Literatura română din Basarabia la Premiile Uniunii Scriitorilor pe anul 2014

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Luni, 31 august, de Ziua limbii române, Uniunea Scriitorilor din România a decernat, în cadrul unei gale festive desfăşurată în Aula Bibliotecii Centrale Universitare din Bucureşti, premiile sale pentru creaţia literară din anul trecut.

A fost, ca întotdeauna, o sărbătoare a literaturii şi un efort (nu întotdeauna apreciat aşa cum se cuvine) de a păstra literatura în raza de interes a omului contemporan, într-o societate care pune tot mai puţin accentul pe cele spirituale. La gală au fost prezenţi scriitori din toate generaţiile, nominalizaţi la premii sau nu, precum şi cititori din toate generaţiile (ceea ce e încă şi mai încurajator). Moderată de preşedintele Uniunii Scriitorilor, profesorul Nicolae Manolescu, şi beneficiind de participarea ministrului Culturii, Ionuţ Vulpescu, manifestarea a fost pigmentată cu mult umor şi s-a desfăşurat într-o tonică notă de normalitate.

Basarabia literară a fost prezentă şi ea, cu două nume sonore, la această sărbătoare a literaturii române în întregul ei. Leo Butnaru, reputatul poet, prozator, eseist şi traducător, a fost nominalizat la categoria „Traduceri”, pentru volumul Osip Mandelştam – Timp ilegal. Poeme (vol. I), apărut la Editura Tracus Arte, iar Arcadie Suceveanu, poet şi, totodată, preşedinte al Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova, a primit Premiul pentru literatură pentru copii, pentru volumul În cămaşă de cireaşă, apărut la Editura Litera.

Cred că nu e deloc puţin, având în vedere cât de greu circulă cartea din Basarabia în România. În orice caz, e un semnal că reunificarea culturală este în plină desfăşurare, că ea are loc atât la nivel privat, cât şi public, şi mai ales că Basarabia literară are valori de oferit culturii române şi merită să fie apreciată, în cel mai înalt grad, pentru conţinutul ei uman şi cultural, deopotrivă.

Singura problemă care mai rămâne de rezolvat este cum să facem să cadă zidul anti-carte de pe Prut, care face ca literatură română să nu poată circula firesc dintr-o parte în cealaltă...

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite