România și-a luat adio de la Generalul de Brigadă (rtg) Prof.univ.dr. Nicolae Rotaru (1950-2024)

0
0
Publicat:

În data de 2 aprilie 2024, cu o zi înainte de împlinirea a 174 de ani de la fondarea  Jandarmeriei Române moderne, România și-a luat adio de la unul dintre cei mai cunoscuți generali ai săi, Generalul de Brigadă (rtg) Prof.univ.dr. Nicolae Rotaru.

Rotaru 1 jpg

Generalul de Brigadă (rtg) Prof.univ.dr. Nicolae Rotaru a rămas în conștiința celor care l-au cunoscut drept slujitor al legii, ordinii și siguranței publice, cât și slujitor al scrisului.

Experiența sa de viață, profesionalismul, trăirile sale, modul său de a gândi și a acționa au reprezentat baza celor peste 130 de cărți pe care le-a scris: romane, versuri, proză scurtă, eseuri, lucrări științifice.

Generalul de Brigadă (rtg) Prof.univ.dr. Nicolae Rotaru s-a născut la 28 martie 1950, în satul Glâmbocata din Comuna Leordeni, actualul județ Argeș, în familia unor agricultori, Constantin Rotaru și Constantina Nițu Rotaru. Așadar, Generalul Rotaru s-a născut la un secol de la crearea Jandarmeriei.

A urmat școala primară și gimnazială în satul natal până în 1965, În 1969, a absolvit cu Examen de Bacalaureat, Liceul Vladimir Streinu din Găești. În urma unor selecții riguroase, a fost selectat pentru a urma cursurile Școlii Militare de Ofițeri de la Sibiu.

În anul 1973, ca locotenent, a devenit ofițer instructor la Școala de Telegrafiști din Câmpina pentru Trupele de Securitate (denumirea Jandarmeriei din 1948 și până în 1990).

S-a căsătorit în anul 1974 cu profesoara Zoe Rotaru, care ulterior va deveni și ea ofițer în Ministerul de Interne. Soții Rotaru s-au mutat în actualul oraș Voluntari de lângă București.

Viitorul general Nicolae Rotaru a urcat treptele ierarhiei militate devenind căpitan în 1981, locotenent-colonel în 1990, intrând ulterior în rezervă, apoi în retragere cu gradul de colonel, în 1994. În 2014, a fost avansat general de brigadă în retragere.

La 35 de ani, în 1985, Generalul Nicolae Rotaru a câștigat un concurs de debut literar, lăsându-se absorbit, în paralel cu prodigioasa carieră militară, de literatură, fiind un prolific scriitor.

În 1990, a absolvit Facultatea de Jurnalism. În 1991, a fost fondator al Uniunii Ziariștilor Profesioniști. Din 1993, a fost redactor-șef la revista „Pentru Patrie”.

În anul 1998, a ocupat funcția de șef de serviciu (Comunicare, Educație, Cultură) la Comandamentul Național al Jandarmeriei.

A urmat studii doctorale, devenind doctor în Sociologie, teza sa de doctorat din 2002 fiind publicată la Editura Rao, în 2003, cu titlul Criză și dialog.

A fost decorat în 2002, cu Ordinul Virtutea Militară în rang de Cavaler. Din 2005, și-a început cariera universitară la Academia Națională de Informații, devenind conferențiar universitar doctor, apoi profesor universitar doctor.

A fost Vice-Președinte fondator al Partidului Neamul Românesc. În această calitate, având prolifica activitate de scriitor a fost și purtătorul de cuvânt al formațiunii politice respective.

Am ales un citat pe care îl consider reprezentativ pentru patriotul General de Brigadă Nicolae Rotaru:

Nu cred. Refuz să cred. Şi de aceea mai sper în existenţa şi coagularea unui filon naţional, a unei avalanşe a asanatorilor, a deszăpezitorilor, a adulatorilor legii celei drepte, nepărtinitoare, neiertătoare, drastice, puternice,  a iubitorilor de Dumnezeu şi tradiţii, de viitor al copiilor şi nepoţilor noştri, de păstrare şi propăşire a oazei noastre de latinitate şi românism.

Cred că mai sunt români adevăraţi, că vor părăsi starea de silenţiozitate acţională şi expectativă resemnată, că vor conştientiza că există un se poate naţional dacă există un vreau românesc. Cu atât mai mult cu cât apartenenţa la UE şi evoluţia partenerială în NATO sunt circumstanţe favorizatoare, fermenţi potenţatori ai unei asemenea evoluţii.

Generalul de Brigadă Prof.univ.dr. (rtg.) Nicolae Rotaru a plecat dintre noi pe 30 martie 2024. Cu două zile înainte, împlinise 74 de ani. Așadar, a trăit 74 de ani din cei 174 de ani care se împlinesc de la crearea Jandarmeriei Române.

Dumnezeu să-l odihnească și să-l pomenească în Împărăția Sa!

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite