Studiu de caz: Salafismul Kuweitian şi influenţa sa ascendentă în Levant

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Evoluţiile interne şi dinamica salafismului din Kuweit au un impact semnificativ la nivelul complexului de securitate regional cu precădere, dar şi la nivel global. În Orientul Mijlociu, unde influenţa salafismului a fost în creştere dupa începerea revoluţiilor arabe, diverse grupuri şi reţele salafiste kuweitiene au consolidat relaţii cu salafişti din alte state.

Această dezvoltare a relaţiilor a condus însă la o creştere a concurenţei dintre curentele salafiste – o remodelare a structurii de putere a salafismului în diferite regiuni -  cauzând  dispute în comunităţile locale de această orientare din Liban şi Siria, cu consecinţe pe termen lung pentru fiecare ţară.

Salafismul este o mişcare islamică sunnită puritană, a cărei preocupare principală este practicarea credinţelor şi tradiţiilor religioase ale Profetului Muhammad şi a primelor trei generaţii de musulmani. Salafiştii urmează o lectură literală a Coranului şi resping orice fel de interpretare a acestuia. Obiectivul lor principal este purificarea credinţelor şi practicilor islamice de orice inovaţie sau reformare, dăunătoare pentru religie. Salafistii sunt deosebit de ostili faţă de practicile şiite şi sufiste. Ei resping, de asemenea, adoptarea unor obiceiuri ale societăţii occidentale.

Abordarea teologică a salafismului dateaza încă din perioada timpurie a Islamului, mai precis din secolul al VIII-lea. A apărut ca o mişcare religioasă puternică în Peninsula Arabică, deşi a fost deseori etichetată greşit ca fiind wahhabism. Mişcarea s-a dovedit a fi atrăgătoare pentru tinerele generaţii de musulmani, care se confruntă cu o criză de identitate, pe fondul schimbărilor sociale rapide, dar şi datorită prezenţei sale puternice pe canalele de televiziune şi pe internet.

Salafismul în Kuweit este o mişcare dinamică, cu legături transnaţionale de o lungă perioadă de timp. Organizaţiile de caritate kuweitiene salafiste, precum şi donatori individuali, finanţează construirea şi întreţinerea a mii de moschei de orientare salafistă şi alte instituţii în întreaga lume. Raza de acţiune a acestor grupuri a cunoscut o creştere după Primăvara arabă, datorită rolului jucat - ca şi sponsori principali ai grupurilor rebele siriene.

Orientarea salafistă a cunoscut un proces de fragmentare şi de schimbare în ultimii ani. Dezbaterile apărute după războiul din Golf au condus la apariţia unei factiuni puriste şi a uneia activiste, care au fost responsabile pentru fragmentarea mişcării în Kuweit.  În Liban, salafiştii kuweitieni au contribuit la o fracţionare a comunităţii salafi locale. Acolo, Renaşterea Societăţii Patrimoniului Islamic (RIHS) a contribuit la apariţia unei facţiuni puriste puternice, care a devenit concurentă a grupării dominante activiste.  În Siria, salafiştii kuweitieni au jucat un rol important în finanţarea grupărilor armate salafiste care aparţin unor curente ideologice diferite. În actualul războiul civil din Siria, resursele financiare direcţionate de către salafiştii kuweitieni au contribuit la apariţia unei scene salafiste diverse în cadrul opoziţiei. Este clar că evoluţiile interne şi dinamica salafismului din Kuweit au cel putin un impact regional, deoarece această grupare este printre principalii finanţatori ai mişcării la nivel mondial.

Activităţile caritabile ale activiştilor salafişti sunt, de asemenea, semnificative. Organizaţia lor de caritate are proiecte în întregul Orient Mijlociu şi Africa. Activiştii, de asemenea, colectează contribuţii materiale de la adepţi pentru diferite scopuri. Adesea, aceşti bani se duc la alte grupuri salafiste activiste sau pentru ajutorararea ţărilor musulmane sărace. Banii mai sunt folosiţi, de asemenea, pentru a ajuta refugiaţii musulmani aflati în regiunile cu probleme, sau chiar să sprijine militanţi, precum în cazul războiului civil din Siria.

În viitor, Kuweitul va rămâne, cel mai probabil unul dintre centrele salafismului la nivel global, şi unul dintre cei mai importanti sponsori ai acestuia. Grupurile salafiste kuweitiene controlează resurse financiare vaste, şi reţelele lor se extind în zeci de ţări din întreaga lume. Capacitatea lor de a influenţa grupurile de salafi din alte ţări, ofera grupării din aceasta regiune un rol important în observarea şi înţelegerea dinamicii şi a dezbaterilor interne ale mişcării, aflate în curs de desfăşurare în Kuweit. Noi idei şi direcţii ideologice apar destul de frecvent în randul salafiştilor din Kuweit, care pot duce la fragmentarea mişcării. Acest lucru nu numai că ar influenţa scena socio-politică din Kuweit, dar, de asemenea, ar putea avea un impact semnificativ la nivelul complexului de securitate regional.

Salafismul în Liban va fi, cel mai probabil, un actor socio-politic din ce in ce mai important în viitor, având în vedere sprijinul său popular actual. Legăturile cu grupurile de Salafi kuweitiene, probabil, vor rămâne puternice, şi discursurile din Kuweit vor afecta evoluţiile libaneze. Acelaşi lucru este valabil şi în ceea ce priveşte Siria. Salafismul este puţin probabil să-şi piardă din influenţă în viitorul apropiat, în aceasta ţară. Salafiştii sirieni au contacte strânse cu Kuweit, în consecinţă, evoluţiile şi fragmentările din mişcarea Salafi kuweitiană vor avea rezonanţă în Siria, de asemenea.

Guvernul kuweitian trebuie să respecte şi să controleze mai eficient tranzacţiile financiare ale grupurilor şi organizaţiilor locale salafiste. Acesta ar trebui să solicite şi să asiste salafii pentru a canaliza resursele financiare pentru grupuri asociate cu FSA, şi ar trebui să facă un efort pentru a interzice Salafii Haraki să colecteze şi să transfere fonduri către Frontul Nusra şi ISIL. Insistând ca fondurile să se îndrepte spre Armata Siriana Libera (FSA), guvernul din Kuweit ar putea contribui la crearea unui opoziţii siriene mai consolidate.


Articol semnat de Bianca-Iulia SIMION, absolventă a Specializării Studii de Securitate din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai, Cluj-Napoca.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite