PSD se pregăteşte să încheie o săptămână agitată

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Nu s-ar putea spune că săptămâna ce se apropie de sfârşit a fost una chiar foarte calmă pentru principalul partid aflat la guvernare. Nu-i mai puţin adevărat că guvernarea însăşi nu este de natură să garantez nici calm, nici voluptate unui partid obez, cu mulţi membri, cu nenumărate orgolii.

Este învederat că însăşi esenţa clientelară a partidului condus de Liviu Dragnea generează momente de enervare repetată, fie şi numai pentru motivul că este limpede pentru oricine că alegerile parlamentare din iarnă, dincolo de uimitoarele ei rezultate, nu au putut oferi tuturor pesediştilor de frunte recompensele aşteptate.

Iată însă că agitaţia din PSD din săptămâna aceasta a fost generată de cei aflaţi fie în nomenclatura partidului, fie în guvern, fie în Parlament.

Nu este pentru prima oară când un membru al guvernului condus de dl. Sorin Grindeanu face declaraţii senzaţionaliste, anunţând viitoare măsuri legislative care neaprobate nici de prim-ministru, nici de preşedintele partidului, nici de conducerea colectivă a PSD. Iată că în cursul acestei săptămâni s-a trezit vorbind fără aprobare, stârnind agitaţii nedorite, ministrul Muncii şi Justiţiei Sociale, d-na Lia Olguţa Vasilescu.

D-na Vasilescu a făcut declaraţii din care a rezultat că s-ar pune la cale plafonarea indemnizaţiei lunare pentru mamele cu copii mici, poate chiar şi o prelungire a termenului de acordare a acesteia de la 2 la 4 ani. Măsura anunţată de d-na Vasilescu, fără doar şi poate una de esenţă social-democrată, nu i-a nemulţumit doar pe cei cu venituri mai mari care, în consecinţă, plătesc şi impozite mai consistente şi care este cum nu se poate mai firesc să îşi dorească să primească ceva în compensaţie. La adresa măsurii anunţate de d-na Vasilescu s-au pronunţat critic, aşa după cum era de aşteptat, de altfel, şi PNL, prin vocea preşedintelui său interimar, d-na Raluca Turcan, şi fostul ministru tehnocrat, dl. Dragoş Pâslaru. Nu e însă mai puţin adevărat că eliminarea respectivului plafon a fost odinioară cerută chiar de PSD, un lucru care a scăpat se pare memoriei niţeluş cam prea fragile a d-nei Vasilescu. Nu mai insist acum asupra argumentaţiei jenante, o ofensă la adresa logicii şi a limbii române, de care s-a folosit doamna Olguţa. Care se dovedeşte corigentă nu numai la limbi străine - nu cunoaşterea lor e importantă, nu e probă obligatorie pentru desemnarea unui ministru, ne anunţa cu ceva vreme în urmă dl Grindeanu -, ci şi la retorică şi la consecvenţă politică.

Marea surpriză a fost reprezentată însă de luarea de poziţie a însuşi preşedintelui social-democrat, dl. Liviu Dragnea. După un moment de ezitare, parcă lovită-n cap cu o măciucă, semn clar că d-na Vasilescu nu se aştepta la un aşa front, fosta primăriţă a Craiovei s-a văzut să îşi înghită vorba. Fericită că a scăpat de umilinţa de a fi sancţionată pe linie de partid, aşa cum li s-a întâmplat miercuri senatorului Şerban Nicolae şi deputatului de Galaţi. Nicolae Bacalbaşa.

Dl. Nicolae şi-a pierdut funcţia de şef al grupului senatorial al PSD ca şi pe aceea de preşedinte al Comisiei juridice din Senat, plătind astfel pentru amendamentele introduse în nume propriu la forma propusă de guvern a Legii amnistiei şi graţierii.

Despre dl. Şerban Nicolae, un produs al şcolii de gândire a lui Ion Iliescu, se ştie de multă vreme că nu se bucură defel de simpatia d-lui Liviu Dragnea, încă de pe când actualul şef era secretar general al PSD.

Relaţiile dintre cei doi au devenit încă şi mai tensionate acum aproape doi ani, în săptămânile şi zilele în care dl. Dragnea îşi pregătea alegerea la şefia PSD, dl. Nicolae având numeroase obiecţii publice referitoare la procedură.

Mai interesantă decât seria de sancţiuni aplicate d-lui Nicolae este zicerea lui Liviu Dragnea în conformitate cu care ar trebui bine cumpănit ce se pierde şi ce se câştigă prin adoptarea Legii amnistiei şi graţierii Să fie oare în această spunere un reflex al faptului că după recenta decizie a CCR d-lui Dragnea i s-a mai risipit o dată iluzia că ar putea deveni premierul României? Cine ştie!

Pitorescul domn Nicolae Bacalbaşa, despre care ştiam că ar fi medic, profesor universitar (Doamne fereşte să ai parte de un aşa dascăl!) la Medicina din Galaţi, scriitor de mâna a şaptea şi posesorul unei miraculoase cariere politice şi-a dat în cursul săptămânii în petec, comportându-se ca un golan, ca un maidanez într-o şedinţă a Camerei Deputaţilor. Cum maidanezul Bacalbaşa recidivează, miercurea trecută spurcatul ins a fost sancţionat cu şase luni de suspendare din partid.

Prin comportamentul său, dl. Bacalbaşa a dovedit cât de slabă este calitatea umană a inşilor din noul Parlament al României şi cât de inutile şi caraghioase sunt declaraţiile despre onoarea respectivului for date spre a i se face cheful colegului de coaliţie, Călin Popescu-Tăriceanu.

Dincolo de aceste evenimente punctuale, esenţială rămâne întrebarea cât de puternic mai este dl. Liviu Dragnea în partid şi câtă vreme va mai reuşi să controleze, cu mână forte, guvernul. Speculaţii şi informaţii pe surse sunt multe. Situaţia din PSD pare fluidă. Mai trebuie să vedem ce se ascunde în spatele acestei fluidităţi. Cu atât mai mult cu cât năstruşnica Olguţa, iar s-a trezit vorbind neîntrebată. Deocamdată, în săptămâna ce se încheie, Liviu Dragnea a mai arătat o dată că în PSD el este şeful. 

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite