Putin vrea să facă Rusia putere mondială cu discursuri delirante. Reuşeşte doar să devină penibil

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În cadrul Clubului de Discuții Valdai, un think-tank pro-Kremlin cu sediul în Moscova, Putin a ţinut un discurs în care îşi explică filosofia geopolitică şi cum vede viitorul omenirii. Purtătorul său de cuvânt, Dmitri Peskov, ne-a avertizat că discursul şefului său va fi „studiat, analizat, citit și recitit”, încercând să creeze atmosfera necesară unui discurs „istoric”.

FOTO EPA-EFE
FOTO EPA-EFE

Aberaţiile pe care le tot repetă Putin, la intervale regulate, ne arată un om căruia îi fuge puterea din mâini, şi nu ştie cum să mai manipuleze lumea pentru a ascunde acest lucru evident.

Armata rusă a înregistrat înfrângeri ruşinoase de la o armată mult mai mică, economia rusă se prăbuşeşte sub povara sancţiunilor occidentale. Toţi foştii aliaţi, China, India, Turcia l-au părăsit şi nu ajută cu nimic Rusia. Exportul de hidrocarburi, 50% din PIB-ul Rusiei, s-a diminuat drastic, iar viitorul arată sumbru, pe măsură ce ţările occidentale găsesc alte surse de hidrocarburi. Sute de mii de ruşi au părăsit Rusia, de frica mobilizărilor pentru război. Companiile străine au plecat din Rusia trimiţând în şomaj alte sute de mii de ruşi, care câştigau salarii bune.

Despre toate acestea nu vorbeşte Putin, încearcă doar să-şi păcălească supuşii cu vorbe şi fraze delirante. Cât timp şi pe câţi ruşi îi mai poate păcăli Putin?

Exemple de declaraţii halucinante

Puterea asupra lumii este exact ceea ce așa-zisul Occident a mizat în jocul său. Dar acest joc este cu siguranță periculos, sângeros și, aș spune, murdar. Neagă suveranitatea țărilor și popoarelor, identitatea și unicitatea acestora, nu pune interesele altor state în nimic.”

Este exact ce face Putin în Ucraina. Neagă suveranitatea Ucrainei, identitatea şi unicitatea acestei ţări. Cât timp nu a invadat altă ţară, Rusia era privită ca un partener economic, financiar, comercial acceptabil. Chiar şi anexarea Crimeei a trecut fără prea mari reproşuri. Dar să încerci să anihilezi o ţară şi un popor, Ucraina şi pe ucrainieni, n-a mai fost acceptat fără reacţii şi ripostă. Putin aruncă în spatele occidentului ce face el însuşi.

„Sunt convins că, mai devreme sau mai târziu, atât noile centre ale unei ordini mondiale multipolare, cât și Occidentul vor trebui să înceapă o conversație egală despre un viitor comun pentru noi și, desigur, cu cât mai devreme, cu atât mai bine”.

Aceasta e suferinţa lui Putin. America, China, Uniunea Europeană sunt puteri mondiale. Rusia nu este. Puterea mondială se câstigă, nu se poate impune, nici măcar cu armata. Ea rezultă din puterea economică, comercială, financiară, de inovare tehnologică, şi militară. Rusia este în urma României la PIB/locuitor, şi vrea să fie considerată putere mondială!

Şi Rusia îşi face PIB-ul în special cu exportul de hidrocarburi. Când acest export nu va mai conta aşa de mult, economia Rusiei, nivelul de trai se vor prăbuşi.

„Simplificarea, ștergerea tuturor și a oricăror diferențe au devenit aproape esența Occidentului modern. Ce se află în spatele acestei simplificări? În primul rând, aceasta este dispariția potențialului creator al Occidentului însuși și dorința de a restrânge, bloca dezvoltarea liberă a altor civilizații”.

Cum blochează occidentul dezvoltarea liberă a Rusiei? Până la invadarea Ucrainei, Rusia a beneficiat de relaţii economice, financiare, comerciale, tehnologice cu ţările occidentale, în ceea ce se numeşte „globalizare”, cu avantaje reciproce pentru toate ţările care înţeleg să coopereze onest şi corect. Dacă nu dorea această cooperare nu o accepta. Se izola în spaţiul său imens şi trăia din ce producea.

„În ultima jumătate de secol, această orbire despre care a vorbit Soljeniţân – deschis rasistă și neo-colonială în natură – a căpătat forme pur și simplu urâte, mai ales după apariția așa-zisei lumi unipolare. Ce vreau să spun la asta? Încrederea în infailibilitatea cuiva este o stare foarte periculoasă: este la un pas de dorința «infailibililor» înșiși de a-i distruge pur și simplu pe cei pe care nu-i plac”. 

Încă odată, ce şi cine obligă Rusia să participe la această lume? Putea refuza orice relaţii de colaborare cu lumea pe care astăzi o huleşte.

„Și așa-numitele principii sacre ale comerțului liber, deschiderii economice, concurenței egale, chiar și dreptul la proprietate au fost uitate dintr-o dată, complet. De îndată ce ceva devine profitabil pentru ei înșiși, ei schimbă regulile imediat, din mers, în cursul jocului”.

Au fost uitate din momentul în care Rusia a devenit un stat agresor, a luat viaţa zecilor de mii de ruşi şi ucrainieni care au pierit până acum în acest război sinistru. Ce voia Putin, ca lumea liberă să închidă ochii la un genocid, şi să-l lase să ocupe statele din jur, unul după altul? De frica armelor nucleare?

„Toate acestea, fără exagerare, nu sunt nici măcar o criză sistemică, ci o criză doctrinară a modelului neoliberal al ordinii mondiale americane. Nu au idei de creație și dezvoltare pozitivă, pur și simplu nu au nimic de oferit lumii, decât pentru a-și menține dominația”.

Dacă lui Putin nu-i place modelul neoliberal american, cine îl obligă să participe la relaţii internaţionale, politice, economice, financiare cu acest model? Nu avea decât să-şi creeze propriul model în imensa Rusie, şi să-i lase pe ceilalţi în pace, nu să invadeze Ucraina, o ţară liberă şi independentă.

„Sunt convins că democrația reală într-o lume multipolară presupune în primul rând posibilitatea oricărei națiuni – vreau să subliniez asta – pentru orice societate, orice civilizație, să-și aleagă propriul drum, propriul sistem socio-politic. Dacă Statele Unite și țările UE au un astfel de drept, atunci țările din Asia, statele islamice, monarhiile din Golful Persic și statele de pe alte continente au cu siguranță un astfel de drept. Desigur, și țara noastră, Rusia, o are și nimeni nu va putea niciodată să dicteze poporului nostru ce fel de societate și pe ce principii ar trebui să construim.”

Nimeni nu a negat Rusiei şi altor state dreptul de a-şi alege propriul drum. Până în momentul în care acele state care îşi clamează propriul drum recurg la acte teroriste, la invazia unor ţări libere şi suverane, ucid oameni nevinovați. Până la invazia Ucrainei, Rusia se bucura de respectul şi principiile dreptului internaţional. Când îl încalcă, să nu se aştepte la „indiferenţa” statelor occidentale.

„Dezvoltarea ar trebui să se desfășoare tocmai în dialogul civilizațiilor, bazat pe valori spirituale și morale”.

Asta a făcut Putin în Ucraina? „Dialogul civilizaţiilor” prin distrugerea orașelor şi infrastructurii unei ţări vecine? Prin asasinarea a zeci de mii de civili nevinovaţi, copii, bătrâni, femei gravide?

„Mesajul a fost același: să nu mai fim dușmani, să trăim împreună, să avem un dialog, să construim încredere și, prin urmare, pace”.

Asta a demonstrat Putin prin invazia Ucrainei? Că vrea dialog, încredere şi pace?

„Permiteți-mi să subliniez din nou: suveranitatea, dezvoltarea originară nu înseamnă în niciun caz izolare, autarhie, ci, dimpotrivă, presupun o cooperare activă, reciproc avantajoasă, pe principii corecte și egale.”

Şi cine stabileşte aceste principii corecte şi egale? Majoritatea ţărilor lumii. Dacă Rusiei nu-i convin, să stea deoparte, în matca proprie.

„Ordinea mondială viitoare se formează în fața ochilor noștri. Și în această ordine mondială, trebuie să ascultăm pe toți, să luăm în considerare fiecare punct de vedere, fiecare popor, societate, cultură, fiecare sistem de viziuni asupra lumii, idei și credințe religioase, fără a impune nimănui un singur adevăr și numai pe această bază”.

Asta a făcut şi face Rusia. Îi ascultă pe toţi. Şi în Afganistan, Georgia, Cecenia, Ucraina şi multe alte ţări pe care a vrut să le ocupe prin forţă.

Concluzie

Poate nu merita să ne aplecăm asupra acestui discurs, dar sunt multe persoane care iau de bune elucubraţiile unui om care pierde puterea în propria ţară. Armata Rusiei s-a făcut de râs, occidentul ajută Ucraina să se apere, spre disperarea invadatorului Putin. Economia Rusiei este în cădere liberă, pentru că Putin nu a anticipat amploarea şi eficienţa sancţiunilor economice occidentale. I-au întors spatele până şi aliaţii de mai ieri. Ruşii fug din Rusia pe capete, pentru că vor să trăiască într-o lume cu adevaral liberă, nu sub dictatura lui Putin. Şi Putin ce face? Încearcă să aburească minţile ruşilor cu discursuri de pe vremea KGB-ului.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite