O vizită în paradisul trandafirilor

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Festivalul trandafirilor de la abatia Chaalis din Franta, iunie 2014
Festivalul trandafirilor de la abatia Chaalis din Franta, iunie 2014

Zilele trecute am fost în paradis. Paradisul trandafirilor de toate culorile, formele şi soiurile (in)imaginabile. Organizat în curtea unei foste mănăstiri, Festivalul trandafirilor de la Chaalis este unul dintre cele mai importante evenimente florale din Franţa, locul în care timp de patru zile, toţi cei care iubesc universul vegetal îşi dau întâlnire pentru a savura cu toate simţurile magia şi frumuseţea inepuizabilă a naturii.

Ajuns la cea de a XIII-a ediţie, acest festival reuneşte un număr impresionant de expozanţi, specialişti în arta florală, cultivatori, horticultori, artizani şi vizitatori veniţi din toate colţurile lumii pentru a admira mii de trandafiri expuşi în peisajul romantic al domeniului fostei abaţii Chaalis. Situată la numai 45 de kilometri de Paris, în inima pădurii Ermenonville, Chaalis este una dintre cele mai mari abaţii cisterciene din Franţa, fondată acum opt secole de regele Ludovic al VI-lea. Festivalul trandafirilor este ocazia ideală pentru a (re)descoperi acest domeniu de o frumuseţe rară, datorată atât trecutului său istoric şi religios, cât şi colecţiei de artă a muzeului Nélie Jacquemart-André şi a capelei dedicate Sfintei Marii. Aşadar, cele mai frumoase roze din Franţa şi-au dat întâlnire într-un loc ideal, în care arta florală şi peisagistică, arta fotografică şi magia parfumurilor au încântat peste măsură sute de vizitatori.

Nu cred că este un secret pentru nimeni faptul că în Franţa pasiunea pentru grădinărit este ridicată la rangul de artă, de la maeştrii celebrelor grădini regale şi până la oamenii simpli, universul floral fiind o permanentă sursă de inspiraţie şi creativitate. Aşa se explică şi succesul unei astfel de festival care an de an invadează prin frumuseţea şi diversitatea florilor vastul domeniu al abaţiei Chaalis, anul acesta organizatorii acordând o atenţie deosebită artei peisajului. Invitatul de onoare al celei de-a XIII-a ediţii a fost fotograful Jean-Baptiste Leroux care prin expoziţia "Portraits de jardin..." a oferit o lumină specială acestui festival, fotografiile sale fiind un dialog subtil între artă şi natură. Ochiul fotografului s-a suprapus peste cel al grădinarului regal, de la portocalii din curtea palatului Versailles şi până la luxuriantele grădini ale palatelor din Maroc, obiectivul lui Jean-Baptiste Leroux capturând cele mai frumoase grădini din Europa şi de pe coasta mediteraneeană.

journees dela rose

Concepută ca un preambul al festivalului, expoziţia renumitului fotograf franceze este o călătorie prin fascinanta lumea a grădinilor şi metamorfoza acestora în funcţie de lumina şi capriciile celor patru anotimpuri. Explorând aceste domenii în care armonioasa colaborare dintre om şi natură depăşeşte orice imaginaţie, îţi dai seama că fiecare dintre noi are posibilitatea de a-şi inventa grădina ideală şi de a creea un colţ de paradis. Iar Festivalul trandafirilor este locul ideal pentru a visa la acest paradis, vizitatorii având ocazia de a întâlni numeroşi specialişti horticultori, peisagişti, pictori, artizani şi tot felul de creatori inspiraţi de fascinanta lume vegetală. De asemenea, programul festivalului a cuprins şi numeroase conferinţe despre universul complex al trandafirilor şi magia artei parfumului, ateliere despre secretele naturii, ateliere de pictură şi confecţionarea de pălării, precum şi un atelier special dedicat artei de a crea buchete florale.  De la trandafirii Mozart şi Cristofor Columb, trecând prin tărâmul de basm al orhideelor cu rădăcini aeriene şi al macilor giganţi şi terminând cu măslinii vechi de o sută de ani din grădinile mediteraneene, pot spune că în câteva ore am cunoscut, am simţit şi am văzut un colţ de paradis de aici de pe pământ. Îngrijite cu multă delicateţe şi iubire, florile parcă ştiu să răspundă nevoii noastre permanente de frumos oferindu-ne plăceri vizuale şi olfactive ce merită aprecieri numai la superlativ. Iar "Regina Florilor", adică roza botezată astfel de poeta greacă Sappho, şi-a confirmat pentru a nu ştiu câta oară acest statut, impresionând prin varietate, frumuseţe şi parfumuri alese. 

journees dela rose
journees dela rose

Diafani sau impetuoşi, solitari sau cu multiple inflorescenţe, voluminoşi sau în miniatură, roşii, mov, galbeni, portocalii, roz, albi sau pur şi simplu multicolori, trandafirii nu contenesc să ne uimească prin diversitate fiind o sursă de inspiraţie inepuizabilă pentru horticultori şi artişti, deopotrivă. An de an se obţin noi hibrizi înzestraţi cu calităţi biologice şi decorative deosebite, trandafirul fiind cea mai apreciată plantă ornamentală deoarece se adaptează oricărui sezon, impunându-şi în acelaşi timp propriul stil de viaţă în mediul natural. Mai mult, cred că nici unei alte flori de pe pământ nu i s-au atribuit atâtea simboluri, de la simbolul iubirii, al luxului sau al plăcerilor şi până la emblemă a purităţii în artă, dar şi al binecuvântării divine, trandafirul traversând mii de ani istorie şi rămânând pururea tânăr. Nu ştiu dacă veţi avea vreodată ocazia de a participa la acest festival, dar am datoria moral-florală de a vă invita să păşiţi, indiferent de anotimp, pe tărâmul vegetalo-misterios al domeniului de la Chaalis. Ruinele fostei abaţii cisterciene, originala colecţie de artă a cuplului Jacquemart-André, grădina de trandafiri creată în stil medieval de renumitul peisagist André Gamard, magnificile fresce din biserica dedicată Fecioarei Maria, supranumită şi "Capela Sixtină" din provincia Oise, sunt tot atâtea motive pentru a descoperi un patrimoniu artistic, dar şi un patrimoniu fragil compus din minunate spaţii vegetale unde totul este creat pentru plăcerea spiritului şi a simţurilor. 

journees dela rose
Opinii

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite