Poate că Occidentul şi Ucraina ar trebui să ofere lui Putin o ieşire neruşinoasă din actualul război

0
Publicat:

Rusia este epuizată militar, economic, comercial, financiar. Sutele de mii de morti  de ambele părţi ale conflictului militar ar trebui să  oblige Occidentul şi Ucraina să găsească o soluţie de încetare a conflictului din care Putin să iasă  cât mai puţin şifonat.

FOTO EPA-EFE
FOTO EPA-EFE

Este momentul încheierii războiului Rusia-Ucraina

Nici Rusia nici Ucraina nu pot câştiga  acest război. Ucraina se apără cu ajutor militar și financiar occidental, dar Rusia are o armată şi resurse de trei ori mai mari comparativ cu Ucraina. Cât timp va mai avea Occidentul bani si arme pentru Ucraina?

Cum spuneam şi în alt articol, şi dacă Rusia ar reuşi să ocupe Donbasul, de exemplu, nu mai are resurse umane şi militare să controleze regiunea.

Un război dus încă mult timp de acum înainte ar avea drept rezultat alte sute de mii de morţi şi distrugerea economică şi militară a celor două ţări.

Poate că această consecinţă este dorită şi de China şi de ţări occidentale, dar este nedreaptă faţă de cele două popoare care vor suferi pierderi umane şi de infrastructură intolerabile.

Se pregăteşte acceptarea de către America a folosirii rachetelor sale pentru distrugerea de obiective economice şi militare  în adâncul teritoriului rus, în principal aerodromuri şi unităţi de producere şi prelucrare a hidrocarburilor, fapt ce ar trebui să încline balanţa lui Putin în favoarea încheierii războiului. Deja Ucraina a distrus multe astfel de obiective.

Refacerea celor două ţări va necesita un efort internaţional considerabil, iar Putin va fi tentat să profite de astfel de ajutor.

În astfel de negocieri de încetare a conflictului trebuie să se ţină cont de caracterul atipic al lui Putin. Un om extrem de orgolios, cu vise imperiale, care se crede urmaşul lui Petru Cel Mare, care doreşte o nouă ordine mondială, mai precis să fie mai mult „băgat în seamă” la nivelul conclavurilor internaţionale. Dacă i se oferă şi serioase garanţii de securitate pe care să le ofere poporului rus drept un „succes” al politicii sale, atunci Putin ar putea accepta oferta occidentului.

Deja NATO a ajuns la porţile Rusiei, mai mult de atât nu are ce face. Putin trebuie convins, de fapt deja este, că reacţia NATO la intenţia doar de folosire a armelor nucleare va conduce la anihilarea militară a Rusiei. Putin știe acest lucru,  dacă a acceptat să piardă 600.000 de oameni fără să utilizeze arme nucleare tactice.

Posibil ca şi Putin să fie la limita rezistenţei, să fi ajuns la concluzia că prelungirea războiului cu Ucraina nu va duce decât la epuizarea militară, economică, a infrastructurii ambelor state.

Ce ar trebui să conţină acordul de încetare a războiului

-Retragerea Rusiei şi Ucrainei din teritoriile ocupate în cealaltă ţară;

-Acordarea, formală, Rusiei titlul de pol de putere mondială;

-Ridicarea sancţiunilor economice occidentale impuse Rusiei;

-Redarea Rusiei a activelor bancare blocate în ţări occidentale;

-Contribuția Rusiei la repararea distrugerilor provocate Ucrainei;

-Reprimirea Rusiei în organizaţiile internaţionale din care a fost exclusă;

-Reluarea comerţului cu hidrocarburi din Rusia către Occident;

-Revenirea în Rusia a companiilor occidentale care au părăsit-o;

-Reprimirea Rusiei în circuitele financiare mondiale.

Astfel de garanţii ar putea fi prezentate poporului rus de către Putin drept „succese” ale operaţiunii speciale declanşate împotriva Ucrainei.

Este posibil ca ţările NATO şi Occidentul în general să fie tentate de epuizarea totală militară, economică, financiară, comercială a Rusiei, şi să accepte continuarea războiului în condiţiile actuale. Preţul unei astfel de poziţii ar fi alte sute de mii de morţi din ambele ţări.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite