Cum va fi afectată România de schimbarea tarifelor pe importuri introduse de SUA

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pe măsură ce Statele Unite impun noi tarife pentru importuri, mulți se întreabă cum va fi afectată România.

Donald Trump FOTO: Profimedia
Donald Trump FOTO: Profimedia

Efectele vor fi atât directe, ca urmare a relației comerciale dintre România și SUA, cât și indirecte, prin prisma relațiilor comerciale dintre SUA și Uniunea Europeană. La fel de legitime sunt și întrebările companiilor românești privind soarta contractelor pe care le au în derulare.

Relația comercială România-SUA

Pentru a înțelege cum va fi afectată România de noua politică de importuri din SUA, este important să analizăm schimburile comerciale dintre cele două țări. În materie de comerț internațional, SUA este un partener major pentru România, aflându-se în topul partenerilor comerciali non-UE, cu un volum de schimburi comerciale ce depășește 3 miliarde de euro anual.

În 2024, exporturile României către SUA au depășit 2 miliarde de euro, echivalând cu 0,7% din PIB-ul României, iar excedentul comercial a depășit 900 milioane de euro.

Principalele produse exportate din România în SUA sunt semifabricate din fier și oțel, anvelope, tablouri și panouri electrice, țevi din oțel și componente auto.

Un aspect important de menționat este că produsele din aluminiu, oțel, automobile și piese auto nu sunt supuse tarifelor reciproce, ci unui tarif de 25% cu anumite exceptări punctuale, care de asemenea au făcut obiectul unor modificări recente.

Impactul indirect prin relațiile comerciale ale UE cu SUA

Relațiile comerciale dintre Uniunea Europeană și SUA sunt deosebit de importante pentru economia României, având în vedere legăturile economice strânse ale țării noastre cu partenerii din Uniunea Europeană.

Valoarea schimburilor comerciale dintre SUA și UE depășește o mie de miliarde de Euro anual.

În 2024 – valoarea schimburilor de bunuri dintre UE și SUA a atins 865 miliarde Euro, dintre care peste 531 miliarde Euro exporturi UE către SUA și peste 333 miliarde importuri UE din Statele Unite. Astfel, UE a înregistrat în 2024 un excedent comercial de peste 198 miliarde de Euro în domeniul exporturilor de bunuri cu SUA.

Structura schimburilor comerciale de bunuri arată că UE exportă în Statele Unite în principal autoturisme, produse medicinale și farmaceutice, precum și mașini și echipamente industriale.

Aceste date arată amploarea schimburilor comerciale dintre UE și SUA, dar ce înseamnă acest lucru pentru România? Cum vor fi influențate comerțul și economia românească având în vedere legăturile strânse ale țării noastre cu principalii parteneri din UE?

Constanţa: Mărfuri în valoare de 715.000 de lei, reţinute în Portul Constanţa

Legăturile României cu principalii partenerii comerciali UE

Cei mai importanți parteneri comerciali ai României sunt Germania, Italia, Ungaria, Franța și Polonia.

În contextul în care SUA este primul partener comercial al Germaniei, economia acesteia va fi afectată semnificativ de noile tarife impuse de SUA. De altfel, se preconizează că Germania va fi cel mai afectat stat din UE în urma măsurilor adoptate de SUA.

Totodată, Germania reprezintă cel mai mare partener comercial al României în comerțul internațional de bunuri, schimburile dintre România și Germania reprezentând 20% din totalul comerțului internațional de bunuri al țării noastre.

În 2023, schimburile comerciale dintre România și Germania au depășit 42 miliarde de euro, cu exporturi de 19,3 miliarde și importuri de 23,6 miliarde de Euro. România exportă în Germania, în principal, echipamente electrice, mijloace de transport, metale și componente auto.

Având în vedere că România este un furnizor important de componente pentru industria auto germană, o scădere a exporturilor germane va afecta, la rândul său, și economia românească.

După Germania, cei mai importanți parteneri comerciali ai României sunt Italia, Ungaria, Franța și Polonia, care, la rândul lor, au relații comerciale importante cu Statele Unite ale Americii.

Către aceste state UE, România exportă în principal echipamente electrice și mijloace de transport și materiale aferente acestora, dar și metale și produsele realizate din acestea, valoarea exporturilor către acestea depășind 24 miliarde de Euro în 2023, potrivit datelor INS.

Scăderea exporturilor către acești parteneri europeni va avea un impact semnificativ asupra economiei românești, având în vedere interdependența noastră cu aceștia.

Principalele sectoarele care vor fi afectate în România

Noile măsuri tarifare impuse de SUA vor avea un impact semnificativ asupra comerțului României, atât direct, prin schimburile bilaterale, cât și indirect, prin interdependența cu statele membre ale Uniunii Europene.

Printre sectoarele care vor fi afectate direct se numără industria auto și siderurgia. Tarifele impuse de SUA pentru produsele din oțel și componente auto vor duce la creșterea costurilor de export și la scăderea cererii pentru aceste produse pe piața americană. În același timp, scăderea exporturilor din Germania și alte state UE către SUA va afecta și exporturile României către acești parteneri, având în vedere că România joacă un rol important în lanțurile de aprovizionare din domeniile auto și siderurgie.

beneficiile angajarii unui avocat specializat in dreptul muncii1 jpg

Situația contractelor în derulare ale companiilor românești

Din experiența mea de avocat specializat în litigii comerciale, astfel de crize care bulversează piața și reduc volumul investițiilor, de obicei creează următoarele probleme juridice:

  • Apar blocaje în lanțurile de contracte comerciale în care scăderea cererii afectează contractele de aprovizionare cu furnizorii și cash-flow-ul;
  • Suspendarea anumitor contracte din etapa finală a lanțului de aprovizionare – producție – distribuire va produce în cascadă suspendarea sau reducerea cantităților pe tot lanțul contractelor în curs;
  • Pentru unii producători români vor apărea costuri suplimentare cu stocurile care nu mai intră în procesul de producție pentru că sunt suspendate comenzi în curs;
  • Apar situații de abuz contractual în care partea mai dominantă va încerca să își transfere pierderile sau impactul în preț către parteneri contractuali mai slabi și al căror business are o puternică dependență de partea dominantă;
  • Identificarea celei mai eficiente soluții legale de modificare a contractelor sau de a renunța la anumite contracte care nu mai sunt necesare sau generează costuri mult prea ridicate în actualul context.
Opinii

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite