Părinţi, ce credeţi? Există cărţi toxice pentru copiii noştri?

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cartea "75 de sfaturi pentru a supravietui la scoala" starneste controverse intre educatori si parinti.
Cartea "75 de sfaturi pentru a supravietui la scoala" starneste controverse intre educatori si parinti.

„Lipeşte-le gura cu schotch fraţilor tăi, imediat după naştere”. Cum vi se pare? Ei bine, să continuăm: „Dacă vrei ca părinţii să îţi cumpere ceva, spune că e pentru şcoală. Când e vorba de asta, părinţii sunt destul de proşti şi cred orice dacă ai o scuză bună”. Sau:”Nu încerca să înţelegi deciziile părinţilor, sunt cât se poate de nedrepte”.

 De unde credeţi că sunt citatele de mai sus? Ei bine, am citat din „75 de sfaturi pentru a supravieţui la şcoală”, un volum dintr-o serie foarte populară printre copiii de la 6 la 16 ani. Veţi găsi citatele redate mai sus, la paginile 179, 37, respectiv 81 din volum. Dar cartea întreagă poate fi citată de la cap la coadă şi poate îngrozi părinţii şi educatorii.

Profesorii mai vigilenţi s-au sesizat deja şi au interzis copiilor să vină la şcoală sau la afterschool cu cărţi şi reviste de acasă, de teamă că nu pot controla întodeauna conţinutul acestor materiale.

Întâmplarea ridică mai multe întrebări:

  • Este etică promovarea produselor, fie ele chiar şi cărţi, către copii fără niciun avertisment legat de vârsta minimă? (În cazul jucăriilor există astfel de avertismente, ar fi util să fie aşa şi în cazul cărţilor?)
  • Este o soluţie să interzici într-un fel sau altul o carte de teamă că ar promova comportamente nedorite?
  • Beneficiul că cei mici citesc este mai mare decât prejudiciul că citesc carţi slabe, sau nepotrivite vârstei?
  • Judecăm în aceiaşi termeni muzica, dansul, emisiunile TV la care sunt expuşi copiii noştri?

Să ne imaginam că duci copilul tău de 6 ani într-o librărie. Mergi cu el la raionul cu literatura pentru copii şi gaseşti alături de manualele de clasa pregatitoare şi „75 de sfaturi despre cum să supravieţuieşti la şcoală”, carte care a fost promovată pe canalele de desene animate şi în revistele pentru copiii. Ai fost targetat de reclamă tu, părinte de copil de clasa pregătitoare şi tu, copil de clasa pregătitoare... Niciun avertisment în privinţa vârstei, în afară de precizarea vagă „pentru puşti şi puştoaice”. Coperta pare şi ea potrivită şcolarului mic, mai modernă şi cu mai mult simţ estetic dacă o compari cu manualele, dar aceasta este o altă discuţie. Cumperi cartea şi copilul o citeşte. Poate că este prima dată când citeşte o carte fără să fie împins de la spate. Poate este prima carte pe care o citeşte în viaţa lui.

Ce riscuri sunt atunci când întâlneşte în carte fraze precum cele pe care le-am citat? Anulează cartea tot ceea ce copilul a învăţat până atunci? Dacă în carte copilului i se spune „părinţii sunt proşti”, voi aţi fost înţelepţi până când copilul a citit cartea, iar de acum înainte veţi fi proşti în ochii lui? Dacă aveţi un copil cu păreri contrare celor din cărţile pe care le citeşte, credeţi că ar discuta cu voi, sau ar renunţa la părerile lui şi le-ar împrumuta fără nicun filtru pe cele din carte?

Cum aţi reacţiona voi şi ce aţi face dacă aţi avea un copil care nu ştie ce este un pamflet, sau o carte proastă,  dar citeşte cu plăcere un volum precum cel citat în articol?

Închei cu un alt citat din volumul controversat: „Citeşte! De fiecare dată când citeşti o carte, moare un prost!”. Este sfatul 26, pagina 88 din volumul din „75 de sfaturi pentru a supravieţui la şcoală”.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite