Şefii de partide greşesc când cred că pot muta alegătorii ca pe oi, de la un candidat la altul

0
Publicat:

N-au învăţat în 35 de ani acest lucru elementar. Nu e suficient să dai ordin de la centru ca membrii de partid, simpatizanţii unui partid să voteze candidatul X.

Şefii USR au vrut să transfere voturile lui Lasconi către Nicușor Dan FOTO Inquam/ Octav Ganea
Şefii USR au vrut să transfere voturile lui Lasconi către Nicușor Dan FOTO Inquam/ Octav Ganea

Electoratul se împarte în două categorii. O categorie formată din cetăţeni care ignoră viaţa politică şi alegerile, circa 50%, cu variaţii. Le este suficientă bula lor socială, profesia, nivelul de trai, distracțiile, dacă sunt mai tineri. Se plimbă, stau pe reţelele sociale care nu fac politică. Nu îi interesează pentru că apreciază, pe bună dreptate, că politica nu le poate schimba viaţa personală, în bine sau în rău. De „binele comun” n-au auzit sau nu ţin cont.

Cei care vin la vot sunt cuplaţi la viaţa politică, se interesează de personalitatea, istoricul, capacităţile candidaţilor, îi urmăresc în dezbateri electorale şi decid, uneori pe ultima sută de metri, cui dau votul.

Ciolacu-PSD au decis să-l susţină pe Crin Antonescu la prezidenţiale

Decizia a venit de la vârful partidului, fără consultarea membrilor şi simpatizanţilor PSD. Ce i-ar motiva pe PSD-isti să-l susţină pe Antonescu? Doar că aşa a zis Ciolacu? Cine va profita după un eventual succes al lui Antonescu? Clientela politică a celor două partide, care nu este formată din toţi membrii şi simpatizanţii PSD. Actuala coaliţie de guvernare va continua să guverneze, să-şi împartă funcţiile importante în stat, probabil tot cu Ciolacu premier. În ce hal este România astăzi, după trei ani de guvernare PSD-PNL, se vor gândi alegătorii conştienţi, atât de la PSD cât şi de la PNL. Deficite bugetare şi comerciale enorme, gradul de îndatorare, inflaţia, aparat bugetar umflat care trăieşte din îndatorarea ţării. Până când va fi posibila „strategia” asta? Până când România va deveni „junk”, şi atunci Dumnezeu cu mila!

Ce-l recomandă pe Antonescu pentru a fi votat? Din cariera lui, eminamente politica, în parlament din 1992, n-a rămas mai nimic. Nu-mi amintesc vreo iniţiativă politică folositoare României. Puciul împotriva lui Traian Băsescu, organizat împreună cu Ponta în 2012, este tot ce-mi pot aminti despre Antonescu. Atunci a început coaliţia USL să funcţioneze, funcţionează şi astăzi, nimic de condamnat dacă România s-ar afla într-o stare economică şi socială bună. Nu se află. Trăieşte din împrumuturi, nu este în stare să absoarbă fondurile europene, infrastructura sa nu este dezvoltată la nivelul altor ţări est-europene.  În momentul în care nu se va mai putea împrumuta, tot USL-ul devine autorul prăbuşirii ţării în neant.

Cum justifica Antonescu faptul ca in ultimii 10 ani n-a facut nimic, nu e clar. De ce ar face la Cotrocei mai mult?

Cu cine vor vota atunci alegătorii tradiţional ai PSD? Parte cu suveranistii, Ponta sau Simion, parte cu independentul Nicușor Dan, din silă de manevrele pe sub masă ale coaliţiei USL 2.0.

Polymarket este o platformă pe care se pot face predicții pe evenimente din numeroase domenii. Cei care doresc să parieze pe alegerile din România o pot face pe Polymarket. De aceea mi se pare mai credibilă decât sondajele de opinie comandate şi plătite de partide care sondaje, în marea lor majoritate fac „jocurile” politice ale plătitorilor.

Pe Polymarket Crin Antonescu ocupă acum pe locul patru, cu 13% din voturile exprimate. La fel ca Nicolae Ciucă în alegerile precedente.

Vom vedea la alegerile din 4 mai ce gândesc in mod real alegătorii prezenţi la urne.

Şefii USR au vrut să transfere voturile Elenei Lasconi către Nicușor Dan

Am văzut scandalul din ultimele zile în care conducerea USR a abandonat-o pe Elena Lasconi şi a virat partidul către Nicușor Dan. În primul rând că a fost o  mişcare ilegală, cum au constatat BEC şi AEP, care nu permite ca şefii USR să facă campanie electorală candidatului independent Nicușor Dan, cu resursele partidului.

Greşeala şefilor USR este aceeaşi ca în cazul lui Antonescu. Au impresia că simpatizanţii şi alegătorii fideli Elenei Lasconi, îi ascultă şi se mută ca oile, cu tot cu bani, în tabăra lui Nicușor Dan. Indiferent de argumentele conducerii USR, poate logice şi de bun simţ, Elena Lasconi va fi votată de cei care o apreciază şi o doresc viitorul preşedinte al României. Câte voturi va primi, vom vedea pe 4 mai.

Votanţii lui George Simion

Vin, în mare măsură, de la cei care l-au votat pe Călin Georgescu, sătui de actuala clasă politică care a dus România în situaţia descrisă mai sus. Fenomenul se vede şi în multe alte ţări, şi este denumit „Internationala reacţionară”. Cetăţeni care şi-au pierdut încrederea în democrația reprezentativă, în clasa politică, şi se orientează mai degrabă spre o mână de fier, gen Trump, Georgescu, Viktor Orban, Putin, Ceaușescu, care să le asigure un trai modest dar fără eforturi mari din partea lor, a alegătorilor. Aceştia cred poveştile de tip Gerogescu, că UE ne fură bogățiile, de asta trăim prost. Sunt oameni fără cultură şi educaţie, care să-şi dorească un stat de drept, cu separaţia puterilor în stat, cu un parlament care să impună voinţa alegătorilor. Ce se întâmplă acum în America ar trebui să le dea de gândit aşa zişilor „suveranisti”.

Nici aceşti alegători  nu pot fi întorși din opţiunile lor, în ciuda faptului că au văzut, după alegerile din noiembrie 2024, cine este, de fapt, Călin Georgescu și ce face Trump în America.

Dacă în sondajele din România George Simion ocupă detaşat primul loc în toate sondajele, pe Polymarket ocupă abia locul  al doilea, cu 30% din voturi, după candidatul Nicusor Dan, care are 40% din voturi.

Concluzia este că degeaba se „străduiesc” şefii partidelor să manipuleze masele de votanţi, aceştia votează tot cum i-au convins candidaţii, că merită sau nu merită să fie votaţi. Diferenţele enorme între cifrele date de sondaje, şi rezultatele efective de la ultimele alegeri ilustrează exact această teză.

Opinii

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite