismului (76%), ca o prioritate a politicii partenerului nostru strategic, pe locul doi fiind întărirea economiei naţionale (75%).

Finanţarea educaţiei este la fel de importantă ca şi aceea a apărării naţionale, niciuna nefiind un Moft Român, ci doar necesităţi ignorate, cu bună ştiinţă, de succesivele guvernări din ceea ce a fost Capitala tuturor românilor.

Cu o armată bine finanţată şi o industrie naţională de apărare restartată, peste 200.000 de familii tinere ar avea temeiul unui nivel de trai care le-ar permite să aibă copiii visaţi, cu condiţiile materiale necesare creşterii lor.

Asta în condiţii normale, de pace.

Dar trupele imperiale răsăritene nu au terminat cazaciocul în Ucraina, blochează, indirect, dar eficient, formarea noului guvern la Chişinău, şi oferă croaziere, pentru jurnaliştii naivi, pe Marea Neagră, cu nava de asalt Mistral, cu o debarcare demonstrativă, când va fi nevoie, şi pe Insula Şerpilor.

Noi trăind într-o perioadă de tensiune politico-militară, confirmată şi de reuniunea miniştrilor apărării, din statele membre ale NATO, programată pentru luna februarie, unde va fi evaluat planul comun de acţiune în situaţii de criză.

Comparativ, trupele ruse îmbarcate pe Mistral pot debarca, pe oricare plajă a Mării Negre într-un timp mult mai scurt, ca ore, decât intrarea în alertă şi dislocarea în ţara aliată afectată de brusca invazie, a mult anunţatei forţe de reacţie rapidă a NATO, iniţial de două apoi de patru mii de militari.

Militari care, fără sprijinul decisiv al Statelor Unite ale Americii, vor păţi ca francezii şi englezii, europeni ce - fără a recunoaşte că erau cheli, în căutarea tichiei de mărgăritar - solicitau insistent sprijinul logistic masiv, al Pentagonului, la nicio săptămână de la declanşarea Operaţiunii „Protectorul Unificat”, în Libia.

După cum scria Ian Brzezinski -  ex-asistent adjunct al secretarului apărării pentru politica în Europa şi NATO, în urmă cu zece zile -, la sfârşitul lunii decembrie, Consiliul Naţional de Securitate a finalizat o revizuire a politicii SUA faţă de Rusia.

Elementele acesteia ar putea deveni publice în următoarele câteva săptămâni. Când vom vedea noile repere ale hotărârii preşedintelui Barack Obama de a contracara agresiunea militară rusă, care nu se va opri la noile frontiere, impuse manu militari, ale Ucrainei.

Numai cei neinformaţi sau supăraţi din alte motive pot crede că după pactul privind apărarea naţională …România iese să facă shopping de tehnologie militară. Ne laşi?...

După cum nu pot să nu mă întreb ce diferenţă este între o asemenea viziune şi cea promovată mai nou de arma de ultimă oră a FSB, celebrul lansator de petarde imagologice, bine rostuite pe piaţa informaţiilor publice, respectiv portavionul publicistic Sputnik.

Ar fi dezirabil ca Ministerul Apărării Naţionale să depăşească faza de zbor, pe pilot automat, imagologic, nu pe F-16, şi dincolo de comunicatele laconice şi relaţiile platonice cu ştiriştii diferitelor redacţii, să organizeze, ca la Pentagon, întâlniri de punere în temă, a jurnaliştilor preocupaţi de problemele apărării, inclusiv a seniorilor editori, cu profesionişti militari care îi pot lumina, pe cei din urmă, ce înseamnă interesul naţional al României, de descurajare a oricărei agresiuni, într-un an când imprevizibilul pare a fi dominanta geopoliticii, din care nu ne putem extrage doar prin recurs, asiduu, la demografie.

Altfel, junii se vor iubi pe tunuri, înainte de a îi întâmpina, cum se cuvine, pe oaspeţii debarcaţi de pe Mistral.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite