*Europa trebuie să se poată apăra singură!*

0
0
Publicat:

Uniunea Europeană nu va fi completă până nu va avea o apărare comună, în cadrul NATO!

În ultimele zile, presa globală a preluat și rostogolit un mesaj neinspirat și transmis foarte stângaci de către Donald Trump, dar destinat alegătorilor săi americani, cărora le explica faptul că dacă anumite țări membre NATO nu și-ar îndeplini obligațiile financiare (el le-a numit facturi) față de alianță, el i-ar încuraja pe ruși să le atace... De fapt, Trump se lăuda în fața alegătorilor săi din Carolina de Sud.

Nu mai insist acum asupra contextului declarației și a semnificației sale reale, pentru că nu are rost. Efectele s-au produs, lumea a înțeles un singur lucru, iar Trump a ratat ce voia, probabil, să spună: Statele Unite contribuie cu peste 20% din bugetul NATO, o alianță compusă din 31 de țări, din care 22 sunt membre UE.

Dincolo de ce a vrut sau nu a vrut Trump să spună, de ce ar face sau nu ar face într-un posibil al doilea mandat, rămâne o realitate pe care noi, aici, în Europa, am ignorat-o vreme de decenii: securitatea noastră comună a depins din 1945 încoace de America.

Avem zeci de mii de soldați americani invitați de noi și staționați în UE, tehnică de luptă americană, arme nucleare americane și avem garanții de securitate americane care ne-au permis, în ultimele opt decenii, o dezvoltare permanentă cu cheltuieli de apărare minime.

Eu nu discut aici ce fel de președinte a fost sa va fi Trump pentru UE. Pe mine, ca europarlamentar român, mă interesează ce facem noi, românii și europenii.

În primul rând, și spun asta clar, fără rezerve, Europa nu se poate distanța de America, indiferent de declarațiile unor candidați americani la președinție. Și nici nu trebuie să o facă! Ar fi absurd, ne-ar fragiliza pe toți împreună și pe fiecare în parte și ar întări regimurile iliberale și autoritare.

În ultimele două secole, dar mai ales în ultimul secol, legătura dintre cele două maluri ale Atlanticului, dintre țările democratice și capitaliste, dintre democrațiile liberale, a permis nu doar Americii și Europei, dar și lumii întregi, să își dezvolte cooperarea, comerțul, schimburile culturale, într-un climat de relativă siguranță, la un nivel nemaiîntâlnit în istorie.

Dar în al doilea rând, a crede că o situație de acest gen, în care America ne apără pe banii ei, poate dura la nesfârșit, ține ori de naivitate ori de iresponsabilitate.

Este adevărat, integrarea europeană, consolidarea UE, reprezintă un proces de decenii, și până acum, dar și de acum înainte. Iar după decenii în care atenția a fost, pe drept, canalizată spre probleme sociale și economice, Europa este obligată, de realitate, să se concentreze și spre integrarea politicii de apărare comună, în alianță, desigur, cu America.

Așadar, gândind responsabil și pe termen lung, eu cred că a venit vremea să ne pregătim să echivalăm contribuția și importanța Americii în cadrul NATO. Ar fi spre beneficiul tuturor.

Și aș vrea să mai subliniez și faptul că eu nu vorbesc în termeni de urgență, alarmiști. UE și SUA sunt democrații aliate și așa vor rămâne. Garanțiile comune de securitate sunt la cel mai înalt nivel.

Dar asta nu înseamnă că putem dormi liniștiți. Nu putem, nu doar pentru ce face Putin în Ucraina, sau ce ar putea face în alte părți, nu doar pentru ce ar putea face țări precum China sau Iran sau Coreea de Nord pentru a distruge pacea mondială, comerțul liber, dezvoltarea.

Nu putem, dragi prieteni, pentru că Uniunea Europeană nu va fi completă până nu va avea o apărare comună, în cadrul NATO, și includ aici, chiar înainte de armate, capacitățile de producție!

De aceea, și cu atât mai mult cu cât mesajul prost transmis de Trump a venit ca un duș rece, eu cer ca următorul mandat al Parlamentului European și al viitoarei Comisii Europene să se focuseze mai mult pe apărarea comună.

Nu există, în opinia mea, varianta în care legătura organică, naturală, dintre Europa și America să se rupă. Nu există, sunt sigur, un scenariu în care o țară NATO să fie atacată, iar restul alianței să nu răspundă. Și, în treacăt fie spus, SINGURA dată când faimosul articol 5 din Tratatul NATO a fost invocat a fost în 2001, după atacurile teroriste suferite de SUA, și noi toți am răspuns!

Dar nu există, în același timp, nicio scuză pentru ca o Uniunea Europeană tot mai integrată să nu fie capabilă să se poată apăra prin ea însăși.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite