Preşedintele Iohannis i-a ostilizat pe PSD-iști, din dorinţa de a conduce şi guvernul

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Să nu fim naivi. Vasile Dîncu a demisionat din funcţia de ministru al Apărării la cererea expresă a preşedintelui Iohannis. Care nu l-a iertat pentru declaraţia cu „negocierile de pace” în Ucraina.

Klaus Iohannis și Vasile Dîncu FOTO Mediafax
Klaus Iohannis și Vasile Dîncu FOTO Mediafax

Premierul Ciucă a încercat şi el să-l „demisioneze” pe Dîncu, dar s-a lovit de refuzul PSD. Într-un final, PSD s-a executat şi a acceptat demisia lui Dîncu, cu motivaţia dată de „perspectiva imposibilității colaborării cu Președintele României, comandantul suprem al Armatei.”

Demisia lui Dîncu a fost doar bomboana pe „coliva” cooperării cu Iohannis. Acesta i-a pretins lui Dîncu să nu ia nicio decizie fără să-l consulte personal, indiferent de opiniile PSD. Dîncu era subordonat direct preşedintelui, nu premierului, iar cu preşedintele nu se discută, se execută.

Conform ştirilor de presă, după discuţia de aseară de la Vila Lac dintre şefii coaliţiei, a rezultat că PSD refuză să nominalizeze alt ministru, pentru a evita situaţia penibilă de a-l subordona direct preşedintelui. Cum situaţia războiului de la graniţele României nu lasă loc de interimat la ministerul Apărării, PSD a dat şah preşedintelui şi lui Ciucă, actualul ministru interimar la Apărare. Un premier nu are timp să conducă şi alt minister, mai ales în contextul extern actual. Decizia preşedintelui de a-l „demisiona” pe Dîncu i se întoarce acum ca un bumerang în cap. Cum premierul Ciucă pleacă azi la Bruxelles, rămânem fără conducere la ministerul Apărării, exact în zilele în care par să survină provocări grave pe frontul din Ucraina. Ce soluţie va găsi Iohannis pentru acest blocaj? Când iei decizii grele, te gândeşti şi la consecinţe!

Situaţia de la Educaţie

Preşedintele Iohannis şi-a plasat omul de încredere, Ligia Deca, la ministerul Educaţiei care revenea PNL. Fără nicio crâcnire din partea conducerii PNL.

Ligia Deca are sarcina ingrată să-i pună în operă proiectul de „suflet”, România Educată, deşi elitele intelectuale şi experţii în educaţie au criticat cu duritate proiectele de legi propuse de fostul ministru Cîmpeanu.

Ca să calmeze criticile, Ligia Deca a promis că va face consultări cu experţi, profesori, studenţi, pentru a aduce modificări proiectelor Cîmpeanu şi pentru a obţine consens social pentru aceste legi extrem de importnte.

Nimic din toate acestea. La sfârşitul lui octombrie, Ligia Deca va înainta, cum a cerut premierul, proiectele de legi guvernului, fără modificări semnificative, pentru că aceste proiecte aveau aprobarea lui Iohannis. Aşa se face că Iohannis decide tot ce se întâmplă în societatea românească. Dictatură de „catifea”!

Proiectele vor intra în circuitul de avizare al ministerelor, înainte ca guvernul să le trimită parlamentului. Aci se vor lovi de opoziţia miniştrilor PSD, mai ales la Finanţe, pentru că proiectele prevăd sume foarte mari pentru învăţământ în bugetul pe anul viitor. PSD are alte priorităţi în bugetul care stă să se nască. Cel puţin în luna noiembrie proiectele vor sta pe circuitul de avizare, iar în parlament vor intra în discuţie cel mai devreme pe la 1 februarie 2023. Chiar cu o comisie parlamentară mixtă, ca la legile Justiţiei, nu văd cum dezbaterile, cu sute sau mii de amendamente, să se termine până la 1 iulie 2023. Indiferent de presiunile venite de la preşedintele Iohannis, PSD nu va ezita să facă opoziţia de care va avea mare nevoie în campania electorală.

Rotaţia premierilor

Aici este problema cea mai gravă. În mai 2023 ar urma să se facă schimbul de premieri, între PNL şi PSD. Posibil să avem noul premier în persoana lui Marcel Ciolacu. Dată fiind şi apropierea campaniei electorale, situaţia economică dificilă internă şi externă, nu-l văd pe Ciolacu executând orbeşte ordinele venite de la Cotroceni, aşa cum face acum premierul Ciucă. Cum starea economică (posibil şi militară) externă nu va fi deloc una roz, neînţelegeri între premier şi preşedinte mai lipseau pentru colapsul României!

Pentru a evita un astfel de conflict, este probabil ca preşedintele Iohannis să facă manevre pentru a evita rotaţia premierilor. Dar riscă să rupă actuala coaliţie. Vom vedea cum evoluează scena politică, dar perspectivele nu sunt deloc roz.

Reglementarea pieţei energiei

Un alt subiect care tinde să ducă la abandonarea actualei coaliţii. Cum reglementarea de până acum n-a dat rezultatele scontate, PSD vrea plafonarea preţului la produsele energetice. Venirea iernii i-ar aduce procente electorale, dacă reuşeşte acest obiectiv.

Liberalii nu vor, pe bună dreptate, pentru că plafonarea preţului ar duce la dispariţia respectivelor produse din piaţă.

Cel mai simplu exemplu este cel al lemnelor de foc. Guvernul a plafonat preţul la 400 lei mc, dar producătorii nu vor să vândă la acest preţ, pentru că nu şi-ar mai scoate nici cheltuielile. Ca atare, acum în buza iernii, cetăţenii care se încălzesc cu lemne nu au cum să se asigure pentru iarnă cu combustibilul necesar. Nici măcar cei care ar avea bani să cumpere lemne la un preţ mai mare.

A încercat şi Viktor Orban, în Ungaria, o astfel de plafonare a preţului la benzină şi motorină. Dar a fost obligat să renunţe, după ce motorina dispăruse, pur şi simplu, din staţiile de alimentare.

Deja asistăm la schimburi acide de replici între purtătorii de cuvânt al PNL şi PSD, pe această temă.

Concluzie

Intervenţia preşedintelui Iohannis în activitatea guvernului mai mult încurcă decât rezolvă problemele ţării. Nu avem ministru al Apărării şi cine ştie când vom avea, legile Educaţiei nu vor trece prin parlament din cauza opoziţiei PSD. Colaborarea între preşedinte şi un premier PSD nu este de luată în serios, vine iarna cu probleme economice şi de încălzire aproape insurmontabile. Este greu de crezut că bugetul pe 2023 va întruni acordul lui Iohannis, PNL şi PSD, aşa că vom sta fără buget mult şi bine.

Ne aşteaptă vremuri grele, să rezolve preşedintele Iohannis ce este necesar românilor!

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite