Un guvern de tehnocraţi, separarea temporară a statului de politic

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Toate semnalele arată că spre această soluţie ne îndreptăm. Există o aversiune teribilă a zecilor de mii de manifestanţi, în special tineri, inclusiv din marile oraşe ale ţării, faţă de actuala clasă politică.

Pe de o parte evenimentele tragice de la Colectiv au arătat ţării că statul a eşuat  în sarcina sa majoră, asigurarea securităţii şi siguranţei cetăţenilor, pe de altă parte DNA arată zi de zi magnitudinea fenomenului de corupţie din toate straturile administraţiei centrale şi locale, generată de clasa politică.

„Piaţa” a înţeles foarte bine pericolul mortal în care se găseşte România şi a reacţionat sănătos şi curajos.

A şi o obţinut o primă victorie, care va atârna greu în balanţa viitoarelor guvernări: a schimbat guvernul Ponta într-o noapte, scenariu care se poate repeta oricând va fi nevoie.

Poziţia partidelor

PSD a declarat la Cotroceni că e deschis oricărei soluţii, deşi până acum susţinea menţinerea actualei coaliţii de guvernare. Cu Dragnea şef de partid, condamnat în primă instanţa şi cu perspectiva condamnării definitive, cu Oprea aflat pe topogan la vale, nu cred că-şi mai poate permite altceva,.

PNL ascunde lipsa de apetit pentru intrarea la guvernare prin agăţarea de alegeri anticipate. Imposibil de organizat în termen scurt, nu se poate miza pe demisia în bloc a tuturor parlamentarilor. Şi să ajungi să faci alegeri anticipate cu câteva luni înaintea celor la termen, e o prostie. Ţara nu are buget, şi prelungirea crizei politice aruncă în aer cursul de schimb şi investiţiile străine.

UNPR aproape că nu mai contează, este în disoluţie. Cu generalul Oprea anchetat pentru abuz în serviciu, vinovat de moartea motociclistului, nu mai are nici un viitor. E o chestiune de zile să înceapă exodul parlamentarilor UNPR, după modelul arhicunoscut al PPDD.

UDMR nu are forţă parlamentară să impună vreo soluţie, ALDE nici atât.

Poziţia presedinelui Iohannis

Deja s-a lămurit de faptul că partidele n-au niciun candidat credibil, acceptat de stradă, pentru funcţia de viitor premier motiv pentru care se dau după cireş, propunând soluţii care mai de care irealizabile.

Cum zvonurile de la Bruxelles îl dau pe Dacian Cioloş agreat ca premier al unui guvern de tehnocraţi, este clar că opţiunea preşedintelui Iohannis spre această soluţie se îndreaptă. Un guvern de tehnocraţi, în care să intre specialişti şi profesionişti deasupra oricicaror suspiciuni, de genul Mircea Miclea sau Laura Ştefan.

Avantajele unui guvern de tehnocraţi

  • Se linişteşte strada, se termină criză politică şi ţara intră într-un parcurs normal, cu elaborarea bugetului pe 2016 şi continuarea parcursului său european.
  • Poate cel mai important, se poate realiza curăţarea administraţiei centrale de mulţimea de politruci din clientela politică, puşi în funcţii importante deşi sunt habarnişti şi neputincioşi: ascultă ordinele venite de la partide şi ignoră fişa postului.
  • Neutralitate în organizarea alegerilor din 2016. Partidele au garanţia că puterea în funcţie nu va folosi resursele statului pentru a-şi maximiza succesul.
  • Partidele au o perioadă  de resetare şi refacerea imaginii de un an, timp în care pot demonstra, sau nu, că au înţeles mesajul străzii. Să renunţe la corupţi şi foşti comunişti, să aducă în faţă oameni noi, posibil chiar dintre cei care demonstrează acum, să-şi revizuiască programele şi doctrina cu soluţii reale care să răspundă problemelor ridicate de cetăţeni, să renunţe la   interesul de partid în favoarea interesului naţional. Ignorarea intereselor ţării va conduce imediat la reluarea manifestaţiilor.
  • Lipsa susţinerii parlamentare a unui guvern de tehnocraţi, invocată până în prezent, se poate accepta cu următoarele argumente:

- Niciun partid nu este interesat acum de venirea la guvernare.

- Parlamentul aprobă programul de guvernare, rezultat din discuţiile de la Cotroceni, ca pe un contract de ”management”, cu obiective şi termene precise.

- Parlamentul poate oricând demite guvernul prin moţiune de cenzură, dacă nu se ţine de programul de guvernare.

- Guvernul va avea obiective limitate, în primul rând organizarea alegerilor.

- Nu există o garnitură de oameni credibili, în actuala clasă politică, care să răspundă exigenţelor populaţiei. Chiar dacă nu ar fi acuzaţi de corupţie, vor fi acuzaţi de conivenţa cu care au girat activitatea partidelor lor.

Separarea statului de politic, fie şi numai pentru un an, este absolut necesară pentru accederea spre funcţii de conducere a profesioniştilor, („reprofesionalizarea” ţării), „autospălarea” partidelor de toate păcatele prin care au devenit nefrecventabile în ochii cetăţenilor, posibilitatea apariţiei şi a altor forţe politice curate, necorupte, necompromise, cu proiecte îndrăzneţe şi consistente pentru viitorul ţării.

Deşi actuala clasă politică a avut şi merite (a dus România în NATO şi UE), a eşuat total la capitolul integritate, la asigurarea securitatii cetăţenilor,  la utilizarea poziţiei geostrategice importante a României şi a resurselor sale umane şi naturale.

La alegerile din 2016 ne vom lămuri cine a înţeles mesajul străzii şi cine nu l-a înţeles.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite