
Se pregăteşte preşedintele Iohannis să-l înlocuiască pe Sorin Cîmpeanu cu Remus Pricopie la ministerul Educaţiei?
0Totul a pornit de la atacul virulent scris de Remus Pricopie la adresa legilor Educaţiei marca Sorin Cîmpeanu. Mai ales că niciun alt rector nu şi-a permis un asemenea afront la adresa ministrului Educaţiei. Prima întrebare este: a avut Remus Pricopie acordul preşedintelui Iohannis pentru un asemenea atac?
Tot contextul ultimelor săptămâni, în care proiectele de legi asumate de ministrul Cîmpeanu au fost virulent criticate de către specialişti, profesori, ONG-uri, părinţi, ne conduce la idea că preşedintele Iohannis a decis înlocuirea lui Sorin Cîmpeanu cu Remus Pricopie.
Acuzele aduse lui Sorin Cîmpeanu
Principalele acuze au fost în domeniul plagiatului, în care proiectul său de lege îi scapă de acuzaţia de plagiat pe universitarii care şi-au luat titlul de doctor în mod fraudulos. Printre ei, suspecţi ar fi premierul Ciucă şi chiar ministrul Cîmpeanu.
Iată prevederile contestate:
-Legea Învăţământului Superior propune prescrierea plagiatului după trei ani, adică amnistia plagiatorilor. Doctorii plagiatori pot să-şi menţină funcţiile pe care le au în baza doctoratului şi să încaseze indemnizaţiile acordate în baza titlului de doctor din banii de la buget, adică de la noi, cetăţenii.
-Posesorii de titluri doctorale pot renunţa din proprie iniţiativă la titluri, pentru a-şi acoperi plagiatele.
-Stabilirea plagiatelor se mută la universităţile care au acordat titlurile de doctor, pentru ca acestea „să-şi de cu firma în cap” recunoscând că au aprobat doctorate în baza unor teze plagiate. Aşa ceva este imposibil.
-Legile Educaţiei au fost elaborate de către o echipă internă a ministerului, condusă de Ioana Lazăr, Secretarul General al ministerului, fără consultarea specialiştilor pe textele de lege.
Sunt multe alte prevederi contestate, care au stârnit o furtună de critici.
Ce face Sorin Cîmpeanu ca să pareze astfel de critici?
-Promite creşterea salariilor profesorilor cu 43% începând din septembrie 2023, deşi salarizare se face la ministerul Finanţelor Publice, funcţie de posibilităţi, nu de ce spune Cîmpeanu.
-Cîmpeanu a declarat că „toţi rectorii, fără excepţii, susţin proiectele sale de legi”. Total fals. Cel puţin Consorţiul Universitaria şi Remus Pricopie nu le susţin.
-Cîmpeanu n-a reuşit să explica contestatarilor săi că nu au dreptate, în ciuda apariţiilor repetate la tv-uri.
-Cîmpeanu vrea să-şi treacă proiectele de legi ale Educaţiei prin asumarea răspunderii guvernului, nefiind convins că ar trece prin parlament prin proceduri obişnuite.
-Cîmpeanu spune acum că este zilnic ameninţat cu moartea, nu se ştie de cine. Ce să însemne declaraţia aceasta, apropiată de paranoia? Poate faptul că ştie că va fi schimbat de la conducerea ministerului Educaţiei!
Rectorul Remus Pricopie scrie în critica sa la adresa legilor lui Cîmpeanu:
„Este bine sau NU să iertăm plagiatorii şi, eventual, să lăsăm loc unor evoluţii chiar mai periculoase, ca de exemplu amnistia generalizată, după trei ani, a oricărei fapte reprobabile din educaţie şi cercetare, cum ar fi falsificarea datelor cercetărilor”?
Relaţia dintre Remus Pricopie şi preşedintele Iohannis
Remus Pricopie a lăudat chiar de la început proiectul România Educată, în termeni extrem de elogioşi:
„Acesta este un proiect pe termen mediu şi lung, un proiect ce vizează în mod direct sistemul de educaţie, dar, indirect, încearcă să imprime societăţii o direcţie de dezvoltare. Ca atare, el iese din logica electorală, având o dimensiune transpartinică, fiind, în fapt, un proiect de ţară”.
Ligia Deca, consilier prezidenţial pe Educaţie este „University Lecturer” la SNSPA, începând din februarie 2022.
Remus Pricopie, ca şef al SNSPA, a organizat o dezbatere televizată în campania electorală a lui Klaus Iohannis, marţi, 19 noiembrie 2019. Iată comunicatul SNSPA:
„Scoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) şi-a manifestat deschiderea de a asigura un spaţiu neutru de desfăşurare a unei dezbateri, în contextul apropierii celui de-al doilea tur al alegerilor prezidenţiale din România, pentru bună informare a opiniei publice şi pentru cultura democratică a societăţii româneşti. Având în vedere anunţul public al candidatului PNL de a organiza o dezbatere cu formatori de opinie, reprezentanţi ai mass-media şi politologi şi în urma dialogului cu echipa de campanie a candidatului Klaus IOHANNIS, propunerea SNSPA a fost agreată”.
Sunt mult mai multe legăturile prezente şi trecute dintre Klaus Iohannis şi Remus Pricopie.
Cel mai puternic argument pentru presupunerea din titlu este atacul virulent, prezentat în toată presa, prin care Remus Pricopie desfiinţează legile Educaţiei propuse de Cîmpeanu. În acest atac se vede şi un program de perspectivă pentru dezvoltarea Educaţiei de la noi.
Înlocuirea lui Cîmpeanu cu Remus Pricopie este singura şansă prin care preşedintele Iohannis îşi mai poate salva România Educată.