
FAZ: "Preşedintele pleacă, furia rămâne"
0Şi astăzi, presa germană comentează pe larg situaţia din România în contextul demisiei preşedintelui Klaus Iohannis.

Două publicaţii importante germane - die tageszeitung (taz) şi Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) îşi opresc atenţia asupra evoluţiilor de pe scena politică românească după ce preşedintele Klaus Iohannis a părăsit, miercuri, Palatul Cotroceni, funcţia de preşedinte interimar fiind preluată, până la alegerile prezidenţiale din luna mai, de şeful Senatului, Ilie Bolojan.
"Extremiştii de dreapta speră să preia puterea în mai"
După demisia lui Iohannis, "extremiştii de dreapta speră să preia puterea în mai", apreciază taz, care publică un articol pe acestă temă sub semnătura cunoscutului publicist William Totok. Cotidianul berlinez explică cititorilor săi situaţia creată în România de anularea scrutinului prezidenţial de la 24 noiembrie, vorbeşte de motivele invocate la vremea respectivă de Curtea Constituţională, de actuala "criză politică" şi de faptul că aceasta "a amplificat polarizarea societăţii româneşti". Cititorii află şi cum s-a ajuns la această situaţie, după ce, "potrivit relatărilor de presă, demersul secret de manipulare, în care a fost implicat PNL", vizând "slăbirea poziţiei candidatului formaţiunii de extremă dreapta AUR şi împiedicarea acestuia să intre în turul doi, cum era de temut" a eşuat. Rezultatul a fost exact pe dos, consolidând poziţia "extremistului de dreapta Georgescu".
"Călin Georgescu, un conspiraţionist, răstălmăcitor de istorie şi admirator al lui Putin"
Sub titlul "Preşedintele pleacă, furia rămâne", autorul cotidianului supraregional german FAZ, Michael Martens, descrie, la rândul său, evenimentele care au contribuit la criza politică pe care o traversează în momentul de faţă România şi vorbeşte de frustrarea creată în rândul populaţiei de rămânerea în funcţie a preşedintelui Iohannis după "anularea dubioasă a alegerilor" de la finele anului trecut, după ce "aparent independentul Călin Georgescu, un conspiraţionist, răstălmăcitor de istorie şi admirator al lui Putin, de extremă dreapta, a câştigat cu totul surprinzător primul tur al scrutinului".
În ciuda invocatei implicări în alegeri şi a unei masive manipulări de către Rusia şi, în acelaşi timp, "a coordonării sau finanţării campaniei extrem de eficiente în favoarea lui Georgescu pe platforma TikTok dela Moscova", dovezile venite din partea instituţiilor statului sunt extrem de slabe - mai aminteşte ziarul german. Acesta scrie textual: "În România, chiar şi acele părţi ale populaţiei care consideră Rusia capabilă de tot ce-i mai rău, se îndoeisc tot mai mult de motivul oficial pentru anularea alegerilor. În plus ia amploare, pe bază de dovezi şi indicii, opinia potrivit căreia elita politică de la Bucureşti a influenţat abuziv Curtea Constituţională, în vederea anulării unui scrutin care nu avusese rezultatul dorit". Iar preşedintele Iohannis, mai arată FAZ, a contribuit considerabil la crearea unei astfel de percepţii.
A survenit demisia preşedintelui Iohannis totuşi prea târziu?
"Dacă va mai putea îndrepta situaţia demisia, în cele din urmă, a preşedintelui sau dacă aceasta a survenit totuşi prea târziu pentru a repara încrederea zdruncinată în partidele de coaliţie, rămâne de văzut", conchide cotidianul care apare la Frankfurt pe Main. De vină pentru nemulţumirile oamenilor şi neîncrederea acestora în clasa politică nu este doar preşedintele, mai opinează publicaţia citată, dar Iohannis este în bună măsură responsabil pentru atare evoluţie. "Dezbaterile privind zborurile cu avioane spaţioase de lux, închiriate, inclusiv escalele de neexplicat (sau cel puţin până în prezent neexplicate) la Sibiu, au contribuit la aceste nemulţumiri, ca dealtfel achiziţionarea şi renovarea amplă a unei vile din Bucureşti, care să-i servească fostului preşedinte Iohannis drept reşedinţă", mai citim spre finalul articolului apărut astăzi în paginile FAZ. Între timp se pare, însă, că nu va fi vorba de o vilă întreagă ci de un apartament dintr-o vilă de protocol care-i va fi alocat lui Klaus Iohannis.