Va reuşi curentul european, progresist, liberal să câştige alegerile din 2024? Greu, dar nu imposibil!

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aceasta ar trebui să fie, în opinia mea, întrebarea de început de an 2022. Curentul de care vorbesc are doar doi ani pentru a convinge suficient de mulţi alegători şi  a avea câştig de cauză la alegerile din 2024. Din fericire, România are alegeri libere, cu mici abateri nerelevante. Aşa că alegerile din 2024 vor alege câştigătorii în funcţie de cât de mult au reuşit să convingă alegătorii de dreptatea lor.

Şi cât de bine ştiu să se organizeze, coordoneze şi, mai ales, să comunice oamenilor ideile lor. Şi să-i convingă că ei au dreptate, nu ceilalţi.

În momentul de faţă nu sunt prea multe forţe politice şi civice care să facă parte din acest CURENT. Dar ele trebuie să se coordoneze în primul trimestru al anului 2022, să-şi găsească o platformă comună de acţiune. Nu neapărat o alianţă electorală de la început. Vom vedea în 2023 dacă va fi cazul.

România beneficiază de avantajele enorme pe care i le conferă apartenenţa la UE:

-Piaţa muncii europene pentru români, care altfel ar fi fost şomeri la ei acasă şi care trimit în ţară sume  imense din banii câştigaţi.

-Fonduri nerambursabile care au ajutat enorm dezvoltarea infrastructurii şi instituţiile României.

-Libera circulaţie a oamenilor, ideilor, mărfurilor.

-Investitii enorme în economia României, în bani, tehnologie, management, know how. PIB-ul României a crescut de 5 ori în 20 de ani.

În acelaşi timp, România are tare imense, moştenite din trecutul comunist, altele inventate după 1990. Corupţia, clientelismul de partid, plasarea în funcţii importante, inclusiv miniştri, a unor politruci habarnişti, cheltuirea fără control a banilor publici.

Toate acestea şi altele trebuie rezolvate în următorul ciclu electoral, cu o conducere a statului total diferită de cea prezentă, cu un program ambiţios de reforme şi transformări profunde, esenţiale. UE ne stă aproape, ne ajută, inclusiv prin PNRR şi alte fonduri nerambursabile, cu condiţia să vadă că ne îndreptăm spre drumul european, progresist şi liberal. În condiţiile în care Polonia şi Ungaria fac „figuri” şi derapează de la filosofia şi politica UE.

Uniunea Salvaţi România

Este principala forţă politică parte din acest CURENT în acest moment. A demonstrat în legislatura anterioară că ştie să lupte în parlament, iar la guvernare a avut miniştri performanţi, între care Cătălin Drulă şi Cristian Ghinea. Dacian Cioloş este un conducător cu multă experienţă politică, majoritar obţinută în cadrul UE, în funcţii de conducere importante ale CE şi parlamentului European.

A plecat din guvernul Cîţu pentru că nu a acceptat călcarea în picioare a Acordului de guvernare, nu a fost de acord cu aprobarea PNDL 3 fără mecanisme de asigurare că banii vor fi cheltuiţi legal, responsabil şi eficient, nu aşa cum s-a întâmplat cu PNDL 1 şi 2.

Este format din oameni tineri, care nu au fost crescuţi în regimul comunist sau de urmaşii acestui regim.

Dacian Cioloş este un foarte bun comunicator, la fel Dan Moşteanu, purtătorul de cuvânt ale USR PLUS. Rămâne să supravegheze şi să devoaleze toate furâciunile şi fraudele actualei conduceri a statului, să sesizeze organele competente. Aşa cum s-au angajat, să monitorizeze derularea PNRR, în condiţiile asumate prin semnarea documentului, şi care presupune foarte multe reforme. De care guvernul României şi statul român nu se prea vede că ar ţine cont, dacă în trimestrul al IV-lea 2021 au îndeplinit doar 5 din cele 21 de măsuri prevăzute de PNRR.

Forţa liberală

Este partidul construit de Ludovic Orban după ce a părăsit PNL. Orban a respins, pe bună dreptate, amestecul preşedintelui Iohannis în alegerea şefului PNL şi în aducerea PSD la guvernare, după ce tot Iohannis a dus la spargerea coaliţiei PNL-USR-UDMR. În partidul lui Orban se regăsesc şi, probabil, vor mai veni, liberalii care au respins acţiunile preşedintelui Iohannis legate de spargerea vechii coaliţii şi aducerea PSD la guvernare, în rol de vioara întâia.

Problema este chiar liderul partidului, Ludovic Orban. Care a procedat cum a învăţat din politica ultimilor 30 de ani. Şi-a bazat acţiunile pe combinăgeală politică, pe plasarea clienţilor de partid, politruci habarnişti, în funcţii de conducere ale statului. Ce s-a întâmplat la Apele Române a fost doar vârful aisbergului. Şi Monica Anisie a numit 30 de Inspectori Şcolari Generali, tot din clientela de partid a PNL.

Mai grav, a apărat corupţii de la Iaşi, Alexa şi Chirica, spunând că sunt nevinovaţi până la decizia finală a instanţei. Orban nu a auzit de moralitate în politică.

Orban nu a iniţiat şi dus la bun sfârşit vreo reformă importantă, crezul său politic se poate rezuma la „merge şi aşa”.

Singura şansă ca acest partid nou înfiinţat să performeze ar fi ca Orban să cedeze conducerea partidului lui Siegfried Mureşan,  un om tânăr cu o carte de vizită impecabilă obţinută la Bruxelles. Dacă face acest gest, o parte mare a liberalilor cinstiţi şi pătrunşi de spiritul liberal ar migra către acest nou partid.

Partidul Mişcarea Populară

Deşi o parte a conducerii partidului a încercat o lovitură de forţă, iniţiind unirea prin absorbţie cu PNL-Cîţu, preşedintele său, Cristian Diaconescu, s-a opus vehement şi a blocat această unire, cu rezultate dezastruoase pentru PMP. Din păcate, conducerea actuală a PMP se reduce la dl Diaconescu, care are datoria şi şansa să schimbe faţa partidului, pentru a atrage oameni redutabili, chiar dacă din afara politicii. Nu e clar dacă va reuşi acest lucru.

Asociaţia Iniţiativa pentru Cultură Democratică Europeană (ICDE)

Este  un think tank care promovează prin dezbateri, proiecte şi acţiuni cultura democratică şi valorile fundamentale ale Uniunii Europene.

Asociaţia este condusă de prof. Valentin Naumescu, Profesor de Relaţii Internaţionale, Facultatea de Studii Europene, Universitatea Babeş-Bolyai Cluj-Napoca. Asociaţiile civice, de genul ICDE, sunt necesare în construcţia CURENT-ului de care vorbim, pentru elaborarea ideologiei viitoarei guvernări, pentru că alegătorii au mai mare încredere în ONG-uri, comparativ cu partidele politice care s-au decredibilizat teribil, pe mâna lor.

ICDE face numeroase analize politice economice şi sociale, de genul Republica 3.0-România Europeană.

Se propun şapte direcţii prioritare pentru viitorul României:

  • Modernizarea societăţii prin educaţie şi cercetare performante
  • Reforma instituţiilor statului şi transformarea administraţiei publice din corp clientelar în agent al dezvoltării
  • Relansarea economiei şi reindustrializarea pe baze sustenabile şi inclusive
  • Inovarea şi stimularea eficienţei energetice sustenabile
  • Eficientizarea şi proiectarea inteligentă a acţiunii externe a statului român
  • Credibilizarea şi responsabilizarea partidelor politice democratice
  • Combaterea crizei demografice

Cum spuneam, acest think tank şi altele de acelaşi fel au rolul important de a creiona ideologia, cadrul teoretic şi practic al viitoare guvernări.

Alternativa la CURENT este ca PSD şi AUR, „machiaţi” şi cu surdina pusă la ce ştim acum despre ele, să câştige alegerile în 2024. Ar urma o etapă devastatoare pentru România, cum au mai fost şi altele în trecut.

Depinde de oamenii politici responsabili şi de ONG-urile cu profil politic să facă un front comun, pentru ca în 2024 să nu trăim coşmarul câştigării alegerilor de către PSD-AUR.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite