Universităţile de stat vor putea face legal afaceri cu banii bugetului de stat. Exact ca în cazul fermei Băneasa

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un amendament strecurat pe şest în Legea Învăţământului Superior va permite universităţilor reeditarea afacerii prin care afaceristul Puiu Popovici a obţinut de la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară București (USAMV) un teren de 224 ha în zona Băneasa, teren pe care acum se află centrul comercial Băneasa, un cartier rezidenţial şi ambasada Statelor Unite. De data aceasta fără riscul de a încălca legea.

USAMV a fost condamnată în instanţă pentru că  a intrat în acționariatul unei companii private, ca acționar, cu aport în natură la capitalul social, constând din suprafața de 224 de hectare de teren, în zona de nord a Capitalei. Terenurile au aparținut fostei ferme experimentale Băneasa a USAMV.

Pentru a evita astfel de situaţii pe viitor,  Parlamentul a decis să legalizeze posibilitatea ca universităţile să poată intra în afaceri cu bunuri mobile şi imobile publice, adică aparținând statului român, adică cetăţenilor României.

În ce constă „şmecheria” 

În art 15 din Lege se spune:

“Art. 15 (1): Instituțiile de învățământ superior pot înființa sau prelua după caz, singure sau prin asociere, societăți comerciale, fundații, asociații, unități de învățământ preuniversitar, consorții pentru învățământ dual, spitale universitare, farmacii universitare, unități medicale ambulatorii, inclusiv stomatologice, și cabinete de specialitate, inclusiv stomatologice, cu aprobarea senatului universitar, conform prevederilor legale. Condiția ca acestea să se înființeze sau să fie preluate este aceea că ele să contribuie la creșterea performanțelor instituției și să nu influențeze negativ în niciun fel activitățile de învățământ și cercetare.

Art. 15 (6) La constituirea societăților comerciale, a fundațiilor sau a asociațiilor, instituția de învățământ superior de stat poate contribui exclusiv cu bani, venituri proprii, brevete de invenție și alte drepturi de proprietate intelectuală. Instituția de învățământ superior poate acorda prin contract dreptul de administrare și folosință asupra bunurilor societăților comerciale sau asociațiilor, în care are calitatea de asociat sau acționar, ori fundațiilor, în care are calitatea de fondator, cu aprobarea senatului universitar. Dreptul de folosință și de administrare asupra bunurilor proprietate publică nu poate constitui aport al instituției de învățământ superior la capitalul social al unei societăți comerciale, fundații sau asociații. Capitalul social constituit este capital privat, iar instituția de învățământ superior de stat exercită calitatea de acționar său asociat, după caz, în nume propriu. 

Cu alte cuvinte, universitatile pot transforma capitalul public in capital privat, lucru interzis si de Constituție.

Art 147 al proiectului Legii Învăţământului Superior  prevede:

„(7) Toate resursele de finanțare ale instituțiilor de învățământ superior de stat se constituie ca venituri proprii”.

Adică,  toate resursele de finanţare, inclusiv cele provenite de la bugetul de stat, devin conform Legii venituri proprii, cu care instituţia de învăţământ superior face ce vrea, inclusiv să finanţeze afaceri private, ca acţionar sau asociat.

Banii noştri, ai tuturor cetăţenilor României vor fi folosiţi, de data aceasta legal, în afaceri de tipul Ferma Băneasa, a lui Puiu Popovici.

Ce a câştigat USAMV, adică statul român, adică cetăţenii săi, în urma afacerii cu Puiu Popovici, adică a cedării firmei afaceristului a 224 de ha, într-o zonă specială a Capitalei? Nimeni nu ştie concret. Ştim doar că atunci a fost încălcată legea, iar acum astfel de afaceri se pot face în mod legal.

Iată cum Parlamentul României, cel care prin legile emise ar trebui să apere averea statului român, aprobă legi care să permită ca:  Instituția de învățământ superior poate acorda prin contract dreptul de administrare și folosință asupra bunurilor societăților comerciale sau asociațiilor, în care are calitatea de asociat sau acționar, ori fundațiilor, în care are calitatea de fondator, cu aprobarea senatului universitar. 

Adică îi vor îmbogați pe alții, cu banii noștri, contra unor șpăgi consistente. 

În rezumat, ce prevede Legea Învăţământului Superior, adoptată de Camera Deputaţilor:

Universităţile pot constitui societăţi comerciale, cu venituri proprii, inclusiv cu cele de la bugetul de stat.

Toate resursele de finanțare ale instituțiilor de învățământ superior de stat se constituie ca venituri proprii, adică inclusiv cele provenind de la bugetul de stat.

Universitațile pot acorda prin contract dreptul de administrare și folosință (cui? unor firme private!) asupra bunurilor societăților comerciale sau asociațiilor, în care are calitatea de asociat sau acționar, ori fundațiilor, în care are calitatea de fondator.  

Ce fel de afaceri vor face universităţile, nimeni nu poate anticipa. Şi nici gradul de utilitate pentru funcţionarea universităţilor.

Universităţile de stat vor avea dreptul să facă cam tot ce fac universităţile private. Dar cu banii  noştri, ai cetăţenilor, care prin taxe şi impozite sunt autorii, deci proprietarii, bugetului de stat.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite