Predicție: Înlocuirea majorității muncii biologice cu muncă sintetică va avea loc în următorii ani
0Ieri, Trump a devenit cel de-al 47-lea președinte al Statelor Unite. Principalul punct din programul lui este închiderea graniței de sud, cu Mexicul și expulzarea a aproximativ 12 milioane de imigranți ilegali.
Am văzut numeroase analize și opinii ale multor experți în economie, care spuneau că acest lucru va duce la o criză cruntă de forță de muncă. Imigranții mulg vacile, imigranții lucrează în construcții, imigranții fac curat, curăță piscinele, tund iarbă. Ei fac munca de care este nevoie la baza societății americane. Dar, odată expulzați imigranții ilegali, ar trebui să fie existe o mare problema, nu-i așa?
Mai mult decât atât, rată șomajului în SUA este la cote foarte joase, în jurul a 4%. Deci, nu există o mare masă de americani care abia așteaptă să ocupe locurile de muncă eliberate de imigranții ilegali. Chiar și acum, cu piață supra-saturată, sunt foarte puțini șomeri.
Din fericire, există o soluție potențială: înlocuirea muncii biologice cu muncă sintetică. Iar Elon Musk este parte a acestei soluții, prin roboții pe care ii produce, Optimus.
După ce vă opriți din râs, spunând că Jules Verne este mic copil comparativ cu acest scenariu, vă rog să luați în considerare câteva aspecte.
Pentru noi, românii, ideea de roboți umanoizi, care să se plimbe printre noi că în filmele SF, care să ne fure joburile, este inexistentă. Mai ales dacă ne uităm în spațiul public, vedem care sunt subiectele de discuție, majoritatea penibile – gen politică, covrigi, accidente, celebrități cu buze mari.
Doar că în viitorul FOARTE apropiat, această realitate, bazată pe AI, ne va lovi puternic.
Estimările sunt că în 15 ani de acum încolo vor fi între 1-10 miliarde roboți umanoizi. Adică, sunt șanse să fie mai mulți roboți decât oameni!
Și, începând din acest an, sunt companii care își definitivează liniile de producție și vor începe să scoată sute de mii de roboți pe bandă rulantă. Nu de altă, dar piață estimată de Goldman Sachs este de 38 miliarde de USD.
Hai să vedem ce există acum
În SUA sunt deja 5 producători, cu capitalizari de peste 1 miliard de USD care produc roboți umanoizi. Momentan, numărul de unități scoase din fabrică este foarte mic (de ordinul miilor), din considerente de costuri, de performanță și îmbunătățire rapidă a specificațiilor tehnice. E mai eficient să îmbunătățeși performanțele și să scoți un produs bun, un Marcel care să-ți rezolve acceptabil 95% din joburile din casa/afacerea ta.
Tesla – capitalizare de aprox 1 trilion USD. Roboți lor umanoizi– Optimus Gen 2 și Gen 3 (178 cm înălțime, 59 kg și poate să care 20.4kg).
Programul Optimus al Tesla reprezintă o evoluție îndrăzneață în robotică umanoidă, cu două generații care prezintă o creștere rapidă de capabilități. Caracteristicile modelului Gen-2 sunt îmbunătățite, senzori și locomoție îmbunătățită, demonstrând sarcini de la operațiunile din fabrică până la sincronizate rutine de dans. Viitorul Gen-3 marchează a progres semnificativ în dexteritate cu 22 grade de libertate în mișcarea mâinii, permițând sarcini delicate de manipulare de la manipularea ouălor până la potenţial cântând la pian.
În 2024 au fost produși aproximativ 1000 de roboți. Se estimează că prețul va fi în jurul a 25,000 USD în viitorul apropiat. Asta înseamnă că oricine va putea să își cumpere un robot care să facă 95% din activitățile umane dintr-o casă/fabrică, cu rată de leasing de la o mașină entry-level (300 USD/lună).
Figure AI, capitalizare de aprox 2.6 miliarde USD
Robotul lor, Figure Ai (168 cm, 60kg, poate să care 20 kg) este a două generație a AI Robotul umanoid, Figura 02. Reprezintă un salt uriaș în tehnologia robotică autonomă, a câștigat un premiu pentru inovație RBR50 2024.
Robotul elegant, negru mat, are caracteristici avansate, capabilități de dialog și coordonarea ochi-mână prin șase camere. Dexteritate remarcabilă cu 16 grade de libertate.
Agility Robotics – capitalizare aprox 1 miliard USD
Robotul lor, „Digit” are 175 cm înălțime, 64.8kg și poate să care 15.8 kg.
