Opoziţia stă într-un singur om: Traian Băsescu

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Niciodată, din 1989 încoace, opoziţia din România nu a fost atât de slabă ca acum. În anii `90, când Iliescu lua 80 % în alegeri, PNŢCD şi PNL erau, totuşi, nişte partide de luat în seamă.  Organizau mitinguri cu zeci de mii de oameni, iar presa scria despre acţiunile lor.

Astăzi, la un miting al PDL nu se adună nici membrii de partid. Nu mai vorbesc despre Forţa Civică, PNŢCD sau Partidul Mişcarea Populară. Astea nici în sondaje nu adună simpatizanţi cât să umple o piaţă a unui orăşel de provincie. Din păcate pentru democraţia românească, opoziţia, practic, nu mai există. Cu o singură excepţie: Traian Băsescu.

Văzând cât de anemici sunt colegii lui de odinioară, preşedintele e singurul care s-a luat la trântă cu USL. În ultima vreme a atacat guvernarea mai mult decât toţi liderii aşa-zisei opoziţii la un loc. A organizat conferinţe de presă la Cotroceni atât de des, încât e în pericol să se trezească ca Petrică în povestea cu lupul, adică să nu-l mai ia nimeni în seamă. Dar nici nu prea are ce face. Liderii de carton ai partidelor din opoziţie, că e vorba de Blaga, de Predoiu, de Ungureanu, de Pavelescu sau de Tomac, n-ar face rating nici dacă s-ar certa cu Oana Zăvoranu, în direct, la emisiunea lui Măruţă.

Sigur, liderii opoziţiei spun că sunt activi, că propun proiecte, dar că presa nu-i bagă în seamă. Însă presa nu îi bagă în seamă pentru că publicul nu se uită la ei. Ăsta-i crudul adevăr. Sunt, aşa cum se spune în popor, moartea pasiunii. Dacă nu pleacă de la această realitate dură, se mint singuri. Şi se pare că le place s-o facă, din moment ce marea lor pasiune este să se declare candidaţi la preşedinţie. Ultimul care s-a declarat recent prezidenţiabil este Mihai Răzvan Ungureanu. Aşa, şi ?...

Mai sofisticaţi, cei de la PDL şi-au făcut guvern din umbră şi au pus şi un premier, fostul ministru al justiţiei Cătălin Predoiu. Acum, organizează, cică, o competiţie internă pentru desemnarea candidatului la preşedinţie. Vă daţi seama ? Îl vor alege pe adversarul lui Antonescu din 2014. Sau al lui Ponta. Sau şi al lui Ponta şi al lui Antonescu. Interesul populaţiei faţă de acţiunea pedelistă ? Aproape de zero. Am întrebat câţiva oameni, care altfel citesc zilnic ştirile. Nimeni nu auzise ce vrea să facă PDL (bine, unii m-au întrebat dacă PDL mai există). N-am mai insistat să-i întreb dacă ştiu cine sunt candidaţii pentru că riscam să mă trezesc vorbind singur.

Lipsă de idei, de charismă şi de forţă. Asta remarcăm la liderii de astăzi ai opoziţiei. De aceea, pe fondul erodării USL la guvernare, singurul care adună procente de încredere este, surpriză,Traian Băsescu. Ba, mai mult, Băsescu este văzut de unii cu şanse să câştige alegerile prezidenţiale, chiar dacă nu mai are voie să candideze. Vasile Blaga nu există în sondaje, deşi este liderul PDL. Nu vrea să-şi asume nimic, nu vrea să candideze, nu vrea să iasă. Poate ar trebui întrebat dacă mai vrea să fie politician şi să-i curme cineva suferinţa. MRU, văzut cândva ca marea şansă a dreptei la prezidenţiale, e ca un fotbalist din liga lui Mitică, despre care se spune că s-a născut talent şi a murit speranţă. Omul s-a trezit acum că va candida la Cotroceni, deşi electoratul îl aştepta pe baricade cam de când l-a dat Ponta jos din funcţia de premier.

Despre noul intrat, Cătălin Predoiu, lumea nu ştie nimic şi nici nu vrea să afle. Doar cunoscătorii într-ale politicii aşteaptă să afle cine este, de fapt, în spatele lui. Cât le priveşte pe marile speranţe feminine Monica Macovei şi Elena Udrea, nimeni nu le vede candidate la preşedinţie într-o Românie misogină. În plus, Macovei ne-a lăsat impresia că singura ei dorinţă e să mai prindă un post bănos de europarlamentar. Chiar dacă pentru asta trebuie să mergă cu „sărut mâna” la Vasile Blaga, cel pe care îl desfiinţa odinioară. Udrea a pierdut la mustaţă bătălia pentru şefia PDL şi de atunci nu-şi mai revine. Încă îşi mai închipuie că jumătate dintre oamenii din partid se aliniază în spatele ei, chiar dacă habar nu are încotro să îi ducă. Poate dacă o să-i repete cineva că nu e şeful PDL şi că nici nu mai e ministru, o să se trezească la realitate. După cum spuneam, la ora actuală, opoziţia stă într-un singur om: Traian Băsescu.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite