Guvernul Ciolacu este în faliment. Riscăm să ne moară bolnavi în spitale în lipsa finanţării necesare

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

A găsit Ciolacu un slogan electoral: „statul român nu lasă niciun român în urmă”. Îi lasă pe toţi în urmă, pe unii la groapă...

Situaţia bugetului a devenit dramatică. O spune economistul prof. univ. dr. Mircea Coşea:

 „Faptul că nu s-a făcut rectificare este o recunoaștere a Guvernului că bugetul este în faliment. Că nu are cum să facă rectificarea, că nu mai sunt bani. Este un faliment, acesta este cuvântul - este urât”.

Are dreptate guvernul Ciolacu, ce să facă la rectificare, să ia dintr-o gaură să pună în altă gaură?

Se aude că va fi, totuşi, o rectificare, nu se ştie când, dar ea va fi negativă. Se ia nu se dă. De la cine şi cât se va lua, nu e clar încă.

Ministrul Marcel Bolos ne lămureşte şi el

"Măsurile acestea (măsuri fiscale și bugetare - n. r.) sunt oarecum tranzitorii spre reforma fiscală adevărată pe care probabil o vom avea în anul 2025.... Vor fi suficiente măsurile din 2025 care, aşa cum arată angajamentele luate prin PNRR cu privire la reforma fiscală, să ştiţi că o să ducem dorul la Legea privind măsurile fiscal-bugetare".

Ce înţelegem de aici? Că măsurile necesare ar trebui să fie mult mai dure, dar nu ne lasă alegerile din 2024. Astea de acum sunt parfum de tei. Aşa că le amânăm pentru 2025. Da, dar programul PNRR se încheie în 2026. Pierdem banii dacă abia în 2025 ne apucăm de reformele cerute. Între alegeri, în care bugetarii votează PSD dacă este „cuminte” la reforme, şi pierderea banilor din PNRR, Ciolacu a ales a doua variantă. Deşi se bătea cu pumnul în piept că nu va pierde niciun ban din fondurile europene alocate României.

BNR critică măsurile guvernului

BNR n-a fost consultat, sau nu a fost ascultat. Şi acum critică măsurile guvernului postfactum. Premierul Ciolacu şi miniştrii săi se considera  deştepţii neamului, şi nu au nevoie de sfaturile specialiştilor.

Rata anuală a inflației este așteptată să se mărească în debutul anului viitor – sub impactul majorării și introducerii unor taxe și impozite, iar riscuri însemnate la adresa perspectivei inflației decurg din creșterile de taxe și impozite destinate accelerării consolidării bugetare, arată BNR în comunicatul de după ședința de miercuri.

Cum ştim toţi, mai puţin guvernul Ciolacu,  taxele şi impozite mărite se duc în preţurile bunurilor şi serviciilor oferite de companii, și de aici creşterea inflaţiei. Şi Consiliul Fiscal a spus acelaşi lucru. Statul câştigă puţin din „taxa pe inflaţie”. Iar cetăţenii pierd prin scăderea puterii lor de cumpărare.

Premierul Ciolacu a obţinut promisiunea verbală a reprezentanţilor băncilor că nu vor creşte comisioanele. Vorbe, vor creşte şi comisioanele şi dobânzile  la credite.

Mai spune BNR: în intervalul iulie-august, vânzările cu amănuntul și cele auto-moto, precum și serviciile prestate populației au consemnat noi pierderi de dinamică anuală, iar producția industrială și-a prelungit declinul”.

Creşterea economică se reduce, comparativ cu previziunile. Guvernul Ciolacu lasă în urmă toţi românii.

Cel mai grav lucru. Bolnavii riscă să moară în spitale în lipsa finanţării 

Doi manageri de spitale şi reprezentantul Asociaţiei Bolnavilor declară la un post tv că nu mai sunt bani pentru medicamente şi procedurile necesare susţinerii bolnavilor din spitale. Şi nici pentru salariile angajaţilor.  CNAS a alocat celor două spitale pentru luna decembrie suma de... 300 lei. Ar fi de râs sau de plâns?

Reprezentantul Asociaţiei Bolnavilor a spus că dacă rămâne aşa, statul se face vinovat de genocid în spitalele României. Adică, Ciolacu îi lasă pe români la groapă! Ceea ce este extrem de grav, şi motivul pentru care va pierde sigur alegerile. Scandalul care va urma va fi imens. Încă are timp să dea bani spitalelor, dacă are de unde.

Și primarii se plâng ca nu mai au bani

Șeful Asociației Orașelor, Adrian Teban,  susține că  sunt mulți colegi care nu mai au bani pentru cheltuielile de funcționare, finalizarea investițiilor și pentru salarii.

„Sunt mulți colegi primari care nu mai au bani pentru cheltuielile de funcționare, vorbim de salarii, sunt mulți colegi primari care nu pot să-și finalizeze proiectele pentru că durata de rambursare a cheltuielilor pe programele regionale s-a întârziat foarte mult și, din acest motiv, am plătit foarte multe lucrări pe care Ministerul nu le-a decontat și avem o problemă de finanțare și de finalizare a investițiilor. (…) Vorbim de cheltuieli pentru finalizarea investițiilor care sunt în curs, nu vorbim de cheltuieli pentru organizarea de evenimente sau alte chestiuni de genul acesta acum, la final de an

De ce nu împrumută România bani?

Guvernul şi-a dat seama, în sfârşit,  că împrumuturile sunt ca bulgărele de zăpadă. Dacă ai deficit bugetar mare, împrumuturile duc la plata unor rate şi dobânzi care adâncesc deficitul, împrumuţi mai mulți  bani, şi tot aşa. În momentul de faţă dobânzile la împrumuturile statului sunt 30 miliarde lei anual, iar la anul vor ajunge la 2% din PIB, adică circa 35 miliarde lei. Bani pe care statul îi ia de la dezvoltarea ţării, de la educaţie şi sănătate.

Acum România se împrumută la cele mai mari dobânzi din Europa şi există riscul, prevăzut  de către specialişti, să ajungem la situaţia din 2010, când investitorii au refuzat să mai împrumute statul român. Este posibil ca guvernul Ciolacu să aibă semnale în acest sens şi nu mai împrumută bani cu tona, cum făcea în urmă cu câteva luni.

În concluzie

Ciolacu vrea să câştige alegerile cu voturile bugetarilor, de aceea nu taie din veniturile şi  numărul lor. Dar nu realizează, decât parţial, prăpastia spre care îndreaptă acum România. Şi amână măsurile dure pentru 2025, când va fi prea târziu pentru salvarea banilor din PNRR. În schimb, jupoaie mediul de afaceri, inclusiv pe cei cinstiţi care îşi plătesc taxele şi impozitele. De aici scăderea economică care se va accentua în lunile ce vin.

Ciolacu se laudă că statul nu lasă niciun român în urmă. Îi lasă pe toţi, pe unii la groapă!

LE

Ministrul Finantelor, Marcel Boloș, refuză sa semneze Legea Pensiilor, pentru că nu există bani pentru aplicarea legii. Boloș este susținut de Marcel Ciucă, președintele PNL. 

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite