Putin a terminat-o cu ameninţările. Acum justifică doctrina invaziei prezente şi a celei (celor) viitoare

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vladimir Putin FOTO EPA-EFE
Vladimir Putin FOTO EPA-EFE

De ieri se schimbă fundamental parametrii jocului care, oficial, este extins de la categoria „operaţiune militară specială” la ceea ce este de fapt şi de drept, adică doctrina rusă neo-imperială. Cumplită, activă şi de-abia de acum înainte prezentată oficial cu justificare istorică legată de supravieţuirea naţiunii ruse în istorie.

De acum înainte, asta va însemna orice acţiune militară, diplomatică şi economică a Rusiei, acesta este semnalul dat de Putin şi căruia i se va subordona viitoarea sau viitoarele mişcări de tipul celei din Ucraina. Nu trebuie doar să înţelegem asta, ci să ne pregătim pentru inevitabilele consecinţe.

Cu prilejul unei întâlniri cu tineri întreprinzători din Moscova, Putin a spus: „Am vizitat o expoziţie consacrată aniversării a 350 de la naşterea lui Petru cel Mare. Uimitor lucru, dar nimic nu s-a schimbat foarte mult...Petru cel Mare a dus Războiul în Nord timp de 21 de ani. A existat impresia că, luptând împotriva Suediei, dorea să-i ia ceva care-i aparţinea.  Nu, nu încerca să acapareze absolut nimic, el lua înapoi ceva. Dacă plecăm de la principiul că aceste valori fundamentale constituie baza existenţei noastre, cu siguranţă că vom ajunge să rezolvăm problemele cu care ne confruntăm....Atunci când Petru cel Mare a fondat noua capitală (Sankt Petersburg, n.n.) niciuna dintre ţările europene nu recunoştea acest teritoriu ca aparţinând Rusiei. Toată lumea îl considera ca parte a teritoriului Suediei. Dar, din timpuri imemoriale, acolo, alături de populaţii fino-ugrice, trăiau slavi. Petru cel Mare le-a preluat şi le-a întărit. Acum ne revine nouă datoria să le luăm înapoi şi să le întărim...Da, au exista în istoria noastră perioade în care am fost obligaţi să ne retragem, dar numai pentru a ne reface forţele şi de merge înainte...Este imposibil -înţelegeţi acest lucru?- este imposibil să construieşti un zid în jurul unei ţări cum este Rusia. Şi nu avem deloc intenţia să construim acest zid”.

Vorbeşte doar despre Ucraina? Posibil, de ce nu, dar referinţele sunt clare către o cu totul altă zonă geografică, cea care, de acum înainte, are pentru el aceeaşi importanţă pe care o avea pentru Petru cel Mare care analiza importanţa strategică a Mării Baltice ca fiind „fereastra spre lume”, vitală pentru supravieţuirea imperiului. Asta în contextul în care posibila viitoare prezenţă a Suediei şi Finlandei în NATO este văzută de ruşi drept o ameninţare cu directă la care au anunţat că vor reacţiona, iar ce spune acum Putin pare să fi fost prima parte a răspunsului.

Simplă prezumţie sau afirmaţie care să fie interpretată ca parte a unei propagande militare a Occidentului? Orice e posibil, vă vor răspunde instantaneu toţi activiştii din spaţiul virtual salariaţi ai fabricilor de troli trecuţi acum sub control militar şi difuzând mesaje standard, acum supravegheate din ce în ce mai aproape de serviciile de informaţii din ţările NATO. Dar ce ne facem cu realitatea?

captura

Ce ne facem, spre exemplu, cu propunerea legislativă a lui Evghenii Fiodorov, deputat şi membru al partidului Rusa Unită al lui Putin. În nota explicativă a documentului trimis preşedintelui Dumei de Stat de către Comitetul pentru relaţii internaţionale al acestei instituţii se spune că decizia Consiliului de Stat al URSS din 1991 privind recunoaşterea independenţei Lituaniei a fost „ilegală”. Se mai spune că, din moment ce instituţia Consiliului de Stat nu era prevăzută de Constituţia URSS la acea vreme, decizia luată este lovită de nulitate. Plus, spune Fiodorov, recunoaşterea independenţei Lituaniei încalcă o lege adoptată în 1991 în URSS conform căreia nici o componentă a URSS nu avea dreptul să ia decizii privind retragerea din URSS sau dizolvarea URSS ca stat unitar.

Este aici o ameninţare explicită pentru viitorul imediat? Aşa au considerat-o lituanienii au replicat foarte violent prin vocea ministrului de externe Gabrielius Landsbergis care a spus că ţara sa trebuie să fie gata să se apere alături de partenerii săi: ”Doar un stat condus de nişte bestii pot să înceapă un război aşa cum a făcut-o Rusia. Nu este surprinzător că politica pe care o fac nu corespunde nici unor standarde umane....Trebuie să răspundem pe măsură – să fim gata să ne apărăm atât cu forţele noastre cât şi împreună cu partenerii noştri, politic, diplomatic şi prin alte măsuri”.

Dincolo de limbajul inflamat, iată miza:

       

captura

În cazul unei eventuale blocări a Mării Baltice de forţele NATO, lucru foarte uşor de făcut, importanţa strategică a Flotei ruse a Mării Baltice va fi extrem de considerabil redusă, blocată în zona Sankt Petersburg. Singura forţă impresionantă de care ar dispune o reprezintă acumularea realmente impresionantă de sisteme ofensive şi defensive masate în Kaliningrad. Dar, în cazul unei blocade maritime, singura legătură rămasă – şi care va trebui menţinută şi întărită cu orice preţ – este coridorul terestru Kaliningrad - Bealrus . 

 

captura

În consecinţă, toată lumea se pregăteşte pentru absolut orice eventualitate. 

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite