FOTO Anul 2014 pentru mişcarea unionistă
0Retrospectiva anului în fotografii // Mai mult ca oricând, în 2014 subiectul unirii Republicii Moldova cu România a ţinut capul de afiş în agenda publică. Semnarea acordului de asociere a Republicii Moldova cu România, desemnarea limbii române ca limbă oficială precum şi eliminarea obligativităţii limbii ruse în şcoli au fost dublate de către eforturile societăţii civile pentru apropierea reunirii.
Din ce în ce mai vizibile în spaţiul public, eforturile societăţii civile din cele două state au fost foarte diversificate în anul care a trecut.
August/Braşov, întinderea unui tricolor imens - Campania Lunile tricolorului a presupus afişarea în mai multe oraşe româneşti, a unui tricolor de sute de metri. În Republica Moldova s-au împărţit peste un milion de panglici tricolore. Tricolorul este unul dintre cele mai importante simboluri comune ale celor două state.
Români la recensământ, campania de convingere a etnicilor autohtoni din Republica Moldova să se declare români la rubrica ETNIE. Rezultatele recensământului precum şi impactul mare al campaniei de informare pot schimba paradigma şi viitorul Republicii Moldova. În imagine, cel mai bun voluntar al campaniei, Eugen Vasilachi.
Transmiterea mesajului unionist s-a realizat şi prin intermediul tricourilor şi celorlalte materiale promoţionale: O ŢARĂ, UN SINGUR POPOR! În 2014 limba rusă a devenit opţională în programa educaţională din Republica Moldova.
Concert la Timişoara, 27 martie - OSB // Identitatea comună a românilor de pe cele două maluri ale Prutului, a fost marcată prin evenimente culturale, pe tot parcursul anului. Una din cele mai importante manifestări a avut loc în perioada 11-28 septembrie, prin cel mai amplu schimb cultural între două Teatre Naţionale, cel din Bucureşti şi cel din Chişinău, sub organizarea Institutului Cultural Român.
Anul 2014 a fost anul Dumitru Matcovschi la Chişinău, manifestări culturale care au cinstit memoria marelui român au fost organizate pe tot parcursul anului. Concursul Ars Adolescentina de la Radio Moldova, organizat de jurnalista Zina IzbaŞ, a premiat creaţiile inspirate din opera poetului. În imagine, membriI unei organizaţii din Platforma Unionistă Acţiunea 2012, la Coşereni, afişând un citat din opera poetului.
12 octombrie 2014: cea mai amplă manifestaţie stradală pentru Unire a scos în Bucureşti peste 10 000 de persoane. Moda marşurilor unioniste scoate în stradă din ce în ce mai mulţi oameni. La finalul manifestaţiei a fost lansată Proclamaţia de la Bucureşti.
Tineri de la Chişinău, arborând steaguri româneşti, în Piaţa Marii Adunări Naţionale, cu un mesaj în limba engleză pentru ambasadorii ţărilor europene. Pe data de 27 iunie 2014 Republica Moldova avea să semneze Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană.
Între 7-15 iunie, şcoala de vară Primul pas unionist a Platformei Acţiunea 2012 a adus laolaltă 400 de tineri de pe cele două maluri ale Prutului în staţiunea Venus de pe litoral. În imagine, workshop despre managementul de proiect. Unul din cele mai importante proiecte dintre cele două state, gazoductul Iaşi-Ungheni a fost inaugurat şi a devenit funcţional în acest an.
Mişcarea Civică Tinerii Moldovei, organizaţie lansată în luna martie la Chişinău a dus un plus de originalitate acţiunilor unioniste de peste Prut. Foto: Ştefan Sabin, 14 septembrie.
De mare impact în peisajul unionist, grafitiurile BASARABIA e ROMÂNIA! au progresat şi ele în anul 2014, fiind completate cu tricolor la capete.
Trecerea la Domnul a maestrului Constatin Tănase pe 30 octombrie a reprezentat o lovitură pentru cercurile unioniste. Ideolog al activităţilor din ultimii ani, de la crearea Acţiunii 2012, la 200 de ani de la prima rupere a Basarabiei de restul Ţării, până la campania pentru recensământul din 2014, Vorbim româneşte, suntem români, maestrul Tănase va ghida probabil din Ceruri ideile şi acţiunile viitoare ale tinerilor care îi calcă pe urme.
Campania de informare Unirea înseamnă, lansată la Chişinău, iniţial prin spoturi video, a reuşit să demitizeze unele din falsurile propagate în rândul populaţiei din Basarabia. Toate clipurile din cadrul campaniei pot fi vizualizate aici
1 Decembrie precum şi alte zile importante pentru naţiunea română au fost marcate cu fast de către membrii şi voluntarii Platformei Unioniste Acţiunea 2012 şi de restul organizaţiilor componente. În imagine: 1 Decembrie - Alba Iulia.
Pentru prima dată în Republica Moldova, o caravană de informare a trecut prin sute de localităţi pentru a explica localnicilor beneficiile Unirii. Pe tot parcursul lunii iulie, 50 de tineri au luat la pas satele Republicii Moldova, pentru a vorbi oamenilor cum pot avea un viitor mai bun.
Pa parcursul anului 2014, Şcoli de cultură şi afirmare românească, organizate de Platforma Unionistă Acţiunea 2012, s-au desfăşurat în mai multe localităţi din România. La ele au participat peste 2 000 de tineri din Republica Moldova. În imagine, Şcoala de cultură şi afirmare românească de la Oneşti, judeţul Bacău.
Anul electoral 2014, cu alegeri europarlamentare şi prezidenţiale, a adus asumarea problematicii Unirii de toţi actorii politici importanţi din România. În imagine, dezbaterea electorală Alegerile Europarlamentare şi cauza Basarabiei din 13 mai. Acţunile statului român în Republica Moldova au fost mult mai ample faţă de anii precendenţi: 100 de microbuze şcolare, 35 Dacia Duster şi 3 autocare au fost donate de către Guvernul României iar peste 400 de grădiniţe precum şi multe clădiri de cultură au fost renovate cu banii veniţi din România.
La toate evenimentele importante, Diaspora a fost prezentă cu mesaje de susţinere. În imagine, mesajul românilor care locuiesc în străinătate pe 12 octombrie, când la Bucureşti avea loc Marşul Unirii: Basarabia este parte a României: cerem REUNIRE!
Din punct de vedere geo-politic, 2014 a fost un an al provocărilor din partea Federaţiei Ruse. Unirea este singura care poate ţine cetăţenii basarabeni sub umbrela de securitate necesară unui trai mai bun şi siguranţei personale. Foto: 1 Decembrie în faţa ambasadei României la Chişinău.
Depolitizarea idealului Unirii a fost cerut pe tot parcursul anului de către societatea civilă. Idealul naţional trebuie asumat de toate forţele politice şi nu marginalizat spre un partid sau altul. Pe 30 noiembrie, la Chişinău, forţele pro-ruseşti au fost înfrânte la Chişinău dar anii următori vor fi decisivi pentru promovarea elementelor unioniste din rândul tuturor partidelor europene. Noi am ales deja: UNIREA.
Pliantele şi materialele de informare au fost o constantă în campaniile unioniste- Românii de pe cele două maluri ale Prutului: acelaşi tricolor, aceeaşi religie, aceleaşi tradiţii, aceeaşi cultură, aceeaşi istorie, aceeaşi limbă!
Chişinău, 14 septembrie: tricolorul la Chişinău, purtat pe umeri de către Tinerii Moldovei. La începutul anului, preşedintele României îi decora pe deputaţii care au stat la baza deciziei Curţii Constituţionale de revenire la denumirea de limbă română în denumirea limbii oficiale în Republica Moldova.
Cei care doresc să ajute eforturile societăţii civile unioniste în 2015 o pot face implicându-se ca membri în Acţiunea 2012, donând bani sau redirecţionând 2% către Platforma Unionistă.
La mulţi ani România, la mulţi ani români, bine ai venit 2015: UNIREA FACE PUTEREA!