„Turismul şi apa” - Ziua mondială a turismului 2013, sărbătorită în Maldive

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ziua Mondială a Turismului este sărbătorită astăzi, sub patronajul Organizaţiei Mondiale a Turismului (OMT), în Maldive
Ziua Mondială a Turismului este sărbătorită astăzi, sub patronajul Organizaţiei Mondiale a Turismului (OMT), în Maldive

În 27 septembrie 2013 în lume se sărbătoreşte pentru a 33-a oara Ziua Mondială a Turismului. În fiecare an, există o temă dedicată, unică, la care se raportează industria de turism din întreaga lume. În 2002 a fost celebrat ecoturismul, în 2010 – turismul şi biodiversitatea, iar în 2012  tema  a fost „contribuţia turismului la dezvoltarea durabilă, prin utilizarea energiei regenerabile”.

Mai multe detalii despre ediţiile trecute puteţi găsi aici 

Tema de anul acesta este „Turismul si Apa – Protejarea viitorul nostru comun” prin care se evidentiaza responsabilitatea pe care o are turismul in conservarea resurselor vitale de apa ale planetei şi necesitatea asumarii unui angajament în acest sens. Tema nu face decat sa se alinieze declararii anului 2013 drept Anul Internaţional al Naţiunilor Unite pentru cooperare in domeniul apei, oferind la nivel global posibilitatea de a puncta  responsabilitatea comuna a diverselor domenii la obiectivele generale de sustenabilitate.  

Ziua Mondiala a Turismului este sarbatorita astazi, sub patronajul Organizatiei Mondiale Turismului (OMT), in Maldive, loc  ales deloc intamplator pentru a gazdui evenimentul. Maldive este o destinatie cu 99% apa si 1% tarm (pamant), care depune eforturi uriase de cost pentru a utiliza apa oceanului in  scopuri turistice, pe de o parte, si de a nu  polua, pe de alta parte. Mai multe detalii despre eveniment, plus declaratiile Presedintelui OMT si Ministrului Turismului din Maldive aici.

In Romania, acestei zile i-a fost dedicat un eveniment la fel de oficial ca si cel din Maldive, in seara zilei de 26 septembrie 2013.

- Locul desfasurarii: Biblioteca Nationala a Romaniei, aripa cu vedere la Dambovita.

- Gazde: Autoritatea Nationala pentru Turism (presedintele Razvan Filipescu) si ministerul de resort (ministrul Maria Grapini). Invitat oficial: Ivan Patzaichin, unul dintre cei opt ambasadori ai turismului romanesc, aflat in stransa conexiune cu tema apei. Invitat in sala: Gheorghe Zamfir.

Turism durabil

Este foarte clar ca turismul durabil este o preocupare serioasa  a organizatiilor mondiale de profil in ultimii (cel putin 10) ani, avand in vedere caracterul limitat al resurselor, pe de o parte, si iresponsabilitatea sau lipsa de educatie a  locuitorilor planetei in spirit sustenabil, pe de alta parte. Avand in vedere ca anual calatoresc in scop turistic mai mult de 1 miliard de persoane, turismul e o zona foarte ofertanta de actionat, pentru a prelungi viata planetei. Actionam insa eficient?! Facem mai mult decat sa comunicam sonor actiuni fara finalitate sau fara impact sau chiar actionam in puncte cheie pentru un turism durabil?

Dincolo de preocuparile OMT pentru un turism durabil, dincolo de preocuparile diverselor ONG-uri internationale care au deja multi ani de activitate pe turism sustenabil si turism responsabil , haideti sa vedem ce se intampla in curtea noastra pe acest segment (dar fara sa sapam prea in profunzime, pentru a pastra subiectul pentru un articol dedicat):

1. Cu ocazia Zilei turismului din 2012, am aflat ca Romania nu era deloc straina de tema energiei regenerabile, fiind exemplificate cele „ 20 de parcuri eoliene din Tulcea, Constanta şi Caras Severin sau statiunile turistice care folosesc pentru incalzire apele termale”. Vreau sa cred ca intre timp am continuat sa numaram eolienele si sa dezvoltam si alte proiecte de energie regenerabila.

2. La evenimentul ANT destinat celebrarii Zilei turismului din 2013  am aflat ca ministerul de resort si ANT sustin  diversele proiecte de promovare propuse de catre entitati care sunt real preocupate de conservarea naturii (Asociatia Ivan Patzaichin, Asociatia de Ecoturism din Romania), insa cele doua autoritati nu se pot lauda cu initiative pe constientizare si pe responsabilizare. Am mai aflat, ca la nivel legislativ, se acorda punctaj suplimentar in clasificarea unitatilor de cazare care implementeaza managementul deseurilor si ca ar exista parteneriate cu Ministerul Mediului pentru protejarea naturii, fara exemplificari concrete insa.

conferinta turism

Subiectiv

Inteleg caracterul oficial al acestei Zilei Mondiale a Turismului. Oficiali ai turismului, ai autoritatilor nationale, ai asociatiilor de profil, factori implicati in segmentul privat al turismului durabil din lume si din Romania  se intalnesc, discuta strategii si actiuni, comunica cu presa, isi exprima preocuparea pentru un turism mai bun. Insa toate aceste informatii, toate aceste preocupari ajung la urechile cui trebuie sa ajunga? Se transforma vobele in fapte? Personal, stiu ca cea mai buna metoda de a actiona in astfel de cazuri este implicarea publicului, nu doar simpla expunere a unor intentii. Promovarea este minunata, dar dublata sau completata de constentizare, de responsabilizare.  In ce fel vom avea turisti mai responsabili si furnizori de servicii turistice care sa fie preocupati de caracterul durabil al turismului daca ne limitam la a sarbatori o astfel de zi intr-un cadru privat format din cativa jurnalisti si alti cativa oameni din industrie?

Mi-ar fi placut sa vad ziua asta sarbatorita profund in Romania, peste tot pe unde e apa, prin actiuni care sa comunice foarte clar si pe-ndelete cu turistul care arunca pet-uri in Dunare, cu proprietarul de pensiune care alege sa-si deverseze gunoiul in raul din apropiere, cu copilul care va fi turistul educat sau needucat de maine.

P.S.

Daca doriti sa sarbatoriti personal Ziua turismului, puteti sa o faceti in acest week-end in Bucuresti, participand la cele doua evenimente Rowmania, care au drept reper Biblioteca Nationala Romana. Sambata: lansarea Centrului roman de ecoturism, cu expozitie de fotografie” Dunarea - Carte deschisa”, urmata de plimbare in canotca pe Dambovita. Duminica: competitie de vaslit in canotci pe Dambovita, pe segmentul Biblioteca Nationala – Piata Unirii. Ambele evenimente se vor bucura de prezenta lui Ivan Patzaichin.

Acest articol a fost publicat prima dată pe www.turismmarket.com

Opinii

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite