Succesul Bursei Iolanda Mărculescu
0Este cunoscut și apreciat de 29 de ani, de când bursa a fost acordată pentriu prima dată din fonduri proprii de soprana și profesoara Georgeta Stoleriu de la Universitatea Națională de Muzică din București (UNMB), către o studentă sau un student la canto aparținând unei alte clase de învățământ, diferită de cea a donatoarei. Un caz unic în învățământul superior românesc. O bursă dedicată memoriei marii soprane Iolanda Mărculescu (București, 1923 – Mequon, Milwaukee, Wisconsin, 1992), îndrumătoare a Georgetei Stoleriu. Pe lista premianților figurează nume de studenți care au obținut confirmare internațională a valorii. Deși am mai făcut-o, notez aici nume precum cele ale tenorilor Marius Brenciu, Adrian Dumitru, Bogdan Mihai, sopranelor Ileana Tonca, Anda Pop, Laura Tătulescu, Alexandra Tărniceru, mezzosopranelor Aura Twarowska, Martiniana Antonie, Antonela Bârnat, basului Filip Panait etc. Repet, de asemenea. faptul că foști studenți ai Georgetei Stoleriu, Liliana Nikiteanu, Ileana Tonca, Aura Twarowska și îndeosebi Felicia Filip, au dăruit anual la rândul lor burse studenților clasei profesoarei lor, în scopul de a-i recompensa.
Ediția 2024 a acordării Bursei Iolanda Mărculescu a avut loc în Sala George Enescu a UNMB, ca de obicei de ziua aniversară a Georgetei Stoleriu, 19 ianuarie. Seara a debutat cu un mini-recital al laureaților anului trecut, un buchet de arii, lieduri, duete menite a face o trecere evaluativă printr-o stilistică diversă și de a revela calități vocale și interpretative, dovezi ale corectei selecții ale premierii. S-au cântat duetul „Canzonetta sull'aria” din „Nunta lui Figaro” de Mozart (sopranele Iuliana Ioana, Elena Badea Păduroiu), aria Contelui din același opus (baritonul Andrei Marinache), aria „Al dolce guidami” din „Anna Bolena” de Donizetti (Elena Badea Păduroiu), liedul „An den Mond” de Schubert (Andrei Marinache), aria Rusalkăi din opera omonimă de Dvořák (Iuliana Ioana), liedul „Réponse d'une épouse sage” de Roussel (Elena Badea Păduroiu) și duetul „Bucurați-vă, domnule…” din „Amorul doctor” de Bentoiu (Iuliana Ioana și Andrei Marinache). A acompaniat pianista Viorela Ciucur.
Există un succes evident al Bursei ca și în anii anteriori, dacă îmi amintesc că laureați din 2020 și 2022 au cântat deja pe scena Operei Naționale București în „Nunta lui Figaro” (mezzosoprana Adelina Cociobanu, Cherubino și baritonul Andrei Cocîrlea, Contele) iar soprana Daria Lupu a evoluat în Sala Mică a Ateneului Român (aria „Vissi d'arte” din „Tosca”) și la Sala Radio.
Recitalul a fost urmat de un colocviu la care au participat prof. Georgeta Stoleriu, prof. univ. dr. Verona Maier, prorector al UNMB, prof.univ. dr. Viniciu Moroianu, semnatarul acestor rânduri, critic muzical, moderatoare fiind dr. Luminița Arvunescu, președintele Uniunii Criticilor, Redactorilor și Realizatorilor Muzicali.
S-a subliniat importanța evenimentului, s-au rememorat amintiri despre Iolanda Mărculescu și stilul ei didactic care, preluat fiind de Georgeta Stoleriu, a dus la constituirea unei linii de școală de cânt, ușor recognoscibilă și cu rezultate naționale și internaționale remarcabile.
Un subiect amplu dezbătut a fost participarea sau mai corect spus neparticiparea studenților merituoși la competițiile europene de canto, în primul rând în scopul stimulării spiritului concurențial, al cântăririi valorice, al afirmării în fața directorilor de teatre ce compun juriile, al agenților impresariali care inundă concursurile.
Din sală, soprana Felicia Filip, director general al Operei Comice pentru Copii, studentă a Georgetei Stoleriu și multiplă laureată de concursuri internaționale a subliniat importanța participării și, alături de ceilalți vorbitori, i-a îndemnat pe tinerii merituoși să nu ezite niciun moment în a se înscrie la orice fel de competiții, de canto sau instrumentale, aducând ca dovadă propriul exemplu.
Totodată s-au subliniat eforturile UNMB în a organiza cursuri de măiestrie cu reputați specialiști în canto, dirijori asistenți de la Metropolitan Opera New York sau directori de scenă de la Les Maîtres Sonneurs din Franța, demersuri valoroase la care abundența participării s-ar fi dorit mai intensă. O atenționare pentru viitor.
S-a propus, de asemenea, ca Bursa Iolanda Mărculescu să facă parte începând cu Ediția XXX dintr-un viitor Concurs Internațional de Canto Iolanda Mărculescu – Georgeta Stoleriu. Toți cei prezenți, pe scenă și în sală au primit cu bucurie și aplauze ideea.
Serata s-a încheiat cu decernarea burselor.
Bursa Iolanda Mărculescu a revenit pentru a doua oară, după anul 2020, mezzosopranei Adelina Cociobanu, absolventă la clasa prof. Iulia Isaev, o premieră în istoria evenimentului.
Soprana Laura Nicorescu, fostă studentă a Georgetei Stoleriu a oferit o bursă tenorului David Pireiu, de la clasa prof. Mariana Colpoș.
În acest an, Felicia Filip a oferit două burse sopranelor Giuliana Welles și Raluca Anghel, conform tradiției, studente la clasele prof. Georgeta Stoleriu.
În onoarea amfitrioanei sărbătorite a serii, toți cei prezenți, printre aplauze și valuri de flori, au intonat „Mulți Ani trăiască!”