Digit este ideal pentru operațiunile de depozitare și logistică.
Abilitățile lui sunt în special pentru a ridică și a așeza - o sarcină de muncă slab calificată, cu forță de muncă intensivă. Automatizarea acestui lucru procesul permite oamenilor să se concentreze asupra muncii de valoare mai mare.
Investitorii au demonstrat încredere în viziune pentru viitorul automatizării locului de muncă.
Boston Dynamics – evaluare aprox 1.1 miliarde USD
Robotul lor umanoid se numește „Atlas” (150 cm înălțime, 89 kg, poate transporta 25 kg) face tranziția de la hidraulic la puterea totală electrică în 2024, reprezintă apogeul a inovației în robotică umanoidă. Robotul demonstrează agilitate excepțională, capabilă de mișcări complexe inclusiv alergare, sărituri și backflipping. Are mâini avansate cu trei degete și senzor sofisticat care permite adaptarea în timp real și manipulari complexe în medii dinamice
China are deja peste 10 producători de roboți umanoizi: Unitree Robotics (cu H1, G1), 1X Technologies (NEO), Agibot (cu robotul Yuanzheng A2), Beijing HRIC (cu robotul open source Tiangong, peste 100 de bucăți produse), Engine AI Robotics (SE01), Fourier Intelligence (GR-2), Kepler Robotics (Forerunner K2), Robot Era (Star 1), Xpeng (robotul Iron) și alții.
În 2025 numărul de roboți umanoizi produși va depăși 100x ce s-a produs până acum. Deja sunt producători (în special din China) care au anunțat că în 2025 vor avea finalizate linii de producție.
Bun, ce înseamnă asta pentru noi, ființele biologice
Văzusem anul trecut un meme – un panou printr-o țară vestică, care spunea că ChatGPT nu poate să zidească o casă. Ei bine, acum poate. 😊
Este jobul meu în pericol?
Da.
Se spunea că atâta timp cât jobul tău nu are un dataset suficient de mare, cu care să se antreneze AI-ul, ești în relativă siguranță. De exemplu, dacă ești frizer. În frizerie, datasetul de antrenare a unui robot cu AI este foarte limitat, deci ar trebui să fie OK.
Nu mai este așa 😊 Un AI acum poate să emuleze propriul dataset (date sintetice) și să îți facă o freza la fel de frumoasă că și Roberto din colțul străzii. O să ți se pară puțin ciudat să ai un robot metalic care folosește instrumente ascuțite pe lângă capul tău, dar o să ne obișnuim rapid, mai ales că prețurile la serviciile oferite de „sintentici” vor fi net inferioare celor oferite de „organici”.
Mai este un trend global care va impulsiona enorm producția de roboți umanoizi: îmbătrânirea populației.
În momentul de față, toate continentele, în afară de Africa, au numărul mediu de copii per mamă sub valoarea de înlocuire a populației, de 2.1. În China, populația a început să scadă de 2 ani. În Coreea de Sud e dezastru. Europa, SUA, America de Sud... Creșterea nivelului de trai scade inevitabil natalitatea. Iar oamenii bătrâni au nevoie de ajutor.
Revenind la Trump și dorința lui de a expulza câteva milioane de străini. Grosul acțiunii va fi făcută fix în momentul în care întâmplător tehnologia va permite producția pe bandă rulantă a acestor roboți umanoizi, care vor putea să lucreze. Și nu vor avea nevoie de pauze, de țigări, de sindicat, de creșteri de salariu... Vor avea nevoie doar de energie.
Cele 2 trenduri se vor intersecta la momentul oportun.
Ce înseamnă asta pentru societatea globală?
Pe termen suficient de lung, costurile la aproape orice vor scădea. Va există o epoca a abundenței de ofertă.
Pe termen mediu însă, va există o problema prin reordonarea nevoii de joburi.
Ești șofer? AI-ul poate să conducă mașină în locul tău mult mai ieftin.
Ești taximetrist? Vezi ce se întâmplă ACUM în San Francisco, cu Waymo, în China cu robotaxiurile. Not fun.
Ești zidar? Un robot va fi mult mai eficient în așezarea perfectă a cărămizilor, nu va bea alcool, nu va fură la materiale – clar o soluție mult mai eficientă pentru client.
Ești marketer? Un AI are la dispoziție toată biblioteca posibilă și imposibilă de best-practice-uri, face A/B testing, are o abordare mult mai logică și structurată.
Trebuie să ne reinventăm plusvaloarea pe care noi o dăm societății. Lumea se schimbă foarte rapid și trebuie să supraviețuim acestor turbulențe prin evoluție personală.