Va accepta Putin atacuri cu rachete americane, în profunzimea teritoriului rus, fără să apeleze la arme nucleare?
0Ne apropiem, se pare, de un punct critic pentru pacea mondială. După ce, timp de doi ani, preşedintele american Joe Biden a refuzat să permită Ucrainei să folosească rachetele americane de mare distanţă, ATACMS, pentru a lovi obiective militare şi de infrastructură în adâncul teritoriului rus, acum lucrurile par să se fi schimbat. Biden a schimbat retorica „nu permitem”, cu „lucrăm la asta”.
Biden vrea, probabil, ca până la alegerile americane din noiembrie să tranşeze într-un fel sau altul soarta războiului Rusia-Ucraina. Nu de alta, dar dacă iese Trump preşedinte, chiar înainte de a fi predat mandatul, Biden va suferi un blocaj total generat de republicani.
Pe de altă parte toate ameninţările Rusiei de până acum, că va folosi arme nucleare împotriva Ucrainei şi/sau a unor ţări NATO, s-au dovedit a fi fantezii. N-a acţionat în niciun fel.
În ce poziţie se află Rusia
Deja Ucraina, cu arme şi bani occidentali, a devenit un pericol major pentru Rusia. I-a distrus marina militară, multe avioane şi elicoptere, a lovit multe obiective militare şi de infrastructură din interiorul Rusiei, cu drone şi rachete de fabricaţie ucrainiene. Printre obiectivele economice lovite se numără uzine de rafinare, rezervoare de petrol, aerodromuri. Drone ucraniene au ajuns zilele trecute până la Moscova, lovind un bloc cu multe etaje, şi obligând aeroporturile civile să anuleze zboruri şi să închidă traficul. O aşa ruşine este greu de acceptat pentru Putin.
De menţionat şi faptul că serviciile de informaţii ale ţărilor NATO ajută Ucraina cu toate informaţiile necesare în războiul cu Rusia.
Ocuparea regiunii Kursk de către Ucraina, fără ca „celebra” armată rusă să se poată opune, este altă palmă pe obrazul lui Putin, care îşi pierde popularitatea şi încrederea ruşilor.
Şi ocuparea Donbasului este problematică, pentru că armata rusă, care nu a reuşit să împiedice ocuparea regiunii Kursk, nu are capacitatea să controleze o suprafaţă de 55.000 de km pătraţi, cu o populaţie de 7 milioane de locuitori. Care îi urăsc de moarte pe ruşi pentru morţii şi distrugerile produse în Ucraina.
Aşadar, Rusia este la limita rezistenţei militare şi economice, după ce a pierdut şi circa 600.000 de militari, ucişi sau răniţi. Dovada afirmaţiei stă în apelul Rusiei la sute de rachete balistice iraniene, pentru că producţia proprie nu face faţă. Această escaladare evidentă este posibil să fi schimbat şi poziţia lui Biden în privinţa rachetelor americane ATACMS, rachete de mare precizie, care transportă o cantitate mare de explozibil şi lovesc ținte aflate până la 700 de kilometri depărtare.
Decizia americană se pare că a şi fost luată, pentru că Președintele Comisiei pentru Afaceri Externe din Camera Reprezentanților, Michael McCaul, a anunțat marți că secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, se deplasează la Kiev pentru a-i spune președintelui Zelenski că Ucraina va primi permisiunea de a începe să lovească adânc în Rusia cu ATACMS și Storm Shadows. Vineri , preşedintele Biden se va întâlni cu premierul britanic pentru a oficializa şi anunța această decizie.
Acordul pentru utilizarea armelor americane în atacuri de profunzime a teritoriului rus, ar fi bomboana pe coliva puterii militare şi economice a Rusiei.
Rusia recunoaște că este în război cu ţări NATO, în primul rând cu America
Serghei Lavrov, ministrul rus de Externe:
”În ultimii ani, SUA și aliații săi nu au făcut nimic pentru a stopa conflictul intern din Ucraina…au pompat arme în regimul de la Kiev, au antrenat și înarmat armata Ucrainei și batalioanele de naționaliști, și, în general au derulat acțiuni politico-militare pe teritoriul Ucrainei. Au încurajat direcția agresivă antirusească a autorităților de la Kiev”.
Arme moderne occidentale, rachete americane, avioane F-16, toate sunt folosite pentru atacurile ucrainiene împotriva Rusiei. E clar că Rusia este în regim de război cu occidentul, chiar dacă nu direct prin trupe. Şi ar putea suferi pierderi şi mai grele, dacă nu schimbă, în vreun fel, soarta războiului.
Ce spune Serghei Karaganov
Serghei Karaganov, cunoscut ca un ideolog de politică externă apropiat de liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, și de ministrul de externe Serghei Lavrov declară că în opinia lui scopul principal al doctrinei nucleare ruse „ar trebui să fie acela de a se asigura că toți inamicii, actuali și viitori, să fie convinși că Rusia este pregătită să folosească arme nucleare”.
„A venit timpul să declarăm că avem dreptul de a răspunde cu o lovitură nucleară oricăror atacuri masive pe teritoriul nostru. Acest lucru să se aplice și oricărei cuceriri din teritoriul nostru”, a insistat Karaganov, referindu-se la ofensivă ucraineană din regiunea rusă Kursk. Karaganov estimează că armata rusă va sângera pentru mult timp de-acum încolo pe câmpul de luptă din Ucraina, în timp ce Rusia riscă să se epuizeze economic. O situație ce ar putea duce la „declin și, eventual, chiar la colaps”.
„Vă asigur că toate puterile nucleare au planuri de utilizare calibrată a armelor nucleare în anumite scenarii”, a adăugat el. „Ori câștigăm acest război, ori ne prăbușim”, a conchis Serghei Karaganov.
Este de presupus că declaraţiile lui Karaganov oglindesc discuţiile care se poartă în cercul intim al lui Putin, şi că mai mulţi dintre decidenţii ruşi gândesc la fel.
De ce n-au utilizat ruşii arme nucleare până în prezent
Toată retorica de la posturi tv şi din declaraţiile unor înalţi demnitari ignoră un lucru elementar: şi NATO are arme nucleare şi poate lovi cu consecinţe dezastruoase pentru Rusia.
Mai mult. Este posibil în situaţia în care serviciile de informaţii dau ca sigură o lovitură nucleară a Rusiei împotriva Ucrainei sau a unui stat occidental, NATO să aplice o lovitură preventivă nenucleara, care să distrugă centrele militare de comandă, de comunicaţii, depozitele de armament nuclear ale Rusiei. Ştie şi Putin acest lucru, de asta ezită să folosească fie şi rachete nucleare tactice în războiul cu Ucraina.
Rusia este acum la limita rezistenţei sale militare şi economice. Riscă să piardă multe obiective militare şi de infrastructură, sub asaltul armamentului american, englez, german sau trece la utilizarea armelor nucleare, cu orice risc. Vom vedea ce va alege.
LE
Declarație Vladimir Putin
Preşedintele rus Vladimir Putin a avertizat joi că, în cazul în care Occidentul ar permite Ucrainei să lovească teritoriul rus cu rachete cu rază lungă de acţiune, aceasta ar însemna că „ţările NATO sunt în război cu Rusia", informează AFP şi EFE.„Dacă se va lua o astfel de decizie, aceasta nu va însemna altceva decât implicarea directă a ţărilor NATO, a SUA şi a ţărilor europene în războiul din Ucraina. Acest lucru ar schimba însăşi natura conflictului. Ar însemna că ţările NATO sunt în război cu Rusia"