Prognozele au stat în picioare!

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Câteva concluzii, pe scurt, despre prognozele pe care le-am avansat vineri, cu două zile înainte de vot. Cu excepţia uneia singură, toate par să se fi împlinit. N-am anticipat scorul mic al PMP, comparativ cu PDL. În rest, tot ceea ce datele sugerau s-a împlinit.

O victorie a stangii care obtine un scor peste suma dreptei. Daca ii adaugam stangii si voturile pentru Mircea Diaconu (cifrele vor arata ca vorbim de alegatori pro-Ponta, pro-PSD si pro continuare USL), vorbim de scoruri chiar impresionante...

1.   Am anticipat participare de cca 30%. A fost putin peste, la 32%. Pentru cei care lucreaza cu baze de date si cu datele fluide din sondaje, o astfel de marja la estimarea prezentei este extrem de rezonabila. Deci, prognoza a functionat - nu a fost nici boicot civic, nici aflux. In linia celorlalte alegeri europene, de fapt.

2.   Am zis ca PSD va obtine cel mai bun scor din istoria sa, depasind tinta de 35%. A obtinut cel mai bun scor din istorie. Un 38% initial, transformat in 47% dupa redistribuire si in 50% din mandate. Am prognozat ca scorul brut va fi de peste 40% (ba chiar sondajul de ieri dadea spre 43 pe la ora 7, revenind spre 41 la finalul zilei). Nu s-a obtinut atat din cauza sumei mari a candidatilor mici, a independentilor mai putini cunoscuti dar, mai ales, datorita unui mecanism gen “vase comunicante” cu Mircea Diaconu. Cifrele din sondaje s-au inselat cu cca 2 procente la PSD si Diaconu. In rest, sunt in linie. De ce? Pentru ca alegatorii lui Diaconu sunt alegatori fosti USL, alegatori care il voteaza pe Ponta la presedintie si care se considera cel mai apropiati de PSD. Deci, de fapt, prognoza nu s-a inselat.

3.   A doua prognoza legata de PSD a fost ca va obtine unul din cele mai mari scoruri ale social-democratilor europeni. Prognoza s-a implinit, PSD creand unul din cele mai mari grupuri de europarlamentari de stanga din UE. De notat ca, in tara, PSD a obtinut si 7 din cele 8 mandate de parlamentar puse in joc la alegerile partiale, precum si sefia CJ Arges.

4.   Crin Antonescu si Iohannis - spuneam ca vor obtine mult sub 20%. Au obtinut 14,7%, conform centralizarii a 95% din sectii. Mai mult, in municipiul Sibiu, PNL a avut scor sub PSD. Asadar, infrangere acasa pentru primarul liberal.

5.   Prognoza despre dreapta - am spus ca PDL va fi cu putin peste PMP, dar destul de apropiate. PDL a luat 11,8, iar PMP 6. Deci, aici, m-am inselat! Diferenta este semnificativa. Proiectul Elenei Udrea, sustinut de Traian Basescu, nu a fost acceptat de multi romani. Remarcabil pentru un partid nou, mai putin remarcabil pentru un presedinte la final de mandat.

6.   Am prognozat ca nu intra nimeni in parlament in afara de cei de mai sus, UDMR si Mircea Diaconu. Prognoza indeplinita! Nici FC, nici PPDD, nici PRM. Ce au facut, insa, aceste partide, alaturi de multi candidati independenti, a fost sa ciupeasca mult din partidele mari, pentru a le da inapoi aceste procente la redistribuire. In context, de salutat ca Romania nu voteaza extremisti. Este o veste mai buna decat toate cele de mai sus. Ea arata ca euro-optimismul romanesc este solid si consistent, si poate fi un lucru util pentru viitor, mai ales ca extremistii europeni vor fi foarte activi.

Am prognozat, asadar, ca “participarea electorala” va invinge “participarea civica”. Singurul mecanism eficient in ceea ce priveste participarea, in Romania, ramane mobilizarea oamenilor la vot. Mobilizarea civica este inca mica.

Vine vara, incep analizele, se diseca cifrele, se vede unde organizatiile s-au mobilizat si unde nu (si aici vor fi sigur surprize pentru toti). Alegerile prezidentiale se anunta cu siguranta spectaculoase. Sper doar ca agitatia care va incepe acum sa nu se transforme intr-un razboi politic fara limite...

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite