Ministrul Adrian Câciu nu pricepe: îngheţarea veniturilor+inflaţie=scăderea nivelului de trai

0
0
Publicat:

Mare scandal între ministrul Adrian Câciu şi analişti economici. Ministrul nu vede vreo vină în faptul că nu a atras bani europeni, şi nici că ne aşteaptă vremuri grele, consecinţă a OUG „trenuleţ”.

 Adrian Câciu FOTO Inquam Photos/Octav Ganea
Adrian Câciu FOTO Inquam Photos/Octav Ganea

Iată ce scrie ministrul Câciu:

„La fiecare sfârşit de an apar falșii profeţi ai crizei, toţi plăvanii, glăvanii, păunii şi alte personaje dornice de celebritate toxică. Care, după ce aruncă cu minciuni și nu răspund pentru ele, se întreabă de ce crește extremismul. Unii ar spune că sunt parte al acestuia, dar eu nu vreau să cred asta. Nu vă mai uitați în gura lor. De trei ani cântă prohodul României și al românilor și de fiecare dată au fost contraziși de realitate. Vor fi contrazişi de realitate și în 2025.

Se referă la prof. univ. dr. Cristian Păun, profesor  la ASE.  Bogdan Glăvan este  licenţiat al Academiei de Studii Economice din Bucureşti,  în 2000 a obţinut  diploma de studii aprofundate, iar în 2004 a devenit doctor în economie. În 2013 a primit şi certificatul de abilitare din partea Ministerului Educaţiei. 

Cristian Păun i-a răspuns:

 „Văd că câciu a prins iar glas! Ar trebui să stea ascuns ani buni de acum înainte. După ce şi-a bătut joc de bugetul din 2023, de colectare şi luptă cu evaziunea fiscală, a făcut ţândări fondurile europene în acest an. A reuşit marea «performanţă» să nu absoarbă niciun euro, nici pe PNRR şi nici pe fondurile clasice. Nimic! La sfârşitul anului trecut, am fost printre puţinii care îi spuneam lui câciu că deficitul va fi de 9%. Eu cred că realitatea l-a contrazis pe el, care prognoza o creştere economică triplă şi un deficit la jumătate”.  „Un incompetent! Optimist, dar incompetent! Aşa sunt ăştia mereu, optimişti... Stai ascuns, nu te mai arăta o perioadă... Ai făcut istorie! Ministrul «Zero Fonduri Absorbite», aşa vei rămâne în istorie. Din cauza ta şi a unor incompetenţi ca tine suntem unde suntem. Aţi avut puterea şi butoanele şi v-aţi bătut joc de ele... Ascunde-te! Şi bucură-te cu optimism de sinecura pe care tocmai ţi-a dat-o partidul...”.

Cine are dreptate?

OUG „trenuleţ”, pe lângă faptul că a îngheţat veniturile populaţiei, a mărit şi taxe şi impozite, de-ar fi să cităm doar câteva. Aceste măriri au provocat scandal între PSD şi PNL, PNL îl acuză pe Ciolacu că le-a introdus „pe şest” în OUG, fără acceptul membrilor coaliţiei.

Primă măsură controversată se referă la scăderea pragului pentru microîntreprinderi, prag  începând de la care microintreprinderile plătesc dări mari la buget. Incepând de la 1 ianuarie, plafonul a fost redus de la 500.000 de euro la 250.000 de euro, urmând ca din 2026 să fie diminuat din nou, până la 100.000 de euro.

O altă măsură este creşterea impozitului pe dividende de la 8% la 10%, începând cu 1 ianuarie. Au fost anulate şi facilităţile pentru salariaţii din IT, Construcţii şi Agricultură, care vor cere de la patronii lor măriri de salarii pentru a compensa anularea facilităţilor.

Toate  măririle de taxe şi impozite din OUG „trenuleţ”, altele care vor veni după alegerile prezidenţiale, se vor duce în preţuri, deci în inflaţie, care va creşte accelerat. Cu venituri îngheţate, asta înseamnă scăderea puterii de cumpărare a populaţiei, deci a nivelului de trai. Ce este greu de înţeles, dle Câciu?

Este posibil ca şi cursul de schimb să sară de 5 lei/euro, dacă BNR nu va mai fi în stare să-l ţină în frâu. Să vezi atunci scumpiri în lanţ la toate produsele de utilizare zilnică.

Bogdan Glăvan spune şi el într-un interviu pentru presă:

 „România se îndreaptă către o criză foarte mare, similară cu cea care s-a produs în Grecia. Bugetul e o ficţiune, o vrăjeală. Ne împrumutăm 250 de miliarde lei pe an, în 2026-2027 se termină banii din PNRR, iar în 2028 vom plăti 3% din PIB doar pe dobânzi”. „În acest moment, românii trebuie să ştie că, de fapt, nu există bani de pensii şi salarii. Acestea de plătesc din împrumuturi externe tot mai scumpe. Aterizarea e aşteptată după 2027, iar ce s-a întâmplat în Grecia în 2012 este un bun model pentru ce va urma. După colapsul de atunci, grecilor li s-au diminuat veniturile cu o treime timp de 10 ani. Românii ar face bine să-şi amintească de criza din 2010 de la noi, când salariile s-au redus cu 25%. Asta urmează, în urma politicilor fiscale şi economice ale coaliţiei PSD-PNL, care a refuzat cu obstinaţie să facă reforme”.

Cristian Păun revine şi el în prima zi a noului an cu explicaţii

Inflaţia rămâne fenomenul macroeconomic cel mai periculos şi pentru anul 2025. Deficitul României, ca procent din PIB, poate nu pare mare, dar sumele absolute sunt imense. Acele sume nu există în realitate, ele sunt aduse din viitor prin împrumuturi”.

Lucrurile sunt clare pentru specialişti, nu şi pentru sinecuriştii PSD care au mai ocupat şi posturi în guvern. Iar Marcel Ciolacu trebuia să citească ce spun specialiştii, nu miniştrii săi afoni în economie. N-a făcut-o, să vedem ce va face în continuare.

Comparația cu deficitele altor țări este absurda. Nu se poate compara economia României cu aceea din Germania, Franța sau Italia.

Cert este că suntem într-o perioadă critică, iar cel mai grav lucru care se poate întâmpla ar fi ca agenţiile de rating să ducă România în categoria „junk”, iar investitorii să nu mai împrumute România. Atunci ne-am duce cu căciulă în mână la FMI, care ne va acorda un împrumut mare la dobândă rezonabilă, dar ar pune condiţii „groaznice”.

Contextul politic, economic, geostrategic, european şi internaţional ne avertizează că numai de aşa ceva nu aveam nevoie. Dar unde nu-i cap la conducători, vai de cetăţeni!

Opinii

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite