O ştire neconfirmată circulă în mass-media: Ciucă preşedinte şi Iohannis şef la PNL şi premier. Câtă crezare poate avea?
0Să analizăm cu argumente pro şi contra posibilitatea adeveririi scenariului din titlu. După gafa incredibilă cu autopropunerea ca şef la NATO, Iohannis a devenit persona non grata în cercurile conducătoare de la UE. A fost o gafă de elev, eu n-aş fi făcut-o. Iohannis are acum de ales între a deveni un „nimeni” în România, sau a deveni conducătorul de facto al României. Situaţie în care ar avea ocazia să dea cu „flit” şi celor de Bruxelles.
Argumente pro
Dacă perspectiva aceasta ar fi anunţată înaintea turului întâi al alegerilor prezidenţiale, creşte posibilitatea ca Ciucă să intre în turul al doilea şi să câştige preşedinţia. Ciucă ascultă oricum de Iohannis, apare posibilitatea de a exclude PSD de la Guvernare, şi dreapta politică s-ar ralia în jurul acestei idei, votând în mare măsură pentru intrarea lui Ciucă în turul al doilea.
Iohannis va explica că aducerea PSD la guvernare acum trei ani nu avea alternativă posibilă, în contextul extern care solicita o stabilitate politică în ţară. Istoria îi va da dreptate sau nu. Acum apare posibilitatea ca PSD să fie exclus de la viitoarea guvernare, dacă dreapta politică va înţelege această posibilitate şi-l va susţine pe Ciucă preşedinte împotriva lui Ciolacu, mai ales că alţi candidaţi credibili, cu şanse reale, nu există.
Ciucă îl va desemna pe Iohannis premier, având în spate majoritatea dată de un scor mai mare al PNL în alegerile parlamentare, şi constituirea unei majorităţi de dreapta în parlament. PSD singur nu face majoritate, iar o coaliţie cu AUR şi SOS mi se pare imposibilă, pentru că ultimele două partide sunt anti UE şi pro Rusia. După ce Ciolacu pierde alegerile şi guvernarea, în PSD se instaurează degringolada, apare „noaptea cuţitelor lungi”, aşa că nici cum nu va participa la viitoarea guvernare.
Iohannis şi PNL au şi motivaţia că trebuie să readucă bugetul ţării, deci soarta României, pe linia de plutire, ceea ce va fi posibil doar cu o guvernare de dreapta. Cu Ciolacu premier sau preşedinte nu va fi posibil acest lucru, date fiind ideile socialiste ale acestuia, presiunile clientelei politice, iar România va avea soarta Greciei.
Toate aceste argumente vor cântări mult la electoratul non PSD, care e majoritar în România.
Un alt premier de la PNL nu există, Bolojan şi Boc refuză această funcţie. De bine de rău, Iohannis este calificat pentru această funcţie, are relaţiile şi conexiunile căpătate în 10 ani de mandat ca preşedinte al României. Probabil ar reprezenta România la Bruxelles, cu mandat de la preşedintele Ciucă, adică va fi „stăpânul” absolut al României.
Argumente contra
Va reuşi Iohannis să convingă electoratul, prin programul de guvernare, că va avea o guvernare de dreapta? Aici e problema, în calitate de preşedinte n-a prea convins. Nici nu avea pârghiile necesare, soarta banilor României se află la premier, nu la preşedinte. Românii îi reproşează lui Iohannis că a rămas corigent la comunicare, că s-a plimbat prea mult pe banii ţării şi cu avioane de lux închiriate. Că a adus PSD la guvernare poate fi contraargumentat că nu avea altă variantă posibilă pentru a asigura stabilitatea ţării în contextul extern ştiut.
Funcţia de premier presupune un efort constant formidabil, 10-15 ore de muncă pe zi, de care Iohannis nu se ştie dacă este capabil. Dacă se consideră incapabil de asemenea efort, tot scenariul prezentat cade.
Și Valeriu Stoica, fost presedinte al PNL, politician cu experiență, a declarat la ultima sedință a PNL ca epoca Iohannis s-a sfârșit. Numai ca în politica „niciodată nu spui niciodată”.
Alternativa la scenariul de mai sus este guvernarea PSD
Dacă Ciolacu ajunge preşedinte va numi premier tot de la PSD, câştigător al alegerilor. A declarat că nu va fi de la PSD, dar să nu ne amagum cu poveşti. Cu preşedinte Ciolacu şi premier tot de la PSD, cu numirea în funcţiile importante în stat a unor personaje de la PSD, care 24 de ani au arătat de ce sunt în stare, soarta României este pecetluită. Vom ajunge în situaţia Greciei, tara nefinanțabilă acum 10 ani, care a fost obligată la sacrificii enorme pentru a reveni cât de cât la linia de plutire.
Acum România are o datorie publică de 180 miliarde euro. Cât mai poate creşte astfel încât să avem acces la împrumuturi externe?
Eşalonarea reducerii deficitului pe șapte ani ar însemna plata doar pe dobânzi a 600 miliarde de lei. Dar Ciolacu, cu experienţa de covrigar, nu înţelege aceste lucruri. Pentru el, satisfacerea clientelei politice, a pensiilor speciale şi a salariilor nesimţite este esenţială.
Guvernarea PSD, cu remorcă PNL adusă la guvernare cu câteva posturi neesenţiale de miniştri, va reprezenta bomboana pe coliva economiei României în următorii ani.
Reducerea cheltuielilor statului, impusă de situaţia bugetară actuală, ar afecta grav clientela PSD, care ar amenința conducerea statului cu moţiune de cenzură în parlament. Moţiunea ar trece cu sprijinul AUR şi SOS.
Acestea ar fi cele două variante rezultate din alegerile de anul acesta. Vom vedea ce vor considera românii că este mai bine pentru România.