Tudorel Toader, între Scylla şi Caribda
0În varianta lor mitologică, transmisă de Homer, Scylla şi Caribda erau două părţi ale unei strâmtori marine, prin care a trebuit să treacă şi Ulysse, la întoarcerea lui acasă. Scylla era o îngrămădire de stânci ascuţite, iar Caribda era un vârtej de apă infernal.
Cumpănind alternativa, isteţul Ulysse a optat să treacă pe lângă Scylla, pierzând doar câţiva dintre oamenii lui. Dacă ar fi trecut pe lângă Caribda, risca să se scufunde cu întreaga corabie. Expresia „Între Scylla şi Caribda“ defineşte o situaţie în care omul este pus între două alternative, ambele fiind la fel de periculoase.
Acum şi aici, adică în România de azi, „omul“ nostru este Tudorel Toader, aflat şi el într-o trecătoare, numită şi „tranziţie“. În acest caz, Scylla se află la stânga şi este Puterea politică, reprezentată de PSD, pe când Caribda, aflată la dreapta, este Justiţia, devenită mai nou un fel de „val-vârtej“. Într-o lume în care „Isteţul suprem“ este Liviu Dragnea, urmează să vedem cât de „isteţ“ este Tudorel Toader, în acest război al „isteţilor“. Acesta ne poate aminti şi de războiul troian, respectiv de „calul troian“ al lui Ulysse.
Domnul Tudorel Toader a ajuns Profesor universitar şi Rector al Universităţii din Iaşi. Apoi, din capitala Moldovei a ajuns în capitala patriei, devenind membru al CCR. Mie nu îmi este clar de ce nu s-a oprit la această înaltă poziţie. Singura explicaţie poate fi doar aspiraţia sa spre înălţimi, uitând de soarta lui Icar. Propus de ALDE, adică de „pseudo-liberalul“ Călin Popescu Tăriceanu, domnul Tudorel Toader devine Ministru al Justiţiei. Aici începe jocul strategic şi echivocul lui. Lovitura cea mare o dă începând cu demiterea Laurei Codruţa Kövesi, Şefa DNA. Tentativa de a-l elimina şi pe Procurorul General, Augustin Lazăr, deocamdată a eşuat. Urmează seria sau „serialul“ OUG-urilor, la care ne-am mai referit. „Colacul peste pupăză“ (nu „pupăza din tei“) îl reprezintă Ordonanţa nr. 7. Aici iese la iveală politicianul, care stă în umbra juristului, dirijându-l. Să înfiinţezi o Secţie de investigare a magistraţilor, condusă de Adina Florea (respinsă de 3 ori la DNA) este o dovadă clară, irefutabilă, a jocului dublu al lui Tudorel Toader.
Probabil că un ultim rest de conştiinţă profesională, l-a îndemnat pe Profesor să nu fie de acord cu toate propunerile de schimbări legislative, izvorul acestora fiind Liviu Dragnea şi „ai lui“. Altfel spus, Tudorel Toader este la strâmtoare şi pe partea stângă (Politica lui Dragnea), dar şi pe partea dreaptă (Dreptatea Justiţiei). Dânsul confirmă zicătoarea populară „Nici în car, nici în căruţă“, ca o formă răsturnată a variantei pe care cred că a visat-o cândva: „Şi în car şi în căruţă“.
Şedinţa Parlamentului, în care urma să fie votată Moţiunea simplă la adresa împricinatului Ministru a fost absolut elocventă. PSD-ALDE nu s-au prezentat la vot, şedinţa fiind amânată. Aici vine o „cheie“ care este un veritabil „şperaclu“, distilat din „isteţimea“ lui Liviu Dragnea, şi care l-ar face invidios şi pe Ulysse. Şeful PSD anunţă o şedinţă restrânsă (a se citi : închisă, secretă), la care să participe doar dânsul, colegul Tăriceanu, Dăncilă, şi la care să fie invitat şi Tudorel Toader. Invitat în ce calitate!? Păi, în calitate de virtual executor, dacă tot face parte din Executiv. Dar, dat fiind caracterul profund democratic al regimului Dragnea, totuşi, Tudorel Toader, ca cetăţean liber, poate să aleagă între două alternative: 1) Face urgent toate modificările legislative cerute de PSD (Dragnea), iar în această alternativă PSD va participa la şedinţa cu Moţiunea, votând împotriva ei; 2) Nu face urgent toate aceste modificări (nu le execută), iar în acest caz va fi dânsul „executat politic“, prin retragerea sprijinului politic şi remaniere (una cu sau fără maniere)
PS. După aflarea acestei dileme, a posibilei opţiuni libere între Scylla şi Caribda, primul gest făcut de Tudorel Toader a fost Scrisoarea adresată ziarului Financial Times. Scrisoarea este una extra-ordinară, adică ordinară la superlativ. Ea oferă cifre false şi aprecieri extravagante despre Laura Codruţa Kövesi. Despre Liviu Dragnea s-a spus, pe bună dreptate, că „este capabil de orice“. Sunt curios să aflu dacă şi Tudorel Toader deţine această superioară „capacitate“. Fiind la o distanţă astronomică faţă de Ulysse, probabil că este cazul ca şi Tudorel Toader să se întoarcă la el acasă.