
Discursul despre Starea Naţiunii: un excelent exerciţiu de transparenţă. Şi atât.
0Am urmărit cu maxim interes prezentarea premierului Victor Ponta referitoare la principalii indicatori financiari pe care se va sprijini economia în acest an. Am aflat cum stăm cu datoria publică, cât va fi PIB-ul, cum vor fi cheltuite fondurile de la buget şi ce creştere economică vom avea în 2013. Dar mai aveam atâtea de aflat...
Fără discuţie, este remarcabil modul în care, pentru prima dată, un Guvern pune masă, transparent şi pe înţelesul publicului larg toate aceste informaţii. De altfel, dacă nu mă înşel, este o premieră ca un prim-ministru să ţină un discurs referitor la Starea Naţiunii. Un lucru normal, având în vedere că acesta gestionează din punct de vedere executiv resursele ţării.
De asemenea, am mai remarcat o declaraţie a lui Victor Ponta, referitoare la restructurările aparatului bugetar, pe care aşteptam să o aud demult din partea unui înalt demnitar al statului: “Avem oameni în birouri care câştigă de cinci ori cât un medic, profesor sau poliţist”. În sfârşit, cineva a sesizat (sper că va lua şi măsurile de rigoare în acest sens) că avem în structurile aparatului bugetar tot felul de conţopişti care plimbă hârtiile 8 ore pe zi şi care bagă în buzunar sume importante. Ei bine, aceştia trebuie să dispară cât mai repede, iar sumele pe care le câştigau să fie alocate pentru cele trei categorii profesionale pomenite de premier care reprezintă coloana vertebrală pentru viitorul unei naţiuni: sănătatea, educaţia şi siguranţa cetăţenului. Şi ca să vă dau şi un exemplu concret de asemenea “oameni din birouri”, uitaţi-vă la Agenţia Naţională pentru Locuinţe (ANL). O insituţie care de ani buni nu mai face absolut nimic. Cu siguranţă, dacă de mâine s-ar desfiinţa nu i-ar simţi nimeni lipsa. Şi astfel de enităţi sunt cu zecile în structurile aparatului bugetar. Trebuie doar să vrei să le vezi.
Şi dacă tot a venit vorba de exemple concrete, la acest capitol a suferit enorm prezentarea premierului. Mă aşteptam să văd care vor fi motoarele pe care se bazează Guvernul pentru a obţine creşterea economică de 1,8%. Vroiam să aflu care sunt marile investiţii prognozate pentru acest an, care sunt strategiile de atragere a investitorilor străini, care sunt pachetele de legi destinate stimularării mediului antreprenorial, care vor fi politicile de promovare a României pe noi pieţe de desfacere, care sunt planurile de privatizare pe acest an şi ce companii vor fi scoase la vânzare. Şi acestea nu sunt decât o parte dintre lucrurile pe care, cred eu, că primul-ministru trebuia să le prezinte în discursul despre Starea Naţiunii. Sunt lucruri care ţin de strategie de dezvoltare şi care sunt de interes public. De asemenea, Victor Ponta a omis să ne prezinte care sunt sursele de venituri ale Executivul.
În plus, am remarcat, recunosc nu foarte încântat, că sumele alocate pentru achiziţia de bunuri şi servicii au crescut, e drept, puţin cu 1,7%, faţă de 2012, iar cele destinate salariilor bugetarilor au înregistrat o creştere de 12%. Ceea ce mi se pare mult dacă nu se vor face restructurări de personal după criteriul competenţei, iar la sfârşitului anului vom avea iarăşi oameni în birouri care vor câştiga de cinci ori mai mult decât un medic, profesor sau poliţist.