Schimbarea la faţă a PNL. Forţat de alegeri, aruncă eşecul guvernării în spinarea PSD. Se va rupe coaliţia?
0Direcţia a fost dată, ca de obicei, de preşedintele Iohannis, când a declarat că legea cu măsuri fiscale asumată de guvernul Ciolacu nu a fost bine primită de mediul de afaceri. Şi cum să fie bine primită când gaura bugetară trebuia astupată 15% de către bugetari, votanţii PSD, şi 85% de către privaţi, votanţii PNL. S-au trezit şi liberalii, realitatea crudă a sondajelor i-a trezit, mai precis.
PNL a decis conduita de urmat
Pretextul l-a dat restricţiile la plăţile cash, introduse de guvernul Ciolacu. Că este doar un pretext, ne explică Ciolacu. Când au fost adoptate PNL n-a zis nici pâs. Mai mult, au fost propuse de ministrul lor, liberalul Marcel Boloș.
Acum, când au primit verde de la Cotroceni, s-au trezit şi ei.
Iată ce spune Robert Sighiartău despre decizia PNL de a schimba foaia:
„E clar că Ciolacu aduce ghinion românilor, e clar că el a decis să pornească un război împotriva mediului privat şi mă bucur că PNL şi conducerea restrânsă şi-au dat seama de acest lucru şi încă de sâmbătă strategia PNL s-a schimbat fundamental în relaţia cu PSD. Nu o să mai acceptăm toate prostiile venite să sugrume mediul privat din România, iar PNL a început cu acest proiect de rectificare a unei mari greşeli, care blochează pur şi simplu fluxul economic în această ţară. Mai ales al agenţilor economici mici, din zona rurală, din zona urbanului mic”.
Deputaţii liberalii au anunţat că vor depune un proiect de lege prin care ar urma să fie anulate noile plafoane privind plăţile în numerar. Astfel, s-ar reveni la forma iniţială a Legii 70/2015, prin care plafoanele rămân la 50.000 de lei pentru tranzacţii între persoane fizice şi 10.000 de lei între societăţile comerciale. Şi dacă PSD se opune şi nu va vota acest proiect de lege liberal? Războiul între PNL şi PSD a început!
Mai spune Sighiartău:
„Putem vorbi de o alianţă, însă nu în condiţiile în care PSD ne bagă tot timpul pumnul în gură şi încearcă să atace exact propriul electorat al PNL, şi aici mă refer la mediul de afaceri. Asta nu înseamnă că alianţa se rupe mâine. Asta înseamnă că există un alt mod de lucru cu care vom aborda în continuare lucrurile”.
E prea optimist Sighiartău. Interesele bugetarilor, votanţii PSD şi ale mediului de afaceri, votanţii PNL, sunt ireconciliabile. Bugetarii consumă prea mult din bugetul de stat, pentru a mai permite dezvoltarea României.
În România bugetul de stat cheltuie pe salariile bugetare 37% din venituri, în timp ce media europeană este de 21%!
Economistul şi prof. univ. dr. Mircea Coşea explică de ce nu s-a făcut rectificarea bugetară:
”Vorbesc direct, fără să am vreun angajament politic, îmi asum ceea ce vorbesc. Faptul că nu s-a făcut rectificare este o recunoaștere a Guvernului că bugetul este în faliment. Că nu are cum să facă rectificarea, că nu mai sunt bani. Este un faliment, acesta este cuvântul - este urât”.
Asta au înţeles şi PNL-istii. Bugetul este în faliment şi nu vor să fie părtaşi la prăbuşirea sistemului bugetar şi la consecinţele acestui fapt în anul alegerilor.
PNL a decis liste separate in alegerile din 2024, si lupta intre Ciolacu și Ciucă la prezidențiale va fi dură, cu acuze reciproce de joasă speță. Încă un motiv de rupere a coaliției.
Cum va reacţiona PSD?
Nu-i văd pe Ciolacu şi PSD-isti să fie dispuşi să plătească singuri în alegeri oalele sparte de actuala guvernare. Războiul dintre cele două partide se va accentua, pentru că PNL nu va mai vota în parlament măsurile economice socialiste, antiliberale, împotriva mediului privat.
Să distribui banii prin Fondul de Rezervă al Guvernului (FRG), adică prin pixul lui Ciolacu, este iarăşi o măsură nedemocratică şi neliberala. Pentru că primarii PSD sunt privilegiaţi la primirea fondurilor puţine, câte mai are guvernul, în detrimentul primarilor din alte partide.
Asta este explicaţia fugii multor primari PNL la PSD. Iarăşi o chestiune care nu se face între parteneri la guvernare: să preiei primarii partenerului de guvernare. PNL-istii s-au arătat oripilaţi de faptul că PSD îi acceptă, ba îi şi momeşte cu banii din FRG, pentru a avea avantaje în alegeri.
Aici sunt acum PSD şi PNL. Să se bată amândouă partidele pe electoratul bugetar este o prostie, pentru că PSD va avea câştig de cauză. PNL nu poate să-şi păstreze electoratul din entităţi economice private dacă stă la aceeaşi masă cu PSD-ul care îi persecută.
Bomba care stă sub masa coaliţiei a început să fâsâie. Să vedem când şi cum se va produce explozia, şi cum va gestiona Iohannis dispariţia „stabilităţii” mult dorite.