Susţinătorii preşedintelui solicită tăierea salariilor bugetarilor

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Din iulie 2010 până în luna iunie 2014, salariul mediu net pe ţară a crescut cu 24,5%.
Din iulie 2010 până în luna iunie 2014, salariul mediu net pe ţară a crescut cu 24,5%.

Potrivit datelor INS, salariile bugetarilor tăiate în 2010 de Traian Băsescu şi Emil Boc cu 25% nu doar că şi-au revenit la valoarea iniţială, în urma deciziei guvernului Ponta, ci au crescut cu mai mult decât salariul mediu pe economie, majorările ajungând în unele domenii până la 40%.

Această creştere salarială a fost un act de dreptate socială, dar şi o decizie cu impact economic. Salariile majorate pentru câteva milioane de angajaţi la stat au dus la creşterea consumului, ceea ce, evident, are efecte în lanţ: creşterea producţiei, multiplicarea locurilor de muncă şi, implicit, a încasărilor bugetare.

Cu toate acestea, există analişti şi surse media care consideră că majorarea salariilor bugetarilor a fost o decizie proastă şi că astfel s-a pus o presiune suplimentară pe buget. Această opinie este exprimată într-un articol publicat în Evenimentul Zilei, articol în care expertul economic Aurelian Dochia susţine că majorarea salarială ar fi trebuit făcută mai lent. Prin argumentele invocate, autorul articolului justifică necesitatea unei noi tăieri de salarii.

Din iulie 2010 până în luna iunie 2014, salariul mediu net pe ţară a crescut cu 24,5%, în timp ce veniturile salariale din sectorul bugetar depăşesc această cifră: salariile din învăţământ au avansat cu aproape 33%, cele din administraţie publică şi apărare, cu 40,5%, iar cele din sănătate şi asistenţă socială, cu 42,6%. Din câte se pare, acest lucru este considerat ca fiind negativ de către presa apropiată lui Traian Băsescu, care doreşte diminuarea salariilor.

Opinii

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite