Lui Marcel Ciolacu „i s-a umflat capul”. Nu are nicio şansă în faţa lui Mircea Geoană
0Expresia n-am inventat-o eu, ci Marcel Ciolacu adresată liberalilor:
”De la PNL să nu vă așteptați la nimic. Acestor parteneri loiali li s-a umflat capul și credeau că fac nu știu ce cu Dreapta Unită. Aceste alegeri demonstrează că tocmai li s-a închis și varianta asta”. ”După 20 de ani avem un culoar deschis pentru prezidențiale”.
Premierul Ciolacu o ţine langa cu alegeri prezidenţiale în septembrie, spunând că în decembrie nici nu va mai candidă. De ce să nu candideze în decembrie? Pentru că în decembrie explodează deficitul bugetar ca urmare a creşterilor pensiilor, explozie de care este direct responsabil şi, posibil, să nu ne mai putem împrumuta pe pieţe externe. Exact ca în 2010.
I-a mituit pe bugetari să le ia voturile, fără ca România să aibă resursele necesare. Bani din PNRR nu mai primim anul acesta, iar în decembrie va veni scadenţa.
Se va repeta scenariul Firea-Nicușor Dan
Ghinionul lui Ciolacu şi al PSD este că în septembrie se va repeta scenariul Gabriela Firea-Nicusor Dan, de la alegerile pentru primăria Bucureştiului.
Nicusor Dan, un independent, neamestecat în cloaca de funcţii şi instituţii create pentru clientela politică, fără acuzaţii de fraude cu banii de la buget, cu studii pe bune, doctorat la Sorbona, a obținut dublul scorului scos de Gabriela Firea. O lovitură teribilă pentru PSD, pe care Ciolacu o trece cu vederea, cum ignoră şi deficitul bugetar şi gradul de îndatorare a ţării când vorbeşte de „măreţia” guvernării sale.
Marcel Ciolacu se va bate în septembrie cu Mircea Geoană
Mircea Geoană tot independent şi el, nu vrea să fie susţinut de PSD sau de alt partid, deşi are un istoric la conducerea PSD.
Cu ocazia primirii titlului de Doctor Honoris Causa al Universităţii de Medicină şi Farmacie „Victor Babeş” din Timişoara, Mircea Geoană a ţinut un discurs de candidat la prezidenţiale, iar bannere uriaşe de promovare a sa deja au început să apară în oraşe şi pe şosele.
Aceleaşi argumente şi diferenţe între Gabriela Firea şi Nicusor Dan vor cântări în mintea alegătorilor la comparaţia între Marcel Ciolacu şi Mircea Geoană.
Toate laudele lui Ciolacu cu politica sa economica nemaipomenită se vor lovi de întrebarea: cu ce bani aţi mărit pensii şi salarii? Cu bani împrumutaţi? Şi de unde îi daţi înapoi?
Mircea Geoană are şi el un istoric nu tocmai strălucit în politica românească. A părăsit politica românească şi a colindat lumea în diverse funcţii din care, sperăm, a învăţat multe de la democraţiile şi succesul ţărilor occidentale.
Să comparăm personalităţile celor doi candidaţi, Marcel Ciolacu şi Mircea Geoană.
Studiile. Marcel Ciolacu nu vorbeşte limbi străine. În Israel, la declaraţiile comune cu premierul Netanyahu, acesta a vorbit în engleză iar Ciolacu i-a răspuns în română, de nu înţelegea premierul israelian ce spune.
Mircea Geoană vorbeşte fluent patru limbi: engleza, franceza, spaniola şi italiana. Cum să ajungi şef de stat fără să cunoşti măcar o limbă străină?
Studiile lui Ciolacu sunt mai mult decât dubioase. Nu se ştie la ce vârstă a absolvit Bacalaureatul, apoi a urmat o facultate neacreditata la universitatea Ecologică Bucureşti (UEB). În CV-ul său Marcel Ciolacu susţine că absolvit facutatea în 1995, dar UEB susţine într-un răspuns pentru G4Media că a absolvit în 2004 când, din cauza timpului scurs de la absolvire, nici nu mai avea dreptul să susţină licenţa.
Iată, pentru comparaţie, studiile lui Mircea Geoană:
· 2005 - Academia de Studii Economice Bucureşti -doctorat în economie mondială
• 1999 - Harvard Business School - Program de dezvoltare managerială - Grupul
Băncii Mondiale
• 1994 – NATO - Curs privind instituţiile democratice
• 1988 - 1993 - Universitatea Bucureşti, Facultatea de Drept
• 1991 - 1992 - Ecole Naţionale d'Administration- Paris
• 1978 - 1983 - Institutul Politehnic Bucureşti, Facultatea de Mecanică
Sunt multe alte lucruri de adăugat la performanţele intelectuale ale lui Mircea Geoană:
A ținut cursuri la universități majore și think – tank-uri de prestigiu: Sorbona, Harvard, Georgetown, Yale, CUNY, Universitatea din Pittsburg, CSIS, Consiliul Atlantic, GMF, Chatham House, Policy Network, Fundația Friedrich Ebert și este un contributor la New York Times , Internaţional Herald Tribune, Atlanticul, Frankfurter Allgemeine Zeitung, El Pais. De asemenea, a fost invitat pe probleme de politică externă la CNN, BBC, PBS, Bloomberg, TV5, Fox Business, ZDF.
Este autorul mai multor cărți: „Politica externă românească la începutul secolului XXI“, „America, Europa și a România”, „Modelul social românesc : drumul către o nouă Românie „,” Încredere”, cea mai recentă carte fiind „Bătălia pentru viitorul României. Gândurile unui român la vârful NATO.”
Comparaţia între cei doi viitorii candidaţi este evident în favoarea lui Geoană.
Ce funcţii au avut cei doi viitori candidaţi. Marcel Ciolacu a avut o firmă de covrigărie la Buzău. În CV-ul său, Marcel Ciolacu specifică:
· 1988 – 1990 a lucrat la Întreprinderea Electronică Industrială, în București
· 1992 până în 1998, a fost antreprenor, „administrator la mai multe companii private”.
· Din 1998 până în 2007, a fost consilier juridic la SC Alcom
· 2000 și-a început cariera în serviciul public, pe post de consilier local la Buzău.
Funcţiile deţinute de Mircea Geoană:
· 1996-2000, ambasador al României în Statele Unite ale Americii
· 2000-2004, ministru al Afacerilor Externe al României
· 2004-2012, senator în Senatul României
· 2008-2011. Preşedintele Senatului României
· 2005-2010, Lider al PSD
· 2019-prezent, secretar general adjunct al NATO
Bineînţeles că pentru viitorul preşedinte al României este incomparabil mai importantă experienţa dobândită de Geoană.
Ce se va întâmpla după septembrie 2024
Aşa cum Firea a pierdut alegerile pentru primăria Capitalei, va pierde şi Ciolacu alegerile prezidenţiale, în faţa lui Mircea Geoană. Eşecul va fi mult mai greu de digerat de către activul şi electoratul PSD, pentru că urmează alegerile parlamentare din decembrie, şi nu se poate ca eşecul al lui Ciolacu la prezidenţiale să nu aibă consecinţe nefaste. În primul rând, aşa cum este cutuma la PSD, şeful PSD care pierde alegerile prezidenţiale pierde şi şefia partidului, după principiul totul sau nimic.
Marcel Ciolacu va pierde şi funcţia de premier, pentru că nu mai are autoritatea necesară să conducă guvernul.
PNL are o şansă mare ca pe fondul eşecului PSD la prezidenţiale să-şi maximizeze scorul la parlamentarele din decembrie. Nu este exclusă nici o ieşire de la guvernare a PNL, mai ales în contextul în care Ciolacu nu mai este şef la PSD şi premier.
PNL ştie că din opoziţie se pot câştiga mai multe voturi, criticând şi dezicându-se de politica bugetară a guvernului Ciolacu. Cu atât mai mult cu cât actualul ministru de Finanţe, Marcel Boloș, este liberal.
În concluzie, nu este clar ce socoteli îşi face Marcel Ciolacu pentru alegerile prezidenţiale din septembrie. Concluzia ar fi ca puterea „i-a umflat capul”, cum singur a inventat zicerea prin care va rămâne în istorie!