Viaţa cu inovaţie

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

La prima vedere tehnologia informaţiei şi medicina par să fie două domenii diametral opuse. Primul înseamnă electronică, tehnologie şi gadget-uri. Primul lucru care ne apare în gând când vorbim de tehnologie este probabil smartphone-ul care în zilele noastre a ajuns să fie aparatul nostru de fotografiat, calendarul, ceasul deşteptător şi, de multe ori, ţine loc chiar şi de computer.

De cealaltă parte, când vorbim de medicină, gândul nostru se duce către medici, spitale, medicamente, pacienţi şi suferinţă. Puţini dintre noi poate se gândesc la o nouă şansă la viaţă sau la o viaţă mai bună, mai lungă şi mai activă, alături de cei dragi.

Ce au în comun, deci, cele două domenii? Răspunsul este în acelaşi timp simplu şi amplu: inovaţia! Datorită inovaţiei smartphone-ul a devenit astăzi şi laptop, iar din ce în ce mai mulţi pacienţi pot povesti cum au supravieţuit unei afecţiuni sau cum viaţa lor e mai bună, deşi în fiecare zi se luptă cu boala. Mai mult, datorită inovaţiei ambele domenii vor progresa şi mai mult în anii care urmează.

Dar ceea ce puţini dintre noi ştiu este faptul că industria farmaceutică investeşte mai mult în cercetare şi dezvoltare decât industria IT.

Ultimele date EFPIA ne arată că în anul 2009, la nivel mondial industria farmaceutică investea 15,9% din totalul acestui sector în cercetare şi dezvoltare, iar industria IT era pe locul al doilea cu 9,9% investiţie în cercetare şi dezvoltare.

Este evident de ce inovaţia în IT este importantă, pentru că mare parte din viaţa noastră astăzi se bazează pe tehnologie. Graţie ei rezolvăm totul mult mai uşor, am devenit mai conectaţi, mai informaţi - atât în plan personal cât şi profesional. De multe ori, chiar ne bazăm pe unele aplicaţii pentru a ne monitoriza starea de sănătate, singuri sau în colaborare cu medicii noştri.

Dar de ce este importantă inovaţia în medicină? Pentru că fără inovaţie în cercetare şi dezvoltare astăzi variola încă ar fi o boală fatală, poliomielita ar fi mult mai răspândită, iar rata mortalităţii la nou-născuţi ar fi mult mai mare, dacă nu ar fi existat vaccinurile care astăzi îi protejează pe cei mici. Datorită inovaţiei în medicină bolnavii de HIV se pot bucura de o viaţă mai lungă şi aproape de normalitate. Pacienţii cu hepatită C au astăzi speranţa vindecării datorită triplei terapii, iar pacienţii care suferă de diferite forme de cancer îşi pot face planuri de viitor, deoarece tratamentul de ultimă generaţie pe care îl urmează le poate prelungi speranţa de viaţă.

Cercetarea şi dezvoltarea, atât în medicină, cât şi în tehnologie este un capitol căruia i se alocă cea mai mare atenţie, fie că vorbim de resurse umane sau financiare. Este un proces de durată în ambele cazuri, dar cu rezultate care vor influenţa considerabil viaţa oamenilor. În medicină, spre exemplu, din momentul cercetării şi până în momentul descoperirii şi apoi punerii pe piaţă a unui nou medicament pot trece 10 ani şi se poate investi 1 mld. Euro. Este posibil să se cerceteze peste 5 000 de molecule, dintre care doar una să aibă potenţial de a ajunge medicament, să fie dezvoltată şi apoi supusă unui număr foarte mare de teste. Într-un final, după ce sunt confirmate beneficiile pe care le aduce pacientului, medicamentul nou descoperit devine accesibil sau, aşa cum se întâmplă în România, intră pe o listă de aşteptare până ajunge să fie compensat. Ce se întâmplă, însă, cu un gadget dezvoltat în urma cercetării în tehnologie? Devine imediat accesibil tuturor.

În România, sunt în prezent pe o listă 130 de terapii pe care pacienţii români le aşteaptă de mai bine de 6 ani, medicamente pentru oncologie, pentru reumatologie, hematologie, hepatită, diabet, terapii de mare ajutor pentru pacienţii în lupta lor cu boala. În schimb, puţine dintre gadget-urile de ultimă generaţie - telefoane, notebook-uri, laptopuri - nu sunt disponibile şi românilor.

Inovaţia este ceea ce au în comun cele două domenii, accesul la rezultatele inovaţiei este însă elementul diferenţiator. La începutul acestui an s-au anunţat lansări ale ultimelor descoperiri de smartphone-uri, pe care le aşteptăm cu nerăbdare. Dar aşteptăm, în acelaşi timp, ca autorităţile române să anunţe cât mai repede faptul că avem acces la cele mai recente descoperiri ale medicinei – noi terapii care sunt demult accesibile europenilor. 

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite