
Exploatarea litiului în Ucraina: între speranță și frică
0Continuă negocierile dintre Washington și Kiev pentru un acord privind materiile prime ale Ucrainei. Cum stau lucrurile cu posibila exploatare a litiului și ce părere au oamenii care locuiesc în apropierea zăcămintelor?

Timpul parcă s-a oprit în loc în Polohivka. Doar o mână de oameni mai trăiește aici, casele rămase goale stau în ruină, până la orizont nu se vede nimic altceva decât miriște. În satul vecin, Kopanki, situația nu diferă prea mult. Aproape toate casele sunt abandonate. Un singur copil s-a mai născut aici anul trecut, povestesc puținii localnici rămași.
Oamenii au părăsit Kopanki fiindcă nu mai aveau locuri de muncă. Volodimir a început să lucreze aici în 1976. Acum e pensionar. ”Eram al 400-lea muncitor din colhoz, iar acum probabil nu mai trăiesc nici 100 de locuitori. Mai ținem doar înmormântări, nici o nuntă. Nimic nu mai e ca înainte”. Nici măcar autobuzul nu mai trece pe aici decât de două ori pe săptămână.
Puțin probabil ca Donald Trump să fi auzit vreodată de Polohivka sau Kopanki. Și, totuși, președintele Statelor Unite ale Americii, Donald Trump, pare extrem de interesat de această regiune. Sau, mai exact, de ceea ce se află în subteranul ei. Aici, în inima Ucrainei centrale, se găsește unul dintre cele mai mari zăcăminte de litiu din țară.
Înțelegerea se lasă așteptată
Aceste rezerve de minereuri tentante pentru noile industrii ar putea deveni parte a așa-numitului acord privind resursele naturale dintre Ucraina și SUA. O primă încercare de a finaliza înțelegerea a eșuat în februarie, iar până în prezent cele două părți nu au reușit să cadă de acord asupra unei versiuni finale a tratatului.
Guvernul de la Kiev trimite acum o delegație la Washington pentru a impulsiona negocierile, a anunțat pe platforma X vicepremiera Ucrainei, Iulia Sviridenko.
Faptul că în Ucraina există litiu este cunoscut încă din anii 1970. Însă zăcământul de sub Polohivka și Kopanki este singurul cercetat conform standardelor actuale. Toate celelalte evaluări ale resurselor datează din perioada sovietică. Până acum, Ucraina nu a exploatat niciodată minereu de litiu.
Nu se întrevede nici un orizont de exploatare
În 2017, compania ucraineană UkrLithiumMining a primit autorizația de a începe explorarea zăcământului de la Polohivka. După cea mai recentă cercetare, desfășurată între 2018 și 2020, rezerva estimată la 40 de milioane de tone de litiu, este considerată cea mai mare din Europa. Directorul companiei, Mihailo Heicenko, a declarat la televiziunea ucraineană că primele foraje de probă, unele ajungând la peste 600 de metri adâncime, indică posibilitatea unei exploatări, în următoarele două decenii, a până la un milion și jumătate de tone de minereu pe an.
Însă activitatea nu a avansat. Potrivit autorităților din comuna Smoline, în prezent nu se desfășoară nicio lucrare la fața locului. Faptul că planurile de exploatare stagnează îi îngrijorează pe oficialii locali.
Încă din 2023, autoritățile comunale au calificat acțiunile UkrLithiumMining drept nesatisfăcătoare. ”Consiliul local din Smoline vrea ca firma să-și intensifice activitatea aici. Am cerut de asemenea companiei să abordeze chestiuni sociale importante pentru comunitate. Dar până azi nu s-a schimbat nimic”, a declarat primarul localității, Mykola Masura.
În luna martie, compania a comunicat pe propriul site de web că zăcământul de la Polohivka aparține poporului ucrainean, însă UkrLithiumMining a primit autorizația de explorare și a plătit, în acest scop, echivalentul a circa 2,6 milioane de euro.
Temeri legate de impactul asupra mediului
Între timp, localnicii cu care a vorbit DW speră în continuare că o eventuală exploatare ar putea aduce locuri de muncă în regiune. Sunt, însă, și unii care se tem de efectele asupra mediului. ”Nu suntem împotrivă”, spune Tetiana din Kopanki, ”dar trebuie să ne asigurăm că nu vom rămâne fără apă și fără drumuri, că infrastructura va fi dezvoltată. Bineînțeles că ne dorim ca lucrurile să se miște repede și banii să ajungă în bugetul localității”.

Temerile legate de penuria de apă sunt împărtășite și de primarul Masura. ”Am aflat recent că UkrLithiumMining intenționează să foreze puțuri de diferite adâncimi și să folosească apa în scopuri proprii. Ar fi o catastrofă, deoarece ar putea seca fântânile oamenilor pe o rază de mai mulți kilometri. Apa e deja tot mai puțină din cauza schimbărilor climatice și a altor factori, chiar și iazurile încep să sece”, avertizează administratorul șef din Smolina.
Compania UkrLithiumMining a abordat toamna trecută, pe site-ul său, posibilele consecințe asupra mediului. Impactul explorării ar fi fost analizat. După publicarea unui articol pe această temă pe site-ul DW în limba ucraineană, UkrLithiumMining a transmis prin e-mail că extragerea apei în scopuri tehnice, în cazul unei exploatări a zăcământului de la Polohivka, ”nu va afecta sursele utilizate de comunitate”.
În ce privește acuzațiile privind întârzierile în demararea lucrărilor, compania a precizat că a finalizat, în aprilie 2024, ”studiul preliminar de fezabilitate, o etapă importantă în procesul de valorificare a zăcământului. În prezent, ne pregătim pentru următoarea etapă esențială: studiul de fezabilitate final”.
Primele proiecte ale unui posibil acord privind resursele?
Până acum, în Ucraina au fost cercetate patru zăcăminte de litiu. Două dintre ele se află în teritorii ocupate de Rusia – zăcământul Kruta-Balka din regiunea Zaporojie și zăcământul Șevcenko din regiunea Donețk. Celelalte două sunt situate în centrul Ucrainei – cel de la Polohivka și un altul, mai promițător, la Dobra.
Potrivit geologului ucrainean Bohdan Slobodjan, zăcământul de la Dobra a fost studiat încă din perioada sovietică și ar putea fi de două ori mai mare decât cel de la Polohivka. Cercetări mai recente asupra acestuia nu există.
La începutul lunii martie, Financial Times relata că firma irlandeză TechMet este interesată de explorarea zăcământului de la Dobra și intenționează să participe la o licitație. Potrivit publicației, partenerul de investiții al TechMet este miliardarul Ronald Lauder, cunoscut ca prieten al președintelui american Trump. Articolul sugerează că acesta ar putea fi unul dintre primele proiecte demarate în cazul în care acordul privind resursele dintre SUA și Ucraina va fi semnat. Iar acest lucru ar putea impulsiona și exploatarea planificată la Polohivka.