Pe când demisia lui Isărescu?

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
În imagine Mugur Isărescu
În imagine Mugur Isărescu

De 25 de ani două lucruri sunt stabile: Isărescu şi faptul că suntem cei mai săraci din Uniunea Europeană. În toată această perioadă guvernatorul Băncii Naţionale ne-a adus de două ori în pragul incapacităţii de plată, dar ce e mai grav e că a facilitat şi sprijinit Băncile în a-i îndatora pe români în nişte condiţii inadminisibile.

Singura reacţia a guvernatorului BNR la criza din anul 2008 a fost aceea că nimeni nu se aştepta la ea. Aici are dreptate guvernatorul, tanti Leana de vinde castraveţi în piaţă nu ştia că ea va veni, dar atunci când ai în mâini destinul unei ţări şi o astfel de experienţă este inadmisibil să vii cu o scuză de acest tip. Dacă nu aţi ştiut atunci că va veni criza poate era mai bine să plecaţi ca să nu ne mai încurcaţi, nu de alta dar mai vine una şi nu o să fim iar pregătiţi deşi va fi evidentă.

Sunteţi pus Guvernator şi plătit ca să ştiţi lucruri, nu ca să nu le ştiţi.


Apoi acum avem şi criza francului elveţian, care de departe arată ca o mare maşinărie speculativă financiară făcută la nivel global. Isărescu vine iar şi ne spune că el ne-a atenţionat, dar practic nu a făcut nimic pentru ca să oprească acest lucru. Dacă Isărescu nu e în stare să ia măsuri legislative pentru protejarea românilor în relaţia cu băncile, atunci nu are ce căuta în fruntea BNR. El este părtaş la această maşinărie financiară ce era evident că o să explodeze.


Dar să nu ne imaginăm că acesta va avea onoarea de a-şi recunoaşte greşelile şi de a pleca. Produs şi susţinut al clasei politice ce a delapidat România în ultimii 25 de ani, el nu poate fi departe de cei pe care i-a năşit.


Acum 15 ani România de sub Isărescu s-a aflat la limita incapacităţii de plată. Suficient cât să ne panicăm pentru a trece la împrumuturi externe necondiţionate de noi. Atunci avea o scuză, era mult prea tânăr. Apoi a venit criza din 2008 pe care nu a văzut-o.


Isărescu nu se comportă ca un profesionist. De exemplu în meseria de inginer proiectant pe care o practic îi spun clientului cât de groşi să fie stâlpii, grinzile, ş.a.m.d indiferent de ce doreşte(căci e adevărat că unii vor să îşi asume riscuri) nu îi permit să facă cum vrea el ci cum este bine pentru el.

Asta vroiam să facă şi Isărescu, să facă ce e mai bine pentru noi.


Isărescu are tot timpul câteva scuze: v-am spus şi alţii au păţit-o.


România se laudă cu cel mai longeviv guvernator al Băncii Naţionale, lucru care nu e prea de lăudat în condiţiile în care politica de creditare a băncilor a fost la nivel de cămătărie iar relaţia cu clienţii reglementată de BNR în folosul băncilor.

Apoi cum este posibil să rămâi guvernator după ce în perioada 2006-2008, când odată cu integrarea NATO şi UE a intrat foarte multă valută, a lăsat piaţa nereglementată, lucru ce a dus la îndatorarea românilor la cote pe care era evident că nu le vor putea susţine pe termen lung. Acum marea majoritate a celor care produc valoare adăugată, adică cei care muncesc, sunt datori vânduţi pentru nişte imobile sau bunuri supraevaluate. În loc ca banii băncilor să se ducă în investiţii ei au fost duşi spre achiziţia de bunuri imobiliare supraevaluate.

Apoi mai apare o problemă. Este evident că ţara noastră nu poate reduce decalajul faţă de statele europene decât dacă va avea o creştere economică mai mare, dar asta cam înseamnă un deficit bugetar mai mare. Prin blocarea acestor lucruri suntem forţaţi la dependenţă faţă de credite şi banii europeni. În caz contrar cel mai probabil că nu vom reuşi niciodată să reducem decalajul. Acest aspect ţine tot de guvernator, el având capacitatea de a negocia cu forurile financiare străine.

Între timp Grecia urmează modelul Islandei şi trece la arestarea celor vinovaţi de îndatorarea ţării dar şi a cetăţenilor. Venirea socialiştilor la putere trage un puternic semnal de alarmă, în condiţiile în care soluţiile de austeritate impuse de Troică au dovedit că nu pot duce în nici un caz la prosperitate. Cei care au îndatorat statele s-au folosit de clasa politică coruptă pentru a face acest lucru, deci lăcomia este principală vinovată şi atunci şi de ce să nu plătească şi lăcomia? Nimeni nu poate afirma că la nivel internaţional creditorii nu ştiau că acei bani nu vor produce efecte.

Opinii

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite