„Modelul american al democrației” nu mai este standardul ideal, spun statisticile americane
0Rămâne de văzut cât rău au făcut diviziunile fratricide din politica americană, acuzațiile, vorbele grele și injuriile fără precedent dar și bătălia nemiloasă între cei doi lideri, Trump și Biden. Dar, deja, ce se petrece în SUA, fără precedent ca intensitate a bătăliei politice, ridică semne de întrebare foarte serioase și care, firește, sunt recepționate cu neliniște de către diverșii parteneri strategici importanți, reali, ai Americii cred că ar putea să-și redefinească prioritățile în cazul în momentul, la Casa Albă, se vor noi direcții de acțiune în politica internă și externă.
Dar, pe fundal, acest a este contextul în care apare o temere de fundal care influențează și începe deja să modeleze diverse reacții în opiniile publice din mai multe țările ale lumii considerate drept esențiale de către americani și, ca atare, testate de institutele lor de sondaje. Iată de ce cred că este foarte interesant pentru dumneavoastră să vedeți rezultatele unuia dintre aceste sondaje recente efectuat de una dintre cele mai credibile surse americane în domeniu, Pew Research Center’s Global Attitude, foarte comentat în ultimele zile de către analiștii care pregătesc dosarele pentru liderii politici care contează într-o Europă și ea prinsă de zbaterea unei schimbări fără precedent, concentrată în orele la care citiți acest material pe posibilitatea ca în Franța, singura putere nucleară europeană din NATO, să fie ales un comunist la conducerea Adunării Naționale...că va fi sau nu așa, este în sine un avertisment că vechile linii politice au tendința să se rupă și motorul occidental al continentului nostru să vireze către stânga.
O situație extrem de ciudată și nouă în care apar analize precum cele difuzate de institutul de sondaje STATISTA.
Foarte îngrijorător pentru viitor dacă este să acordăm credit acestui sondaj efectuat în 34 de țări: concluzia este că respondenții spun că SUA nu mai este un exemplu bun de urmat în materie de democrație, cele mai negative atitudini venind din țări ca Franța sau Mexic, cu peste 40% dintre respondenți au percepții negative importante. La polul opus, peste 60% dintre cei chestionați în Germania, Japonia sau Canada au declarat că democrația americană constituia un exemplu bun dar lucrurile s-au schimbat de câțiva ani.
Problema reală, în imediat și pe termen scurt, este dacă se va modifica sau nu contextul general în care se face aceste sondaje și analize, adică dacă va evolua sau nu fenomenul violenței politice interne, cu accente extreme care să se transforme în acte de terorism intern și care vor fi consecințele pentru imaginea de credibilitate pe care America o dă în primul rând partenerilor săi din NATO și din lume.
Îngrijorare reală sau scoasă propagandistic în momentul în care reînvie dezbaterea asupra dreptului nelimitate de posesie a armelor? Pentru a avea un răspuns extrem de solid și argumentat, vă invit să citiți ce se spunea în prezentarea unui sondaj lansat la finele anului trecut de Public Relgion Resarch Institute PRRI) în parteneriat cu Brookings Institute în care, vorbindu-se despre alegerile din acest an din SUA, peste 75% dintre respondenți spun că „viitorul democrației în SUA este în pericol în alegerile din 2024”. Un sfert dintre americani (23%) sprijină ideea de violență politică și că trebuie să acționeze „deoarece lucrurile au mers prea departe și patrioții americani trebuie să recurgă la violență pentru a ne salva țara”.
Măsurați dumneavoastră cât de aproape încep să fie și europenii – dar și segmente ale societății românești – de acceptarea, chiar entuziastă, a acestui tip de model social în care, cum spunea odinioară Troțky, „armele trebuie să susțină aplicarea justeții principiilor revoluționare”. Suntem încă la zona de retorică, dar porțile sunt deschise. Nu prea mai are nimeni nici timp și nici chef să mai discute principii.
Ca odinioară, lupta politică se mută în stradă și mânuitorii maselor cheamă la luptă. Ați mai auzit asta undeva?