Păstorii, turma şi vaccinul anti-COVID-19

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preot

Povestea este cu adevărat senzaţională şi are - mai ales, poate avea - implicaţii care trec cu mult de discuţia teologică, de certurile, invidiile şi discordanţele specifice în lumea şefilor bisericilor şi ajung, din nefericire, în domeniul securităţii naţionale.

Nu este vorba, aşa cum aţi putea crede, de încă o discuţie în legătură cu presupuse fapte imputate Patriarhiei Române oricum autocefale până la capăt şi Întâi Stătătorului ei, acuzaţii anchetate acum de DNA. Nicidecum. Şi, oricum, nu ne pandemie se ocupă ai noştri ierarhi, cu toţii concentraţi pe alte chestiuni, fapt uşor de înţeles, chiar dacă puţin mai greu de acceptat.

Subiectul de azi este cu mult mai serios deoarece, cum veţi vedea, este vorba despre o chestiune realmente gravă şi deloc simbolică, cu profundă relevanţă la nivel social şi care poate afecta, cum spuneam, foarte serios chiar, securitatea naţională şi, de aici, fie şi numai ca mesaj creator de precedent, ar putea ajunge să producă vulnerabilităţi importante la nivelul NATO.

La timpul potrivit, adică în august, v-am prezentat decizia Pentagonului ca vaccinarea să devină obligatorie pentru toţi militarii din serviciul activ, pentru toţi angajaţii civili (inclusiv cei care lucrează în companii care au sub-contractat servicii pentru US Army), dar şi pentru Garda Naţională şi rezervişti.

Preot

Aveţi aici povestea completă. Conform deciziei Pentagonului, soldaţii din serviciul activ (485.000 de persoane) trebuie să fie primească vaccinarea completă împotriva COVID-19 până la data de 15 decembrie. Cei 336.500 de membri ai Gărzii Naţionale şi cei 189.800 din corpul de rezervă au termen limită de vaccinare 30 iunie 2022. Până la mijlocul lunii trecute se vaccinaseră aproape 80% dintre membrii forţei active, dar situaţia este extrem de confuză şi fără date precise în ce priveşte Garda Naţională şi rezerviştii.

Dacă asta este poziţia oficială a ierarhiei pe linia de comandă şi control a armatei SUA, atunci, în principiul, asta ar trebui să fie poziţia asumată şi obligatorie şi să fie imposibil refuzul, evident în afara unor motive medicale speciale. Asta ar trebui să fie armata, asta ar trebui să fie disciplina şi, mai ales, acesta ar trebui să fie mesajul de forţă dat pe plan intern, dar şi partenerilor externi, aliaţi din NATO precum România care a luat organizarea americană drept model absolut de credinţă şi comportament.

Dacă vorbim de credinţă, atunci lucrurile s-au complicat brusc odată cu apariţia unui mesaj absolut straniu, semnat de Timothy P. Broglion (foto), Arhiepiscop pentru servicii militare, cea mai înaltă autoritate peste sufletele şi conştiinţa soldaţilor catolici din US Army.

Arhiepiscopul Broglio, mesă pentru soldaţii din Afganistan, 2014 (foto cpl. Joshua Young)

Preot

Mesajul Arhiepiscopului Broglio nu este numai surprinzător, ar fi mult prea puţin spus. Este, cel puţin în opinia mea, o posibilă situaţie de criză morală fie şi numai la nivelul US Army şi care poate introduce o variabilă majoră în raţionamentele de securitate şi apărare. Şi, în acelaşi timp, constituie un precedent clar pentru repetarea unor situaţii similare şi la nivelul altor armate aliate.

Suntem foarte, foarte departe de principiul de bază „ordinul se execută, nu se discută!“, care a înfiorat de plăcere atâtea generaţii de ofiţeri şi gradaţi din toate armatele lumii. Căci, spune Arhiepiscopul (aveţi aici textul scrisorii sale oficiale), soldaţii de confesiune catolică din cadrul armatei americane trebuie să fie autorizaţi să refuze vaccinarea invocând „obiecţiuni de conştiinţă“: „Nimeni nu ar trebui să fie forţat să primească vaccinul anti-Covid 19 dacă asta încalcă sanctitatea conştiinţei persoanei respective“.

Adică, explică înaltul prelat responsabil pentru puritatea sufletul a peste 1,2 milioane de persoane (militari activi şi familiile lor), vorbim despre situaţia în care apare necesitatea de a vaccina trupele ca fiind mai importantă decât valoarea principiilor morale care împiedică un membru al forţelor armate să primească vaccinul din moment ce asta ar fi ceva împotriva convingerilor sale religioase. Precizând că asemenea cazuri au apărut imediat după apariţia ordinului Pentagonului, persoanele respective invocând „Freedom Restoration Act“.

Ok, fiecare are dreptul legal să creadă în orice, cu toate consecinţele asumate ale libertăţii totale garantate de Constituţie. Şi, în definitiv, ce ne pasă nouă ce fac ei? Păi ar trebui să ne pese deoarece, în primul rând, haideţi să vedem argumentele din scrisoarea Arhiepiscopului. Deja intrăm într-o problematică de o gravitate extremă şi care poate avea multiple urmări, inclusiv procese naţionale şi internaţionale împotriva unor decidenţi politici şi giganţilor farmaceutici.

Zice arhiepiscopul că vaccinul Johnson& Johnson „a fost dezvoltat, testat şi produs folosind celule din fetuşii rezultaţi de pe urma avortului“, fiind în acest sens „mai problematic“ decât Pfizer şi Moderna, care doar au fost testate folosindu-se acest tip de celule, dar „Congregaţia pentru Doctrina Credinţei“ a examinat aceste probleme şi a declarat că „nu constituie o cooperare formală cu procesul avortului“ şi, din această cauză, „nu constituie un păcat“.

Asta le mai trebuia anti-vacciniştilor din întreaga lume!

Pe de altă parte, discuţia nu se poate încheia aici fără a menţiona că, în definitiv, arhiepiscopul nu numai ignoră ierarhia militară şi administrativă a Statelor Unite (nu ar fi grav, nu e singurul) ci şi - aici este chiar motiv de mirare - propria linie ierarhică.

Aveţi aici declaraţia Papei Francisc (vaccinat cu ciclul complet) privind vaccinarea anti-Covid 19 şi declaraţia Conferinţei Epsicopilor Catolici din SUA. Şi, dacă vreţi să mergeţi mai departe, iată şi o poziţie echilibrată şi de aceea interesantă a unei foarte influente organizaţii a Oamenilor de ştiinţă creştini.

Sigur, repet, la prima vedere indiferentă astea sunt doar problemele lor şi de ce ne-ar interesa? Poate din cauza dezastrului de la noi creat, printre altele, şi de o campanie dezastruoasă de comunicare publică şi de prestaţia jalnică a unor politicieni fricoşi. Măcar să fi avut asemenea discuţii publice care să genereze răspunsuri avizate şi, mai ales, să prezinte realitatea faptelor. În consecinţă, uitaţi, măcar la nivelul Armatei Române (dar şi la nivelul organismelor de forţă şi ordine publică) să se spună public care este numărul celor vaccinaţi, inclusiv din personalul medical. Asta chiar este o problemă de securitate naţională. Sau ar trebui să fie.

Deocamdată nu se poate deoarece sunt în toi pregătirile pentru parada de la 1 Decembrie, cu vaccinaţi şi fără, oricum bună pentru repararea moralului şi atât de plăcută vederii. Dar dezbateri serioase vom face vreodată şi nu numai circ politic?

Apropos, ce vaccin aţi folosit?

Document
Document
Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite