![Teodor Cătăniciu](https://cdn.adh.reperio.news/image-c/c00406f5-7e09-4fff-b1e4-a4f852a1aea5/index.png?p=w%3D85%26h%3D85%26f%3Dwebp%26r%3Dcover)
Să nu rămânem blocați în propriul feed de TikTok
0De la începutul anului am blocat feed-ul de pe social media și site-urile de știri. Am simțit că e cazul să fac un pas în spate ca să încerc să văd imaginea de ansamblu post-alegeri și nebunie colectivă. Titlul ăsta s-a strecurat prin baraj și mi-a atras atenția:
„Analfabetismul funcțional este problemă de securitate națională, avertizează ministrul Daniel David."
![Percepția de pe social media nu e realitatea FOTO: Unsplash](https://cdn.adh.reperio.news/image-5/5d303066-3c14-43df-b015-ee5db9863105/index.jpeg?p=a%3D1%26co%3D1.05%26w%3D700%26h%3D750%26r%3Dcontain%26f%3Dwebp)
Asta cred că e, pe scurt, lentila prin care trebuie să decidem ce urmează. Este evident că o parte importantă din populație este vulnerabilă unui anumit tip de discurs și unor capcane cognitive împotriva cărora n-au fost imunizați. Iar noi toți suntem nepregătiți evoluționar pentru tsunamiul informațional de pe social media.
Aici nu e vorba de conflicte de idei între conservatori și progresiști, dreapta și stângă, nici măcar între știință și misticism. La bază problema e că social media are acum în România masa critică de oameni care crede că realitatea este cea de pe feed-ul lor și votează în consecință. Percepția asta nu e formată pe fapte, date, sau valori. Este rezultatul câtorva forțe:
1. lipsa unor date istorice de bază, inclusiv în rândul tinerilor
2. lipsa unui antrenament de gândire critică, de verificare și evaluare a unei afirmații, de a nu accepta orbește orice îți confirmă ce crezi deja
3. algoritmi opaci creați pentru a maximiza venitul din vânzarea de publicitate sau să servească interesele unor state autocratice
4. existența unor grupuri interne, probabil cu suport extern din state precum Rusia, care doresc să dezbine și să preia puterea
În același timp îmi e clar că sarcina acestui tip de educație, cu rol aproape ca o vaccinare anti-psihoză colectivă, nu poate fi lăsată pe umerii școlii, profesorilor, sau părinților. Și ei sunt prinși în același val. Sper sincer că Daniel David să poată schimba lucruri, idei, paradigme, cum vreți să le ziceți. Dar asta e munca cu rezultate vizibile de la ani la generații.
Sunt convins însă că forța unei intervenții rapide pornește de la a vorbi cu oamenii acolo unde sunt acum - pe TikTok, prin comentarii, la nivelul existent de cunoștințe și educație, și realizat pragmatic, nu cu strâmbări de nas la manele și referințe la Insula Iubirii. Și nici în multe paragrafe cum am scris aici, scriu asta pentru mine, textul ăsta sigur era mai vizibil ca video pe TikTok. Pentru că asta e realitatea și dacă ezităm să o acceptăm, suntem și noi blocați în propriul feed.
Cei care au ambiții să schimbe România, indiferent că sunt lideri publici, antreprenori, tineri cu timp și energie, trebuie să contracareze aceste forțe și să folosească algoritmii în scopuri mai bune.