La Casa Artelor „Dinu Lipatti“, o celebrare cât pentru o ţară întreagă – teleastul Luminiţa Constantinescu

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

A fost iniţiativa regizoarei Alice Barb, directorul fondator al Casei Artelor „Dinu Lipatti“, de a continua ciclul aniversărilor memorabile începute cu marea soprană Virginia Zeani, dedicând o serată specială de... „cifră rotundă“ binecunoscutei realizatoare TV şi Radio Luminiţa Constantinescu.

Numele sărbătoritei a fost suficient pentru a aduce mare afluenţă de public în Salonul de Muzică din str. Lascăr Catargiu nr. 11, artişti, prieteni, foşti colaboratori sau simpli fani care nu-şi dezlipeau ochii de pe ecranele televizoarelor, ascultau cu nesaţ radioprogramele sau erau spectatori nelipsiţi în sălile de concerte la producţiile Luminiţei Constantinescu. O atmosferă colegială, amicală, de admiraţie, respect şi preţuire pentru unul dintre teleaştii - reper ce şi-au dedicat cariera promovării muzicii de operă şi sacerdoţilor ei, pe un arc de timp ce a depăşit patru decenii.

Serata aniversară a avut aură de celebrare naţională. Nu exagerez. Pentru că sărbătorita reprezintă efectiv un bun naţional. Aşa cum Iosif Sava, de ale cărui sfaturi şi aprecieri s-a bucurat Luminiţa Constantinescu, a fost un reper al artei sunetelor în media audio-vizuală românească, tot aşa sărbătorita rămâne şi acum emblema artei lirice la Televiziunile noastre, simbolul operei, al acestui teritoriu din muzică, atât de pretenţios prin specificitatea şi complexitatea lui, destul (e puţin spus!) de ignorat în zilele noastre.

Imagine indisponibilă

Un Laudatio

Reputaţia Luminiţei Constantinescu, construită în timp, are o soliditate venită din mai multe izvoare şi aş numi în primul rând pregătirea profesională dobândită la Universitatea Naţională de Muzică bucureşteană, în care estetica vocală şi dramaturgia spectacolului au fost bazele de la care şi-a pornit şi îşi porneşte şi astăzi evaluările critice, probate prin cronici. Luminiţa Constantinescu este actualmente membră a Secţiei de Muzicologie a Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor. S-au adăugat cultura interdisciplinară şi spiritul vizionar, precum şi stăpânirea tehnicilor jurnalismului cultural.

Totul a convers către marea realizare a carierei, lansarea tinerelor voci de operă, pe care le-a identificat cu profesionalism, cu  ştiinţă şi le-a promovat prin renumitul ciclu de concerte „Vă place opera?“. Se poate spune că Angela Gheorghiu, Leontina Văduva, Felicia Filip, Liliana Nikiteanu, Adina Niţescu, Simina Ivan, Ruxandra Donose, Alexandru Agache, Carmen Oprişanu, Iulia Isaev, Ileana Tonca, Robert Nagy etc. au intrat în atenţia publicului şi promotorilor din domeniu prin concertele Luminiţei Constantinescu, după care au căpătat rapid notorietate pe scenele lirice internaţionale.

Intuiţia şi profesionalismul realizatoarei nu au dat greş niciodată în identificarea celor mai valoroase voci tinere. Le-a prezentat strălucitor pe scenă, pe ecran, atât prin ziceri, cât şi prin propriul ei „look“, le-a înconjurat cu devotament şi pasiune, pentru că iubirea de cântăreţi, pentru arta lor autentică nu a părăsit-o niciodată. I-a servit pentru călăuzirea lor în carieră.

Imagine indisponibilă

Aceste cicluri de lansare a glasurilor emergente au fost prefaţate încă din 1984 de un memorabil concert „Vă place opera?“, când în afară de marile vedete de pe scenă, de la Nicolae Herlea şi Elena Cernei la Maria Slătinaru-Nistor şi Eugenia Moldoveanu, în sală, prin iniţiativa Luminiţei Constantinescu, erau prezente legende ale artei lirice, Victoria Costescu-Duca, Maria Moreanu, Ioana Nicola, Emil Marinescu, Mihail Arnăutu. Un gest rămas unic şi pentru apariţiile de pe scenă, şi pentru invitaţii din sală.

Este greu de a îmbrăţişa toate realizările cu care Luminiţa Constantinescu este îndreptăţită a se mândri. Serate speciale consacrate Eugeniei Moldoveanu, Vioricăi Cortez, lui Sherrill Milnes, Celliei Costea, lui George Petean, aceştia din urmă într-o mult aşteptată şi plină de speranţe reluare a ciclului, după o întrerupere de aproape 20 de ani, apoi emisiunile „Maestro“, ideate de Luminiţa Constantinescu şi dedicate unor nume emblematice ale artei lirice, de la Magda Ianculescu, Ileana Cotrubaş, Marina Krilovici şi Ludovic Spiess la Lawrence Foster, Nicolae Constantinescu, Lucian Marinescu, Florin Diaconescu, Ionel Voineag şi Ioan Holender. Nu mai vorbesc de filmele de televiziune „Cenuşăreasa“ şi „Paiaţe“. Adaug teleprogramele vizitelor în România ale iluştrilor Luciano Pavarotti, Plácido Domingo şi José Carreras.

Sunt doar câteva din realizările mult apreciate ale sărbătoritei, viu prezente în amintirile noastre, unele cuprinse şi în cele trei cărţi de specialitate, totul încununat de 10 importante premii de televiziune. De pe... surse, dezvălui că un nou volum al Luminiţei Constantinescu se află în pregătire.

Au fost gânduri pe care le-am rostit în onoarea săbătoritei, alături de sensibilele aduceri aminte ale primei directoare a Postului Radio România Muzical, Mihaela Doboş, fostă colegă de facultate, prietenă de-o viaţă cu Luminiţa Constantinescu şi de mărturiile de colaborare din partea renumitei soprane Maria Slătinaru-Nistor, ce au împlinit un cuprinzător Laudatio.

În semn de omagiere

Amfitrioana serii, dr. Irina Hasnaş, muzicolog şi compozitor, a rostit calde cuvinte de întâmpinare din partea directorului Alice Barb. A urmat serata propriu-zisă, prezentată de Marius Constantinescu, realizator TVR, scriitor şi eseist, care a înfăţişat pe ecranul sălii imagini de la sosirea la Bucureşti a „celor trei tenori“, Luciano Pavarotti, Plácido Domingo şi José Carreras, reportaje realizate de Luminiţa Constantinescu şi montate noaptea pentru a ajunge în minimum de timp la telespectatori.

După amintitele rostiri la microfon, au urmat mesajele omagiale. În debutul prezentării lor, Marius Constantinescu le-a citit pe cele ale tenorului şi profesorului Ionel Voineag şi sopranei Eugenia Moldoveanu.

Gânduri de dragoste, prietenie, stimă, cuvinte frumoase, urări din suflet au oferit, într-un alert structurat montaj video - surpriză datorat lui Marius Constantinescu, sopranele Lucia Stănescu, Nelly Miricioiu, Marina Krilovici, Leontina Văduva, Cellia Costea, mezzosopranele Viorica Cortez, Ruxandra Donose, baritonul George Petean şi soţia Florina, tenorul Hector Lopez Mendoza, basul Marcel Roşca, Florin Estefan şi Ovidiu Mezei, directori generali la Opera Naţională Română Cluj-Napoca, respectiv Opera Braşov, dirijorii David Crescenzi, Christian Sandu şi Constantin Grigore, pianista Alina Pavalache, regizorul Petrikă Ionescu, regizorul şi scenograful Cătălin Ionescu-Arbore, directorul ARTEXIM Mihai Constantinescu şi soţia Mihaela, Luminiţa Arvunescu, realizatoare la Radio România Muzical, foşti colaboratori de la TVR şi, nu în ultimul rând, soţul, baritonul Nicolae Constantinescu, fiul Marius, nora Ioana Bâldea Constantinescu, redactor la Radio România Cultural şi scriitoare, delicioasa nepoată Maria Teodora, 8 ani în curând, care a trimis... bezelele şi pupăturile finale.

Marius, Maria Teodora şi Luminiţa

Imagine indisponibilă

A fost impresionant. Publicul a revăzut multe chipuri legendare, chipuri îndrăgite de vedete lirice, de manageri, regizori şi dirijori, le-a  privit şi ascultat mesajele mai scurte sau mai lungi, toate pline de sentimente afectuoase şi încărcate de esenţe. Însuşi Marius şi-a reamintit tracul de la prima lui transmisie de la Festivalul Enescu 2007, realizatoare fiind chiar mama sa, precum şi lecţiile pe care le-a învăţat de la aceasta, atât de utile în formarea sa profesională.

Din primul rând al sălii, cu ochi umezi, Luminiţa Constantinescu a primit totul cu emoţie nedisimulată şi nesfârşită, cu vădită recunoştinţă şi cuvinte de mulţumire pentru preţuirea ce i-a fost arătată de cei pe care, la rându-i, i-a înconjurat cu dragoste.

Alexandru Chiriac şi Irina Iordăchescu

Imagine indisponibilă

Recitalul serii...

... a fost susţinut de trei glasuri speciale. Soprana Irina Iordăchescu, posesoare a unui simţ artistic răscolitor, baritonul Alexandru Chiriac, aflat încă în perioadă de studii, dar cu importante perspective de valorificare a unei timbralităţi de excepţie, tenorul Bogdan Mihai, corifeul agilităţilor rossiniene, au dedicat sărbătoritei un consistent program, frenetic aplaudat. Nu au lipsit aria lui Adelberto din „Adelaide di Borgogna“ de Rossini cu Bogdan Mihai, a lui Evgheni Oneghin din opera omonimă ceaikovskiană şi a lui Alfonso din „Favorita“ de Donizetti cu Alexandru Chiriac, a Medorei din „Corsarul“ de Verdi cu Irina Iordăchescu, duetele Nedda – Silvio din „Paiaţe“ de Leoncavallo cu Irina Iordăchescu şi Alexandru Chiriac, Violetta – Alfredo din ultimul act al „Traviatei“ verdiene în interpretarea Irinei Iordăchescu şi a lui Bogdan Mihai.

Bogdan Mihai, Luminiţa şi Nicolae Constantinescu

Bogdan

S-au adăugat piese vocale de Dinu Lipatti şi Fernando Obradors (Irina Iordăchescu), Mauriciu Vescan şi Vincenzo Bellini (Bogdan Mihai), Aurel Eliade (Alexandru Chiriac).

Valuri de flori şi de şampanie au marcat un eveniment de neuitat, încheiat cu celebrul „Brindisi“ din „Traviata“ cântat de cele trei voci ale serii, în acompaniamentul Ghizelei Tulvan.

La Mulţi Ani, Luminiţa Constantinescu, fericiţi şi rodnici, alături de toţi cei dragi!

Imagine indisponibilă
Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite