Nu mai e nevoie de spioni: Trump ar fi dezvăluit secrete strategice privind flota SUA de submarine nucleare

0
0
Publicat:

Informația explozivă a fost transmisă de ABC News și New York Times: un om de afaceri australian a relatat anchetatorilor federali, cu multe amănunte extrem de precise, faptul că a primit din partea lui Trump, la reședința sa din Mar-a-Lago, informații strict confidențiale despre unul dintre cele mai bine păzite secete din lume, adică capacitatea operațională a flotei de submarine nucleare de care dispune armata americană.

FOTO Profimedia
FOTO Profimedia

Povestea ar fi avut loc în aprilie 2021, iar beneficiarul confidențelor respective ar fi fost miliardarul Anthony Pratt care, ulterior, le-ar fi împărtășit mai departe alor zeci de persoane, cel puțin 45, printre care salariați ai companiei sale producătoare de ambalaje de carton, ziariști și oficiali australieni, inclusiv câțiva foști prim miniștri...

FOTO Profimedia
FOTO Profimedia

Fostul președinte american ar fi dezvăluit prietenului său australian că țara sa deschisese contactele necesare pentru a putea cumpăra submarine nucleare americane și, cu această ocazie, i-a dezvăluit secrete strategice, numărul de încărcături nucleare care se află de regulă pe submarine și la ce distanță acestea se pot apropia de nave similare rusești fără teama de a fi detectate.

image

Scandalul este uriaș și se află doar la început deoarece, evident, anchetatorii federali americani vor conecta totul la probele pentru procesul privind documentele secrete cu care Trump ar fi părăsit Casa Albă și se aflau stocate ilegal la reședința sa, proces care va începe în iunie 2024. Revine acum în memorie relatarea făcută de colegii de la Huffington Post conform căreia Trump, în martie  2022, ar fi sugerat ca avioane F-22 din Air Force să fie „deghizate” cu un drapel chinez și care, apoi, să bombardeze Rusia fără teamă de represalii. Moscova ar replica imediat atacând China și americanii „n-ar mai avea decât să se așeze în fotoliu și să privească luptele”. Chiar Trump a spus asta în fața unei mulțimi reunite la New Orleans și care a aplaudat îndelung. Apoi pe Fox News atunci când, în direct, a spus că SUA ar trebui să trimită flota de submarine nucleare să patruleze de-a lungul coastei rusești.

Ancheta este în plină desfășurare șu vom vedea cum evoluează, chiar dacă, așa cum era d așteptat, Trump a declarat că totul este doar o invenție folosită de procurorii corupți „care vor astfel să interfereze în alegerile prezidențiale din 2024”. Dar răul este făcut deja, la un cu totul alt nivel decât cariera politică a lui Trump sau chiar alegerile de anul viitor pentru Casa Albă. 

Este o mare problemă faptul că, în acest moment al tuturor tensiunilor și dezvoltărilor negative privind soliditatea și solidaritatea în sistemul de apărare și securitate al lumii occidentale, asemenea incidente vin să alimenteze indeciziile electorale și, în general, disputele între aliații din NATO. Nici măcar nu pot fi estimate consecințele pe care le va avea spălarea în public a rufelor murdare în procesul din 2024, luând în calcul că se va vorbi tocmai despre secrete din zona de apărare, despre conținutul unor documente super-confidențială și, iată, foarte posibil, despre aceste acuzații de acum privind submarinele nucleare. Acesta nu este nicidecum un eveniment oarecare căci, în esență, vorbim despre protecția sistemului NATO de care depinde total și capacitatea de apărare a României.

Nu poate fi nimănui indiferent ce se întâmplă și, mai ales, nivelul de scandal public care a devenit sosul în care se amestecă problemele care țin de securitatea SUA și a întregii zone euro-atlantice. Coborârea în noroi a atât de multora dintre reprezentanții de primă linie ai vieții politice, din America și nu numai, face deliciul presei fără ca nimeni să nu pară să se gândească la consecințele scandalului, folositoare cui își dorește ca astfel, vizibil, rapid, să poată slăbi mecanismele lumii democratice.

Dar nevoia de circ electoral pare să fie mult mai mare decât calculul privind consecințele, căci circul aduce voturi și ține oamenii în fața televizoarelor, mai ales când asta pare să țină de foame și de cald.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite