Minciuni necredibile! Ce au fost, ce sunt și ce visează să fie actorii politici

0
Publicat:

Campania electorală pentru alegerile prezidențiale este în toi, astfel că toți candidații se află într-o competiție între ei de a convinge cât mai mulți cetățeni să le acorde încrederea la urne.

Ca de obicei în astfel de campanii, candidații pozează în diverse posturi, care îi arată în posturi de care sunt departe de a fi, clamând mentalități, caractere, fapte și atitudini false, nerecunoscute în realitate de către cetățenii care le-au urmărit aparițiile publice de politicieni până la această campanie în care sunt actori principali!

Cadidați la alegerile prezidențiale 2024/Inquam Foto
Cadidați la alegerile prezidențiale 2024/Inquam Foto

Și evident, aceștia fac promisiuni cu duiumul, promisiuni fără de care nu există nicio campanie electorală.

Cei mai puternici din punct de vedere al organizațiilor pe care le au în spate, partide de guvernare, PSD și PNL, cu potențial financiar foarte mare, care pompează sume imense pentru a-și face favoritul câștigător la final, auavut și au frecvente apariții publice în diverse dezbateri la televiziunile de știri cu putere mare de influență a electoratului.

Sunt așa zisele televiziuni cu patroni cu bube-n cap, care se străduie să facă jocurile și să influențeze rezultatele alegerilor!

Acestor actori politici principali li se adaugă unii candidați așa ziși independenți, care au însă notorietate, bani și echipe puternice care-i ajută, cum este cazul lui Mircea Geoană, fost președinte al PSD, fost ocupant al unei funcții importante în NATO, ”cea mai importantă funcție internațională ocupată vreodată de un român” așa cum se autoprezintă.

Avem printre așa zișii candidați cu șanse și reprezentanții unor partide neguvernamentale, cum ar fi AUR și USR, care atrag atenția, stârnesc numeroase comentarii și controverse atât în rândul electoratului cât și printre contracandidați care nu ratează niciun prilej de a se ataca reciproc.

Mai sunt candidații mai puțin vizibili, unii cu o slabă notorietate, alții foști miniștri și ocupanți de înalte demnități publice în vremea unor guvernări trecute, dar care nu prea sunt băgați în seamă de media pe motiv că nu prea au șanse și bani de aruncat pe publicitate electorală și aici îi putem enumera pe Ludovic Orban reprezentantul Forța Dreptei, Kelemen Hunor de la UDMR, Ana Birchal și Cristian Diaconescu foști oameni de partid, acum candidați independenți.

După cum se vede cu ochiul liber, unii au pregătirea necesară, educația, experiența necesare ocupării unei poziții înalte în statul român, pe când alții încă se străduiesc să învețe.

Cu toții fac eforturi, se dau peste cap să-i convingă pe alegători că ei sunt salvatorii României și că vor face o țară fantastică dacă vor fi aleși în fotoliul de la Cotroceni!

Unii dintre așa zișii favoriți apar pe la televiziuni însoțiți de alaiuri mai mari sau mai mici, după potență, cu cățel cu purcel, cu soții, copii, nepoți, oameni apropiați dintre susținătorii de partid și de găști, ”Nea Paul, Nea Petre”, în timp ce alții preferă să vină fără membri de familie.

Dezbaterile de până acum au produs mai mult scandaluri, controverse, acuze de plagiat, acuze de manipulări, dezinformări, au apărut subiectele fermelor de troli, boți în slujba unor candidați, dar pe care nu i-a confirmat până acum, însă, nicio instituție abilitată a statului!

Ciolacu se dă un fel de om obișnuit din popor, omul de la Buzău, cel cu poza de la vânătoare cu Hayssam, care a avansat de jos cu pași mici în politică până la șef al celui mai mare partid din România, PSD, până la funcția acuală de prim ministru, ajuns candidat favorit la președinția țării. Cât despre sintagma ”sărac și cinstit”emulație a fostului tătuc Ion Iliescu, cu zeci de ani în urmă, aceasta nu se mai potrivește demult cu starea liderilor marelui partid PSD, socialiștii noștrii actuali fiind acum niște politicieni prosperi, cu afaceri și averi impresionante. Doar majoritatea electoratului lor tradițional a rămas undeva la limita sărăciei, a lipsurilor materiale și a educației precare.

Favoritul Marceeel Ciolacu, ”old man”, declară că ”învață, învață, învață” cu meditatori: politică, engelză, economie! Și pe lângă multe altele se jură și promite, cu tatuaje, că nu va face alianță cu AUR și că nici în ruptul capului nu va mări taxele românilor după alegeri!

Ostașul/penelist Nicolae Ciucă pozează în mare familist, general și acasă, care se jură că s-a rupt definitiv de foștii aliați de la ”ciuma roșie”, pe care a pus câinii galbeni, de parcă nu ar fi fost niciodată în gașca rotativei la guvernare!

Și pentru a atrage mai multe voturi, inclusiv de la militari, generalul care a zis odată că nu va face niciodată politică s-a delimitat de ”dulapul” de la Cotroceni, care l-a propulsat în sferele înalte și amețitoare ale puterii!

Și acest candidat considerat printre favoriți a dovedit că învață în continuare, dovadă că a învățat să nu se mai bâlbâie...”ă, ă, ă”!

Georgică Simion, patriotul de serviciu, este și el un fel de favorit al unor cetățeni cu drept de vot, frecventează electoratul AUR cu elicopterul, în piețe, târguri și pe aiurea cu speranța că îi va convinge pe tot mai mulți naivi că le dă case și va apăra țara de hoți!

Cel mai mare pericol pentru primii doi mari favoriți pare să fie însă, Mircea Geoană,”prostănacul”, omul NATO, românul care a avut ”cea mai mare funcție internațională din istorie”, independentul cu notorietate, bani și ”ferma de troli, boți” văzută doar de unii dintre contracandidați, menită să manipuleze electoratul și să-i aducă victoria!

Pentru prima dată în ”România, dragostea mea!”, acesta a adus un stil de campanie inedit pentru noi, american, dinamic, interactiv, ”Mulțumesc pentru întrebare!”, de la care are speranțe că-i va aduce victoria!

Elena Lasconi, candidata USR, stârnește tot felul de discuții și controverse prin stilul nonșalant și vocal cu care abordează campania, fiind și cea care a stârnit scandalul ”fermei de troli” atribuite lui Mircea Geoană!

Oare de ce așa zișii favoriți îl simt pe Geoană ca principalul pericol pentru ei?

După cum putem constata deja, candidații sunt împărțiți între cei cu șanse, așa zișii favoriți care contează acum și vor conta și după alegeri prin partidele puternice din care fac parte și candidații care nu au șanse, candidații care nu contează acum, dar ale căror voturi adunate s-ar putea să fie foarte importante în turul doi al alegerilor prezidențiale.

După cum a evoluat campania electorală până acum, românii au parte de mai mult circ și demagogie, cum au avut dintotdeauna și nu au parte mai deloc de dezbateri reale privind problemele importante, stringente ale cetățenilor și României: economie, securitate în contextul războiului din proximitate, dezvoltare, educație și alte domenii care contează în viața de zi cu zi!

Opinii

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite