Mihail Gorbaciov a eşuat, dar a făcut lumea mai bună

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Numeroase sunt motivele pentru care națiuni întregi și numeroși oameni îi poartă lui Mihail Gorbaciov o adâncă recunoștință. Ce discrepanță față de succesorul său de astăzi, Vladimir Putin.

Caricatură: Mihail Gorbaciov, cu un târnăcop pe umăr, trecând prin gaura pe care a făcut-o în perete
Caricatură: Mihail Gorbaciov, cu un târnăcop pe umăr, trecând prin gaura pe care a făcut-o în perete

Utopia comunistă nu a putut fi transpusă în realitate, nici cu vorbe bune și promisiuni, nici cu execuții în masă și gulaguri. În 1985, PCUS a întreprins o nouă încercare de a-și salva imperiul. Misiunea lui Mihail Gorbaciov, relativ tânăr la acea vreme, era de a reduce decalajul tot mai mare față de Occident. Însă, la fel ca toți predecesorii săi, a eșuat.

Numai că eșecul său nu a pus capăt doar Războiului Rece. Slăbind strânsoarea violenței care ținea unit Imperiul Roșu, el a redat libertatea și, odată cu ea, demnitatea a milioane de oameni. În cele din urmă, rușilor înșiși, dar și ucrainenilor și altor popoare din Uniunea Sovietică. Acestora li s-a permis să fie din nou ruși, georgieni, armeni sau letoni, oameni cu drepturi civile. Nu mai trebuiau să fie proletari care stăteau în fața unor rafturi goale și se prefăceau că trăiesc în paradis.  

Rusia - o națiune întârziată

Ce tragedie că Mihail Gorbaciov a decedat taman acum. După 1991, balticii, polonezii, cehii, slovacii, est-germanii sau românii s-au mutat cu toții în ceea ce fostul lider sovietic a numit "casa europeană comună". Numai rușii, propriii săi compatrioți, încă nu se pot decide să facă acest lucru. Rusia este o națiune întârziată. Mai rău, actualul lider de la Kremlin, Vladimir Putin, caută să îi împiedice pe ucraineni și pe belaruși să urmeze calea spre libertate și democrație.

Putin vrea să se întoarcă la patos, la utopie, la sclavie. La fel ca în comunism, omul trebuie să servească statul, nu invers. La fel ca în dictatura roșie, în Rusia de astăzi orice obiecție exprimată public este periculoasă, iar cetățenii sunt mințiți prin intermediul presei controlate de stat. Ca și membrii Politbiroului de odinioară, Putin fantazează că Moscova este înconjurată de dușmani. La fel ca pe vremea lui Brejnev, o nomenclatură se îmbogățește nestingherită pe spinarea majorității, într-o țară în care domină corupția și administrarea defectuoasă. 

Gorbaciov a deschis arhivele pentru ca rușii să poată vedea cu ochii lor câte milioane de oameni au fost uciși de Stalin și Lenin fără niciun motiv. Putin închide arhivele, cenzurează cărțile de istorie, reintroduce dogma infailibilității statului. El promovează minciunile atunci când acestea servesc educației patriotice a maselor.   

Succesorul lui Gorbaciov: un dinozaur politic

Gorbaciov a adus acasă soldații din războiul pierdut din Afganistan. Astăzi, Putin îi trimite în Ucraina într-o așa-numită "operațiune specială" pentru a lupta împotriva unui fascism inexistent. Succesorul lui Gorbaciov la Kremlin este un dinozaur politic, cu idei din secolul al XIX-lea. Un om care se luptă pentru "zone de influență" în lume, nefăcând față ideii copleșitoare a modernizării economiei și infrastructurii țării sale.

În fine, un om care nu înțelege că astăzi, dacă are de ales între măreția națională (oricare ar fi aceasta) și cel mai nou iPhone, un tânăr rus alege opţiunea din urmă. Sute de mii de profesioniști bine educați care au părăsit Rusia de la începutul războiului din Ucraina stau mărturie în acest sens.   

Desigur că Gorbaciov, funcționar de partid fiind, nu era vreun as în economie. Nici măcar economia planificată a RDG, țară chipurile avansată, nu a putut fi reformată, fapt ce devenea evident după 1990. Probabil că aşa a eşuat fiecare lider de la Kremlin care şi-a pus în gând să reformeze economia planificată a Moscovei în cel mai scurt timp posibil. Presupusele succese economice ale lui Putin de acum 20 de ani s-au datorat în întregime prețurilor ridicate ale materiilor prime. Sau poate arăta cineva produse dezvoltate și fabricate în Rusia, care să fie solicitate oriunde în lume? În afară de arme, desigur. 

Limba brutelor

Gorbaciov are cu siguranță un loc în cărțile de istorie. Niciun alt om politic în afară de el nu a schimbat lumea în bine în a doua jumătate a secolului al XX-lea într-un mod atât de semnificativ. Milioane de oameni din întreaga lume au început să învețe limba rusă datorită lui, datorită acestui om politic nou și uman.  

Putin, pe de altă parte, a făcut din limba rusă o limbă pentru brute, ocărâtă, de care se feresc și mulți ucraineni. Astăzi, managerii instituțiilor de cultură din Occident trebuie să justifice dorința de prezenta un balet de Ceaikovski, sau organizarea unei o lecturi despre Dostoievski. Așa că preferă să nu o facă.  

Da, viața lui Mihail Gorbaciov a fost uneori tragică, iar prea des el a eșuat. Însă intenția lui a fost de a schimba lumea în bine. Măcar a încercat. 

Miodrag Soric - Deutsche Welle

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite