Domnilor guvernanți, spre cercetarea românească aveți de gând să vă îndreptați atenția? Nu suntem chiar o țară de proști!

0
0
Publicat:

În 24 februarie 2022, când premierul de atunci al României, actualul Președinte al Senatului, Nicolae Ciucă a declarat că era foarte greu de prevăzut că se va ajunge la război în Ucraina. În ceea ce urmează, se va vedea că nici nu era cazul să se prevadă ceva în 2022. Trebuia valorificat un proiect prezentat MAPN, în cadrul unui concurs de inovare din 2018, deci cu patru ani mai devreme față de debutul conflictului din Ucraina!

La 1 februarie 2024, generalul Gheorghiță Vlad, Șeful Statului Major al Apărării a declarat într-un interviu la „Europa Liberă” că „Rusia nu se va opri aici”, dar și faptul că „vom asista la tensiuni în Balcanii de Vest”.

Proiectul  din 2018, intitulat Enclava-generator de riscuri la adresa securității naționale și euro-atlantice urma să prezinte situația enclavelor situate în apropierea României, UE și NATO. Proiectul a fost gândit ca o  platformă de tip blog cu circuit închis pentru cei care studiază discipline din domeniul geopoliticii, geostrategiei și științelor militare, Platforma trebuia să conțină articole tematice și o bibliotecă electronică un sistem News Alert. Proiectul a fost prezentat la Gala Patriot Fest din 2018, fiind selectat în finala competiției. Patriot Fest a fost organizat în primul rând de MAPN, iar generalul Nicolae Ciucă era atunci Șeful Statului Major al Apărării. Concursul s-a desfășurat în sediul din București al Academiei de Înalte Studii Militare în decembrie 2018.

Autorul proiectului, un cadru universitar român,  a studiat principalele evenimente din enclavele menționate în propunerea de proiect: Transnistria, Crimeea,  Republica Srpska, Nagorno - Karabach, enclavele din  zona Caucazului, exclava Kaliningrad, coridorul Suwalki, precum și pericolul de enclavizare din Harghita-Covasna. 

Patriot fest jpg

Un articol amplu a fost publicat de către autorul proiectului din 2018, lect. univ. dr. Florian Olteanu, de la Universitatea din Craiova în ARA Journal of Arts ands Culture în 2020.

La 1 februarie 2024, Șeful Statului Major al Apărării generalul Gheorghiță Vlad a declarat și faptul că „următoarea țintă a Rusiei va fi Republica Moldova”.

În imaginile broșurii Galei 2018 a Patriot Fest, se vede clar că profesorul de istorie amintit arăta exact riscul reprezentat de Transnistria.

Patriot fest 1 jpg

 Se știe că Rusia dorește să redevină o putere dunăreană, sudul Basarabiei, controlat azi de Ucraina având acces la Dunăre. Rusia a pierdut ieșirea la Dunăre în 1856, a recăpătat-o la 1878. URSS s-a destrămat în 1991, de atunci, Rusia nemaiavând ieșire la Dunăre. Insula Șerpilor, ajunsă la URSS în 1948, fără niciun tratat, a ajuns din 1991 la Ucraina independentă, Rusia ocupând-o temporar în 2022.

Problema este că proiectul din 2018, făcut de un istoric român, civil, prezenta exact ceea ce Șeful Statului Major al Apărării o afirmă în 2024. 

Din păcate, atât Președinția cât și Guvernul României au refuzat să  acorde o audiență acestui cadru universitar. Ba chiar o consilieră de la Cotroceni a întrebat „ce legătură au profesorii cu siguranța națională”?

Îmi aduc aminte că și informația despre Debarcarea din Normandia a ajuns la serviciile naziste de spionaj, dar cu mult după momentul 6 iunie 1944, când specialiștii au dat de nota informativă în arhivele rămase de la structurile de informații naziste, au avut stupoarea să citească rezoluția pusă cu roșu. Acolo scria că e total deplasat să se creadă că Aliații ar debarca în Normandia și că invazia va fi la Calais. Evident, Calais era cacialmaua Aliaților care a funcționat iar debarcarea, evident, a fost în Normandia. 

 Pregătirea atacului japonez de la Pearl Harbour înainte de anul 1941 a fost raportată de către colonelul (ulterior general) William „Wild Bill” Donovan Președintelui Roosevelt, ca urmare a unei constatări făcute în Japonia și a unei filmări de amator de pe acoperișul unui hotel, de către componentul lotului SUA de Baseball, Moe Berg. Președintele Roosevelt nu a luat în seamă proiectul, dar pe 7 decembrie 1941, când Donovan era la meci, Garda Națională l-a adus de la stadion pe colonelul Donovan fiindcă era căutat cu disperare de Roosevelt.

Ceva mai devreme, în primăvara lui 1941, un profesor de geografie, care lucra ca agent secret pentru URSS, maghiarul Sandor Rado, cunoscut ca „Dora” sau ”Albert” a reușit să transmită Planul Barbarossa, interceptat de la OKW de către rețeaua coordonată de către el. Stalin a ținut planul la secret și a rămas surprins pe 22 iunie 1941, când a fost pus în aplicare, despre exactitatea datelor primite cu mai multe luni înainte.

Și mai devreme, la finalul secolului al XVIII-lea,, generalul Napoleon Bonaparte trecea Alpii, prin trecătoarea Saint Bernard, cum o făcuse cu mai bine de un mileniu mai devreme, Hannibal, liderul Cartaginei care avea să învingă Roma în câteva bătălii. 

Deși la Viena era una din marile Academii militare ale Europei, niciun strateg nu a prevăzut că va fi un comandant care va trece din Franța, în Italia ca să îi ia prin surprindere pe austriecii care controlau Italia de Nord.

Sunt doar patru exemple care arată că istoria ajută la anticiparea unor evenimente și la prevenirea lor.

La 8 februarie 2024, chiar Președintele Iohannis a trimis o scrisoare Parlamentului în care informa că, pe fondul escaladării situației existente în conflictul Rusia-Ucraina, a autorizat ca forțele de reacție rapidă a NATO să poată veni în România.

Așadar, de ce un proiect din 2018 al respectivului cadru universitar, a fost ignorat, de ce nu a ajuns atunci pe masa Ministerului Apărării Naționale sau pe masa Președinției României ori a CSAT? La 6 ani de când a fost prezentat, sunt oficiali români care afirmă lucruri pe care ei le consideră noi, numai că ele au fost ignorate de MAPN acum 6 ani!

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite