Scandal în PNL. Membrii actualei conduceri au ajuns „ospătarii” PSD! Rotaţia guvernamentală în pericol

0
0
Publicat:

S-au aflat, pe surse, amănunte din discuţiile de la recenta şedinţă a conducerii PNL.

Greii partidului, Ilie Bolojan, Emil Boc, Vasile Blaga, Dan Motreanu și alții au avut cuvinte dure la adresa actualei conduceri a PNL, a preşedintele Nicolae Ciucă şi a lui Lucian Bode, secretar general al PNL.

Reproşurile au fost legate de subordonarea partidului în faţa lui Ciolacu şi a PSD. Vasile Blaga a declanşat criticile, declarând că „am făcut alianţa ca să facem nişte proiecte de reforme. În realitate, nu faceţi altceva decât să administraţi o ţară, dar fără să veniţi cu reforme”.

Sunt multe criticile aduse conducerii PNL şi de către Ilie Bolojan, Dan Motreanu, Emil Boc şi alţii.

Rareş Bogdan, prim vicepreşedinte al PNL, anunţă că renunţă la Parlamentul Europen şi vrea funcţie de vice-premier în guvernul care se va forma în mai.

Liderii PNL au cerut ca în noul guvern să vină omenii cu greutate din PNL, nu nişte necunoscuţi, cum sunt acum.

La un moment dat Blaga a spus că „70% dintre miniştrii noştri dacă îi pui lângă un stâlp, primarii şi activiştii noştri recunosc stâlpul, dar nu recunosc miniştrii”.

Discuţiile au fost aprinse, sunt pe larg relatate de presă, anticipez o luptă dură în luna mai la rotaţia guvernamentală.

Autorul actualei crize din PNL este preşedintele Iohannis

Preşedintele l-a impus pe Ciucă şef la PNL şi şeful guvernului, doar pentru că îi era şi îi este obedient şi îi execută dispoziţiile. Iar conducerea PNL este vinovată că a acceptat fără să crâcnească imixtiunea preşedintelui în treburile interne ale PNL. Fără capacităţi de conducere a unui partid şi a unui guvern, Ciucă a adus scena politică în pragul exploziei, pentru că rotaţia guvernamentală din luna mai stă pe un butoi de pulbere.

Mesajul premierului Ciucă la recenta şedinţă a conducerii PNL a fost:

PNL va respecta protocolul şi rotativa la guvernare. Este şi un moment bun de a ne pune în evidenţă calităţile pe care le avem, respectiv corectitudinea, seriozitatea, responsabilitatea. Cu toate acestea, nu vom accepta să rămânem la guvernare cu orice preţ”.

Şi Ciucă recunoaşte că există şi posibilitatea ca PNL să plece de la guvernare în luna mai. Ştie el ce ştie!

Problemele care pot dinamita rotaţia guvernamentală

Schimbul de ministere. PSD ar urma să piardă ministerul Finanţelor Publice şi ministerul Transporturilor, şi să se pricopsească, în schimb, cu ministerul Fondurilor Europene. Adică viitorul premier, Ciolacu, ar pierde exact ministerele de forţă, prin care să impună politica şi filosofia de guvernare a PSD. Mai mult, PNL va dori schimbarea actualei garnituri de miniştri din guvern cu o parte din greii partidului, care nu vor face „sluj” în faţa lui Ciolacu. Se prevede o luptă continuă şi acerbă între premier şi viitorii miniştri ai PNL, care nu vor executa ordinele lui Ciolacu, inclusiv prin nesemnarea actelor normative impuse de Ciolacu. Este conştient Ciolacu de acest lucru? Şi apropierea alegerilor din 2024 va amplifica această luptă dintre principalii competitori, PSD şi PNL.

Preşedintele Iohannis devine un actor minor în luptă politică. Ca şi în cazul altor preşedinţi, în ultimul an de mandat preşedintele în funcţie nu mai este băgat în seamă, nu mai are influenţa pe care a avut-o în trecut. Aşa se explică şi detaşarea greilor PNL de politicile lui Iohannis, şi criticile acerbe pe care aceştia le aduc acum lui Ciucă şi Bode.

Va rămâne Aurescu, omul lui Iohannis, la conducerea ministerului de Externe? Dacă ne reamintim de criticile acerbe aduse acestuia de către Rareş Bogdan, şi dorinţa viitorului premier, posibil Marcel Ciolacu, de a-şi impune propriul om la Externe, este probabil ca Aurescu va fi schimbat. Nu-l mai doresc nici PNL nici PSD.

Preşedintele Iohannis tocmai ce a declarat că rotaţia guvernamentală se va face. Imediat, parlamentul a renunţat la trecerea rapidă a  Legilor Educaţiei printr-o comisie mixtă, cum anunţase Ligia Deca. Încă un exemplu de scădere a influenţei preşedintelui Iohannis.

Rămâne desemnarea premierului. Cum sigur PSD va veni cu propunerea de viitor premier Marcel Ciolacu, preşedintele nu are ce face şi-l va desemna pe acesta pentru funcţia de premier. Pe altcineva de la PSD nu are pe cine, şi nu vrea să arunce ţara în instabilitate politică, în acest context extern dificil.

Banii din PNRR. Sunt foarte greu de obţinut, pentru că nu există voinţa politică în conducerea ţării pentru a face reformele asumate în PNRR. Pensiile speciale sunt doar un exemplu, sunt multe alte reforme care ar zdruncina pozițiile  politice ale PSD şi ale PNL. Cum fără aceşti bani guvernare devine cvasi-imposibilă, cum viitorul ministru al Fondurilor Europene va fi de la PSD, lui Ciolacu i se va sparge în cap şi ratarea banilor din PNRR. Sub actuala conducere PSD  a ministerului Finanțelor Publice, ne-am trezit cu o gaură de 30 de miliarde de lei în execuţia bugetară. Ce să facă atunci viitorul ministru  de la PNL, şi să acopere gaura bugetară şi fără banii din PNRR? Să taie din psturile şi  cheltuielile bugetare  acum, în prag de alegeri? O misiune imposibilă pentru PNL.

Tentaţia ambelor partide, PNL şi PSD, de a trece în opoziţie

Am văzut această opţiune şi la Ciolacu şi la Ciucă. Dar cine va conduce ţara?  Iată dilema teribilă la care trebuia să se aştepte Iohannis când a decis actuala coaliţie. Sigur că electoral, cel mai bine pentru un partid este să stea în opoziţie şi să critice guvernarea, pentru a aduna voturi la alegerile din 2024. Şi ce guvern va forma Iohannis în astfel de condiţii?

Situaţia refuzului PSD şi PNL de a fi la guvernare nu este chiar aşa de absurdă. Ciolacu nu poate decide ce vrea el în viitorul guvern, cu miniștrii liberali veniţi dintre greii PNL, fără banii din PNRR şi cu o situaie bugetară proastă, care impune reduceri de cheltuieli bugetare, cu pierderea corespunzătoare de voturi şi a susţinătorilor din clientela de partid.

PNL nu mai vrea să fie masa de „ospătari” ai PSD, nu mai ascultă de Iohannis,  pierde alegerile dacă nu face o schimbare de macaz profundă. Şi atunci cum să funcţioneze viitoarea guvernare?

Ciolacu ameninţă de multă vreme că vine cu un nou program de guvernare, pe care nu-l vede nimeni, pentru că nu cade la învoială cu PNL în punctele esenţiale. Încă un argument că rotaţia guvernamentală este în aer.

Timpul este scurt, aprilie este luna sărbătorilor de Paşte, iar în luna mai nu mai este timp pentru a pune la punct toate detaliile principiale  şi practice ale viitoarei guvernări. „Nicu și Marcel” nu se mai înțeleg. De aici concluzia că rotaţia guvernamentală stă pe un butoi de pulbere, care poate exploda oricând.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite