Uniunea Europeană și SUA trebuie să lucreze împreună pentru pace

0
0
Publicat:

La finalul săptămânii trecute, doi dintre cei trei președinți ai UE s-au aflat la Washington. Este vorba despre președintele Consiliului Uniunii Europene, Charles Michel și președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. Al treilea lider, care nu a făcut parte din delegație cu această ocazie este, desigur, Roberta Metsola, președinta Parlamentului European.

Joe Biden Ursula von der Leyen FOTO Blog Falca jpeg

Cei doi lideri europeni au avut discuții cu președintele american Joe Biden, în încercarea de a oferi un răspuns unit al marilor democrații în urma crizei declanșate de atacurile teroriste comise de Hamas în Israel.

 Pe agenda discuțiilor s-au mai aflat și alte subiecte importante, precum promovarea securității globale și a unui sistem internațional bazat pe respectarea regulilor, dar și creșterea prosperității economice comune, dezvoltarea tehnologiilor digitale sau lupta împotriva degradării climei.

Reamintesc și faptul că ultimul summit UE-SUA a avut loc la Bruxelles, în iunie 2021.

A fost, din punctul meu de vedere, o oportunitate fructificată de a face o analiză a stadiului parteneriatului transatlantic, de care depinde securitatea noastră, inclusiv în România. 

Așa cum am mai scris recent, regimul Putin se află în acest moment în spatele tuturor problemelor geopolitice majore cu care ne confruntăm. De la invazia Ucrainei la criza energetică - la care UE a găsit un răspuns comun - de la susținerea teroriștilor Hamas ori a Iranului și până la creșterea tensiunilor în jurul Taiwanului de către China susținută de Rusia, și fără să uităm cooperarea militară cu regimul nord-coreean, Putin încearcă declanșarea haosului mondial.

În fața agresivității fățișe a regimurilor dictatoriale și a asaltului, coordonat se pare, pe care îl pregătesc asupra lumii democratice, eu cred că statele responsabile, membre ale UE, alături de SUA și de alți aliați, au obligația de a pregăti un răspuns unit. 

Așa cum am mai spus, eu cred că Europa are în acest moment două priorități.

În primul rând, ea trebuie să își regăsească identitatea și rădăcinile creștin-democrate și liberale, care au creat-o și au făcut-o să devină un spațiu al prosperității și al păcii. 

De asemenea, trebuie să lucrăm la întărirea relațiilor cu SUA - singurul garant real în acest moment al securității geopolitice a Europei! Nu are sens să ne ascundem după cuvinte. Este o realitate și va rămâne așa pentru multe decenii. 

Despre asta a fost vorba la Washington.

Prin urmare, cred că pentru România, ca de altfel, în mod egal, și pentru restul statelor membre UE, întâlnirea celor trei președinți este o veste bună.

Ea înseamnă că parteneriatul transatlantic este puternic și unit, înseamnă că împărtăși și promovăm valori comune, înseamnă, pentru noi, întărirea securității ca țară aflată la granița războiului declanșat de ruși, dar și creșterea investițiilor străine, adică pace și prosperitate.

Este bine, și e mai evident ca oricând, să fii membru în UE și în NATO. Este bine pentru noi, cei de acum, dar este bine și pentru copiii noștri.

 Toți cei care vă spun altceva fie vă mint, fie sunt plătiți de cei care vor să ne distrugă.  

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite