La recentele alegeri parlamentare, unii  erau cu caravana sufletului românesc, alţii cu banii veniţi de la Moscova

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

"Unirea Moldovei cu Ţara este un lucru pe care numai Bucureştiul poate să îl ofere şi numai Chişinăul poate să îl accepte." Această frază a fost rostită de preşedintele ales al României. Tot el a mai afirmat:"Iar dacă cetăţenii Republicii Moldova îşi doresc Unirea Moldovei cu România, atunci nimeni nu îi poate opri." În traducere liberă, reunificarea nu mai stă sub semnul relativităţii lui...dacă, ci al necunoscutului răspuns la întrebarea: când?

La Bucureşti pare că va fi propulsat un nou guvern, în faţa Parlamentului.

La Chişinău se negociază formula viitorului executiv al Republicii Moldova.

Deocamdată, nimeni nu are în vedere înfiinţarea, într-unul sau în ambele state româneşti, a unui Minister al Reunificării, precum în Coreea de Sud.

Premierul, încă în funcţie, la Palatul Victoria, se mulţumeşte cu o direcţie amărâtă, destinată unei coordonări, mai mult simbolice, cu celălalt stat românesc.

Premierul care conduce, momentan, guvernul landurilor dintre Prut şi Nistru, cum aude de reunificare, cum i se strepezesc dinţii.

Aşa cum alegerile prezidenţiale din România au dat câştig de cauză celor care doresc ieşirea din repetabila inerţie a ultimilor 25 de ani, de societate zisă capitalistă, aşa şi alegerile parlamentare, din Republica Moldova, au fost câştigate, nu cu marja sperată de departajare, de forţele ce se uită oficial spre Vest, deşi unii dintre liderii lor, îmi scapă numele acestora, mai au nostalgii tipice în Est.

Pentru a lua pulsul celor care nu se lasă înşelaţi de aparenţe am invitat la un schimb de păreri pe un reprezentant al societăţii civile, din România, şi pe un fost luptător în războiul purtat în Transnistria, inserând mai jos unele dintre afirmaţiile care, probabil, vă vor reţine atenţia.

George Simion:

Noi, ca societate civilă unionistă, criticăm greşeli realizate de reprezentanţii statului român în relaţia cu cel de-Al Doilea Stat Românesc.

În ultimii ani, România, prin unii reprezentanţi, ai săi, a lăsat capul în jos, în faţa unor politicieni de la Chişinău, care sunt catalogaţi ca fiind europeni, dar acţiunile lor nu mai sunt conforme cu standardele şi politicile Uniunii Europene.

Tocmai reprezentantul numărul 1 al statului român, în Republica Moldova, este un om care este de multe ori pasiv, manifestă ignoranţă şi nepricepere, în realizarea sarcinilor de serviciu, pentru că acolo nu este un stat străin, este unul cu o populaţie majoritară românească.

Sunt peste 900 de primării în Republica Moldova, dar sunt localităţi în care nu a fost acolo niciun oficial, sau măcar un român, din graniţele actuale ale României, niciodată!

Republica Moldova nu este numai Chişinăul şi greşeala pe care o fac mulţi reprezentanţi ai statului român este că merg mereu în acest oraş, dar uită că avem practic baza românismului în tot ţinutul dintre Prut şi Nistru.

Companiile româneşti interesate să investească peste Prut au fost oprite să acţioneze acolo de corupţia existentă acolo.

În mod clar, atât poliţia, cât şi sistemul judecătoresc de acolo sunt aservite politic şi asta este cauza pentru care această coaliţie europeană nu a câştigat alegerile într-un mod mai hotărât.

Noi suntem Ţara Mamă pentru cel de-Al Doilea Stat Românesc.

Statul român trebuie să condiţioneze tot ajutorul pe care îl alocă Republicii Moldova.

Iar din punct de vedere economic să intervină în privatizările, deseori ilegale, care se fac acolo.

Igor Dodon este, din fericire, un Păcălici şi un clovn.

Vladimir Voronin este cel mai capitalist, dintre comuniştii din Republica Moldova.

Trebuie să ne intereseze bunăstarea şi siguranţa milioanelor de români de peste Prut.

Chestiunea Unirii trebuie să vină ca un proiect concret din partea României, pentru cetăţenii Republicii Moldova.

Bucureştiul nu transmite un singur mesaj, un singur reprezentant, nu are o politică activă de prezenţă în societatea de acolo, de susţinere constantă a forţelor progresiste.

Viitorul guvern de la Chişinău trebuie să anunţe, corect, rezultatele recensământului din luna mai, care au fost lăsate după alegeri, să ni se spună şi nouă câţi dintre cetăţenii Republicii Moldova s-au declarat români.

Apoi să se aibă grijă la desemnarea de oameni competenţi, ca miniştri, cum au fost ambii miniştri ai apărării, din ultima vreme. 

Colonelul (r.) dr. Anatol Munteanu:

Interlocutorii mei, de la Chişinău, mi-au spus că sunt urmăriţi, pas cu pas, de serviciile secrete ruseşti.

Republica Moldova rămâne, de fapt, o colonie a Rusiei, pentru că nu se simte independentă şi suverană.

Majoritatea fabricilor de vin au fost cumpărate de ruşi.

O parte din pământuri sunt cumpărate de ruşi, alte părţi sunt deja la găgăuzi şi la bulgari.

Şi ne vom trezi că nu vom mai avea ce uni la Ţara Mamă, România.

Asta este o problemă serioasă.

Republica Moldova este împânzită de agentura politică, militară şi profesională, de spionaj, a Rusiei, care, pas cu pas, îşi atinge nişte scopuri.

La alegerile parlamentare, din 30 noiembrie, oamenii de bună credinţă au votat pentru integrarea în Uniunea Europeană şi pentru Unirea cu România.

56% dintre cei care au votat nu au votat pentru oligarhi, nu au votat pentru bani, au votat, din suflet, pentru credinţă în viitor, pentru Unire, pentru integrare în UE, sunt două căi.

Sper ca în următorii 10, poate 15 ani să rezolvăm şi această problemă.

Vladimir Voronin este şi el un oligarh, foarte îngâmfat, puternic.

Nu înseamnă că dacă nu s-a întâlnit cu Putin, Rusia nu mai are influenţă asupra lui Voronin şi asupra partidului comunist.

O parte din membrii Dumei de Stat îl susţin în continuare pe Voronin, care a pus temelia dezastrului economic şi sărăciei în Republica Moldova.

Vinurile moldoveneşti nu s-au vândut, cu succes, în România.

Toţi cei care au încercat să intre în piaţa românească au plătit taxe, au plătit diverse, hai să spun, şi şpăgi şi... nu au avut succes.

Şi au mers mai departe. Au găsit în Polonia parteneri, în Cehia, în Slovacia.

Cred că Vladimir Voronin este cel mai puternic şi cel mai bogat om, din Republica Moldova.

Pentru partidul comuniştilor au votat, în primul rând, pensionarii rusofoni, găgăuzi, bulgari şi alte minorităţi.

Valul Unirii a fost din 1989 până în 1992, după care s-a spulberat.

Igor Dodon a avut o finanţare extraordinară.

Ruşii au văzut că pot scoate dintr-o Moldovă mică... ca dintr-o Românie Mare.

Noi chiar nu am stabilit nicio frontieră, cu Transnistria.

Eu aş dori ca în viitorul guvern, de la Chişinău, să existe o colaborare mult mai fructuoasă, nu pe vorbe, dar pe fapte, cu guvernul, cu Parlamentul şi Preşedinţia României.

Dialogul integral, realizat la postul de televiziune “6TV”, în cadrul emisiunii “Valori euroatlantice”, cu sprijinul compatrioatelor Olga Croitoru şi Luiza Andronache, poate fi vizionat mai jos. Vă mulţumesc frumos.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite