Reuniunea jurnaliştilor din România şi Republica Moldova chiar de Ziua Unirii

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

În perioada 23-25 ianuarie 2015 are loc la Bucureşti Reuniunea jurnaliştilor din România şi din Republica Moldova. Evenimentul este la prima ediţie şi organizat de către P.U. Acţiunea 2012 şi Alianţa Internaţională a Jurnaliştilor Români. Oameni de presă de pe cele două maluri ale Prutului s-au întâlnit la Bucureşti pentru a discuta probleme de actualitate românească şi internaţională dar să şi discute rolul presei în societate.

Peste 30 de jurnalişti de peste Prut s-au alăturat celor de la Bucureşti în cadrul unui proiect ce are drept scop, dincolo de schimbul de experienţă, armonizarea spaţiului informaţional românesc, proces deja început în mod natural datorită interesului manifestat de către românii de pe cele două maluri ale Prutului.


Pe parcursul celor trei zile specialiştii au ocazia să se întâlnească, discute şi să se cunoască mai bine, dar să afle şi problemele principale cu care se confruntă presa din România.

Principalele evenimente organizate sunt următoarele:

- schimb de experienţă prin vizitarea principalelor redacţii din România(Adevarul.ro, Hotnews.ro, DigiTv, TVR, Radio România, Europa FM, Realitatea Tv);

- dezbatere cu tema: Republica Moldova şi România. Valori şi interese comune(moderatori: Titus Corlăţean, Vlad Ţurcanu, George Simion, Petrişor Peiu);

- dezbatere cu tema: Presa şi puterea. Presa de investigaţie(moderatori:Adelin Petrişor, Liviu Mihaiu, Mircea Toma, Vitalie Călugăreanu, Alina Ţurcanu, Ovidiu Nahoi);

- dezbatere cu tema: Presă şi identitatea. Spaţiul informaţional comun(Cătălin Ştefănescu, Andrei Gheorghe, Iulian Comănescu, Dorin Matei, Dorin Scobioală, Valeriu Saharneanu, Carla Tompea, Mario Balint, Eugen Popescu, Iulia Modiga, Mihai Nicolae, Vitalie Cojocari).

În prima zi a dezbaterii participanţii şi-au exprimat public temerile cu privire la situaţia politică din cel de al doilea stat românesc. Soluţia adoptată de clasa  politică de a nu respecta votul cetăţenilor şi de a se forma un guvern minoritar sub şantajul comunist, este privită cu mult scepticism şi o revenire practic la perioada de dinainte de 2009.

Prezent la dezbatere fostul ministru de externe, Titus Corlăţean, a amintit de efortul deosebit şi susţinut de diplomaţia română astfel încât Republica Moldova să fie desprinsă din grupul parteneriatului estic pentru a se putea obţine eliminarea vizelor. De asemenea el a mai afirmat că Republica Moldova a semnat Acordul de Asociere dar că acesta din urmă este privit de membrii Uniunii Europene ca o alternativă la Integrarea Europeană şi în nici un caz ca pe o etapă intermediară. În aceste condiţii politicul de la Chişinău trebuie să vadă dacă doreşte să îşi asume un astfel de traseu.

S-a amintit de rolul presei în formarea opiniei publice şi de perioada de dinainte de alegerile parlamentare, când au fost nevoiţi să aleagă răul cel mai mic şi să susţină partidele autodeclarate ca fiind europene.

S-a discutat despre libertatea presei şi despre deficienţele din Republica Moldova, acolo unde subordonarea politică duce la cenzură. S-a vorbit despre nevoia ca presa de dincolo de Prut să treacă de la stadiul de Observator a realităţilor social-politice la cel de formator de opinie, de expresie a opiniei publice, adică de nevoia de transformare cu adevărat în una din Puterile din societate. Acest lucru implică atacarea problemelor societăţii în mod mai dur pentru a contrabalansa abuzurile şi deficienţele statului.

Participanţii au amintit de decalajul şi ruptura existentă între societatea românească şi clasa politică, această din urmă întorcând spatele poporului atât la Bucureşti cât şi la Chişinău.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite